Discutam, ne plangem ca sistemul romanesc de invatamant nu e pe directia corecta, nu se indreapta intr-o directie corecta. Invatarea si predarea la clasa sunt departe de a fi perfecte si de a ajuta cu adevarat copiii si viitorii adulti, adolescentii. Si cand un lucru nu functioneaza asa cum te asteptai cauti alternative. O alternativa la actuala metoda de predare si invatare din scolile de stat din Romania ar putea fi sistemul sau metoda Step by Step.
Metoda sau sistemul Step by Step in educatie are in centrul atentiei copilul, nevoile sau interesele sale, implicand deopotriva familia si comunitatile in educarea copiilor. Este o metoda verificata si consolidata in peste 30 de ani de aplicare si deja e functionala in 31 de tari. A fost elaborata in Statele Unite in urma cu peste 30 de ani.
Ideea din spatele acestui sistem este simpla: dezvoltarea capacitatii de a fi creativ in fiecare copil, incurajarea gandirii critice, initiativei, rezolvarii de probleme, comunicarii eficiente cu toti cei din jur, invatarii si aplicarii negocierii. Dezvoltarea profesionala si personala sanatoasa este scopul ultim al acestei metode moderne aplicata in sisteme de invatamant.
Copilul va dobandi competente diferite, de care are nevoie mai tarziu, la nivel fizic, emotional sau social si estetic. Continuturile studiate si prezentate la ore vor fi alese in functie de nevoile si interesele elevilor si de aceste criterii clare.
De foarte multe ori vedem situatii in care procesul de invatare e greoi, aproape imposibil, apare confuzia, iar odata ce s-a instalat confuzia si o repulsie fata de continut si de scoala copilul are tendinta de a se retrage, de a renunta. Dar daca ai obiective clare ce se pun in practica in functie de potentialul lor vei avea si elevi stimulati pentru a depune efort de invatare si asimilare de cunostinte importante. Si tocmai asta urmareste in definitiv sistemul Step by Step in invatamant, o optimizare a modului in care e abordata predarea si prezentarea continuturilor la clasa.
Ce avantaje au elevii din aplicarea sistemului Step by Step in scoala? Multe. De exemplu, participarea activa la activitati scolare si la nivel de comunitate, o mai buna incredere in sine, colaborarea reala cu alti elevi, lucrul in echipa inteles si pus in practica, comunicare orala si in scris mai eficienta cand vine vorba de sistemul de valori sau social, ascultarea si reactia adecvata in relatia cu ceilalti, finalizarea proiectelor in care elevul este implicat in mod activ.
Procesele de predare sunt individualizate, se respecta capacitatea intelectuala si interesele copilului in fiecare etapa a procesului de asimilare si predare la clasa.
Cum ar arata o zi la scoala in care se aplica metoda/sistemul Step by Step?
- Discutiile de dimineata si prezentarea agendei zilei; afli practic ce vei face in ziua respectiva, planul de activitati e acceptat si insusit, se pot pune si intrebari daca nu sunt clare anumite aspecte.
- Calendarul zilei este stabilit intr-o etapa urmatoare. Este fixata ziua din saptamana, data, luna, e constientizat anotimpul, evenimentele sociale si personale ce au legatura cu ziua respectiva sunt enuntate. Sunt permise intrebari si comentarii pertinente;
- Mesajul zilei introduce cunostinte, deprinderi noi de asimilat pe centre de activitati, sunt dirijate si supravegheata intrebarile si abilitatile copiilor;
- Noutatile reprezinta alta etapa in programul zilei in cazul sistemului Step by Step. Elevii incep prin a se inscrie ca sa comunice colegilor noutatile, experientele personale ce pot fi impartasite. Intervine tot acum scaunul autorului, din acest scaun copilul comunica experientele sale, noutatile, dar primeste si intrebari si comentarii de la colegi si le raspunde;
- Lucrul efectiv pe centre de activitate. Se definesc patru-sase sau cate centre de activitati e nevoie pentru inceput pentru integrarea si valorificarea continuturilor de asimilat. Elevii isi aleg centrul de la inceputul zilei in functie de ce isi doresc sa faca. Se aleg sarcini tematice specifice, se citesc cu voce tare, sunt diferentiate. Toate produsele, activitatile dintr-un centru sunt prezentate in fata celorlalti odata ce sunt finalizate.
- Evaluarea activitatilor, cu intrebari, sugestii comentarii de la colegi si cadru didactic. Intervine iarasi scaunul autorului. Centrele isi prezinta lucrarile si elevii compara, analizeaza, ii insusesc anumite concepte cheie si vad ce a iesit intr-un final din munca lor.
- Rotatia pe centre, in care copiii trec pe rand prin toate centrele de activitati.
De regula sunt doua cadre didactice care vor coordona activitatea centrelor de activitati pentru a eficientiza punerea in practica a conceptelor si ideilor din sistemul Step by Step. La clasele primare si chiar la gradinite, dar si mai tarziu, poate in gimnaziu, am putea vedea aplicat sistemul Step by Step cu rezultate foarte bune.
Copilul ajunge sa isi formuleze si sa isi exprime propriile opinii, sa puna intrebari, sa discute, sa comenteze, sa isi insuseasca notiuni poate un pic mai greu de inteles la inceput intr-o maniera interactiva si alaturi de colegi, de cadrele didactice, prin implicarea tuturor.
Si in clase se fac schimbari, se trece de la banci modulare la mese mobile cu scaune langa ele, inconjurand mesele, se incurajeaza asa lucrul pe grupe, in echipa, cooperarea. Multe activitati se desfasoara intr-o maniera relaxata, dispare rigiditatea din timpul orelor si relatia profesor-elev mult prea rece.
In functie de numarul centrelor de activitate se poate imparti sala de clasa in mai multe zone, toate materialele necesare sunt si raman in clasa si sunt folosite ori de cate ori e nevoie. Grupurile de copii se schimba in functie de centre si de activitatile desfasurate in fiecare zi.
Sarcinile individuale sunt inserate pentru a nu se neglija nici elevul ca individualitate. Copiii lucreaza in grup ca sa isi imbunatateasca performantele si sa contribuie la cresterea performantelor grupului. Daca apar greseli, acestea sunt constientizate si corectate prin interactiuni directe si prin explicatii, raspuns la nelamuriri si intrebari, intr-o maniera blanda, comunicarea rezolvand totul.
In sistemul de educatie Step by Step elevul invata si gaseste explicatii prin joc, nu exista note, caiete, observatii. Da, exista notare, dar avem calificative, aceleasi pe care le vedem si in sistemul de stat, la clasele primare.
Competitia nu e incurajata, nu exista superlative folosite, pentru ca perfectiunea nu exista, nu e important mereu sa castigi, asta inteleg copiii. Fara premii, fara recompense, toata lumea invata si incearca sa isi imbunatateasca abilitatile, cunostintele, sa se dezvolte. Si fara teme, nu sunt incurajate temele pentru acasa, evaluarea e continua, copilul nu ajunge sa fie si mai stresat si mai obosit pe masura ce trece timpul in acest sistem interesant.
Foarte important de notat si ca in sistemul Step by Step elevii isi ajuta colegii care invata ceva mai lent sa tina pasul cu restul clasei.
Dupa-amiaza, in a doua parte a unui program, unde aplicam sistemul Step by Step, vom avea activitati destinate relaxarii mai mult, pentru dezvoltare personala, de la dans la muzica sau arta, teatru, co-teaching sau chiar educatie financiara si antreprenoriala. Includem ore de educatie fizica, optional, ora de religie.
Asadar, un mediu de invatare si de asimilare de cunostinte utile placut, foarte prietenos, toate lucrarile, rezultatele muncii copiilor sunt expuse in clase pe parcursul zilelor de studiu, toata lumea colaboreaza si, ce e cel mai important, invata de placere.
Asa ar fi bine sa arate un sistem de invatamant modern si e foarte bine ca deja primul pas e facut prin aplicarea acestor metode si sisteme alternative la unele clase primare, pentru formarea unor viitori adulti care se vor integra mult mai bine in societate si pe piata muncii.