Site icon RATB

Metode inedite de a calatori pe distante mai mari sau mai mici

Ca sa ajungi unde iti doresti astazi chiar ai la dispozitie orice fel de mijloace de transport

Tehnologia moderna a adus o multime de modalitati noi de deplasare pe distante mari sau mici. Ne gandim la Hyperloop, celebrul mijloc de transport propus de catre Elon Musk, ne gandim si la trenurile de mare viteza din Franta sau la vasele de croaziera, care nu erau asa de populare in urma cu un secol sau doua.

Dincolo de aceste inventii si mijloace de transport din secolul 20-21 avem o multime de metode de deplasare intre doua puncte indepartate sau apropiate. Multe dintre ele sunt ciudate, dar isi fac treaba si sunt populare in zonele in care sunt folosite.

Calatoria a fost una dintre modalitati preferate ale oamenilor care si-au dorit sa se relaxeze si sa mai vada si alte locuri. Sa mergi cu masina sau cu trenul e deja ceva banal, asa ca multi oameni s-au gandit si la alte modalitati de deplasare ceva mai eficiente pe termen scurt si foarte usor de pus in practica fara niste costuri extraordinar de mari.

Metodele inedite de deplasare, de calatorie de mai jos sunt doar cateva exemple in acest sens, si ele demonstreaza un singur lucru: daca vrei sa calatoresti si vrei sa o faci in stil mare nu ai nevoie de mijloace de deplasare de lux sau de tehnologii extraordinar de sofisticate. Detaliile sunt importante, dar si siguranta. E bine sa tii cont de faptul ca mijloacele de deplasare enumerate au trecut prin multe testari si metodele de deplasare neobisnuite nu sunt chiar pentru toata lumea.

Nava de marfa. Sa calatoresti pe o nava de marfa nu prea e asa de placut, nu e nici macar un mijloc de deplasare rapid si eficient. Nu prea ai acces la Internet sau la alte facilitati pe astfel de nave, nu e un mijloc de deplasare cu o flexibilitate prea mare. Este totusi una dintre putinele modalitati de deplasare avant-garde si reuseste sa te duca dintr-un loc in altul mai ales in situatii destul de complicate si in sezoane cand nu prea mai ai asa de multe optiuni.

„Chicken Bus”, autobuzul decorat si modificat din America Centrala. Se transporta marfuri si oameni intre comunitati, nu sunt gaini in ele, asa cum spune numele autobuzului, e doar un banal autobuz unde oamenii stau cam inghesuiti. E ieftin sa calatoresti cu autobuzul acesta, dar pentru ce platesti primesti inca foarte mult, ai cu ce te deplasa, chiar daca stai in autobuz ca sardinele in conserva de peste. Cand nu ai foarte multi bani si trebuie sa ajungi neaparat la lucru sau la rude acest „chicken bus” chiar devine foarte util.

Trenul suspendat din Wuppertal, Germania. E un sistem de sine suspendate, foarte sigure, pe care circula garnituri. Trenul are viteze mari, e destul de inspaimantator daca te uiti in jur, pe geam sau chiar in jos, dar cei care l-au incercat sustin ca este foarte bun si ajuta mult daca ai de parcurs distante foarte mari. Fixarea pe sinele suspendate este bine gandita si este de cele mai multe ori verificata si inainte de fiecare plecare „in cursa”.

Jeepney, Filipine. E vorba despre niste autobuze mai mici, in care nu prea ai loc, mai stau oameni si pe ele doar ca sa ajunga unde au nevoie. Nu e chiar cel mai sigur mijloc de deplasare, dar poti sa ajungi unde ai nevoie.

In permanenta sunt testate limitele acestor mici autobuze locale, cand e foarte aglomerat nu poti sa respiri practic in ele. Se deplaseaza cu viteze destul de mari pentru cati oameni au si pe ele si in ele. Popularitatea lor e foarte mare pentru ca oamenii din Filipine nu prea dispun de bugete mari pentru transport si sunt si foarte multi cei care au nevoie de un astfel de transport.

Vaporetto, Venetia. Daca mergi in Venetia te vei plimba pe canale cu gondola, insa ce faci daca vrei sa iei un taxi ca sa ajungi repede unde ai nevoie? Ai vaporetto, un taxi pe apa care merge cu viteze destul de mari si te poate duce oriunde vrei, poti explora Venetia intr-o maniera unica si originala.

Nu costa mult taxiul pe apa si ai si o priveliste minunata. Plus ca venetienii tin mult la acest mijloc de transport si reusesc de fiecare data sa intretina ambarcatiunile si sa le asigure cele mai bune conditii in interior. Asa vezi toata Venetia, daca iti doresti acest lucru, si ai si o maniera unica de deplasare pe toate canalele venetiene.

Metroul de la Capitoliu, Washington, DC. Cu acest metrou merg doar membrii structurilor de conducere. Viteza de deplasare nu e mare, dar siguranta pasagerilor e tot ceea ce conteaza, mai ales ca sunt si alesii statului, ai poporului.

Toti cei care lucreaza in structurile cele mai importante ale statului, in Camere, sunt ajutati de forte de ordine si de securitate sa intre si sa iasa din cladirile unde lucreaza zi de zi. Publicul poate sa intre la metrou doar daca este insotit de membrii oficiali, de oficialitati care fac parte din structurile deservite de metrou.

Exit mobile version