Un business, oricat de mare si de puternic este, isi asuma de la inceput si niste riscuri. Riscurile in business sunt destul de usor de prevazut daca ai experienta si stii ce vrei de la afacerea ta. Unele riscuri le poti anticipa inca de cand iti lansezi afacerea, pe altele le descoperi pe masura ce iti dezvolti un business de succes. Pana la urma riscurile fac parte din procesul de maturizare a afacerilor si vor fi din ce in ce mai multe, pe masura ce dinamica economica si financiara a afacerii si a mediului, a nisei in care evolueaza.
Reducerea riscurilor este unul dintre obiectivele pe care orice afacere le are inca de la inceputurile sale. Cele mai simple metode de reducere a riscurilor in afaceri sunt si cele mai bune de cele mai multe ori. Cateva dintre acestea vor fi prezentate in articolul ce urmeaza.
Riscurile in afaceri pot fi minore, si le putem face fata, le putem anticipa usor, dar pot fi si majore si ne pot afecta grav dezvoltarea afacerii si intregul business pus cu greu pe picioare. In ultima perioada antreprenorii si oamenii de afaceri discuta despre managementul riscului in afaceri. E un termen modern pentru monitorizarea si prevenirea riscurilor asociate unui business, prin aplicarea unor metode si strategii adaptate fiecarei afaceri in parte. Managementul riscurilor in afaceri functioneaza atat timp cand proprietarii afacerilor si angajatii colaboreaza.
Este foarte important sa intuiesti riscurile afacerii tale si sa ai planuri si strategii pregatite de fiecare data pentru a putea actiona rapid atunci cand le ai deja in fata si sunt o realitate. Cum te pregatesti pentru a avea cat mai putine riscuri si a le preveni cat mai bine?
Iti faci o asigurare. Asigurarea va proteja proprietatea, proprietarul si angajatii si vei fi despagubit in cazul in care riscurile asumate sau care vin pe nepregatite afecteaza grav afacerea. E bine sa alegi asigurari pe termen lung, care au multe beneficii incluse si un pret excelent, un raport calitate-pret foarte bun. Poti analiza piata inainte sa alegi asigurarea, te poti consulta cu o firma de asigurari pentru evaluarea riscurilor reale si abia dupa ce esti sigur pe ce vrei, ce fel de asigurare doresti sa ajungi sa inchei una.
Diversifica produsele si serviciile. Le oferi si clientilor mai multe variante, ai si mai multe sanse sa ai venituri din mai multe surse. Asa te poti pozitiona mai bine pe piata, castigi competitia cu rivalii directi din nisa ta, publicul tinta isi pastreaza interesul si revine mereu la produsele si serviciile tale. Si ceva foarte important: toate produsele si serviciile nou lansate sa fie de calitate si sa respecte toate valorile brandului. Altfel vei pierde clienti foarte repede si nu vei reusi sa eviti riscurile.
Limiteaza imprumuturile pe termen lung. E foarte tentant sa faci un imprumut, sa ai multi bani la dispozitie, capital suficient sa faci tot ce doresti pentru afacerea ta. E bine sa nu te imprumuti pe termen lung, sa te gandesti de zece ori inainte de a accesa un imprumut si sa vezi daca te bazezi sau nu pe sumele de bani pe care le vei plati ca dobanda la imprumut plus banii returnati din imprumut. Mai bine gasesti alte surse de finantare sau mai amani niste investitii daca vrei sa nu te indatorezi fara rost si sa ajungi rapid si la faliment, sa iti asumi prea multe riscuri pe care oricum nu ti le doresti in prima faza.
Documenteaza tot ce e important pentru afacerea ta. Documenteaza tot ce tine de taxe, plati, de tranzactii si invata angajatii sa isi documenteze toata activitatea financiara, indiferent cat de nesemnificativa poate parea. Astfel minimizezi riscul de frauda si de furt, stii ce se intampla cu banii si bugetul afacerii tale, stii mereu pe ce s-au dus banii si ce nu a functionat de ai ajuns sa ai probleme financiare, daca apar. Stii si daca toate cheltuielile facute au rost si te ajuta sau nu in dezvoltarea afacerii. Poti evita foarte simplu chetuielile fara rost si ai o imagine de ansamblu asupra dimensiunii financiare a afacerii tale in plina dezvoltare.
Construieste-ti o reputatie cat mai buna. Succesul pe termen scurt se obtine relativ repede, dar cel mai bun este cel pe termen lung, pentru ca stii ca si afacerea ta se indreapta intr-o directie buna. Un business care are o reputatie buna e mai valoros, e vazut mai bine de catre clienti, este cautat si publicul tinta are incredere in el. Clientii devin loiali, ai venituri constante si consistente daca lucrezi cu prioritate la reputatie. E nevoie de investitii, de cat mai multa rabdare si de idei buen pentru a avea o reputatie excelenta. Calitate, consistenta, dar si cele mai bune alegeri si strategii, toate pot contribui la cladirea unei reputatii solide.