Pregatirea mancarii este o arta care poate suferi o multime de variatiuni

Ca sa obtinem un preparat delicios ingredientele pe care le-am ales deja trebuie gatite, supuse unui proces termic. In functie de preferinte si de pricepere putem alege sa gatim mancarea prin fierbere, sa o gatim la abur, pe gratar, sa o prajim in tigaie.

Cei mai priceputi dintre bucatari mai folosesc si tehnici de gatit de tip deep-frye, unde se scufunda ingredientele intr-o baie de ulei si sunt prajite rapid pentru o textura crocanta la exterior si un interior moale si delicat sau pot face legume si carnuri saute, in grasime. Mai avem si posarea, parjolirea sau coacerea, roastingul.

Toate aceste metode de gatit le vedem si la gospodine, in bucataria proprie, dar si la restaurante, la chefii cu ani de experienta. Desi ne-am obisnuit cu ele si nu le-am inlocui cu altele e bine de stiut ca mai sunt o multime de metode inedite de gatit cu rezultate exceptionale. Cu ele vei impresiona cu siguranta si vei duce arta gatitului la un alt nivel.

Gustul mancarii depinde in mare parte de modul in care pregatim ingredientele. O combinare a tehnicilor si metodelor de gatire poate avea niste rezultate spectaculoase, daca preferam simplitatea vom putea folosi si o singura metoda clasica. Indiferent unde folosim metodele obisnuite de gatit putem fi siguri ca vom avea un meniu impecabil si niste arome care vor incanta toti invitatii sau pe toti membrii familiei noastre.

Insa daca vrei sa impresionezi poti incerca sa adaptezi sau sa folosesti metode de gatit inedite, pe care le vezi doar in anumite parti ale lumii. E destul de dificil sa treci de la fierbere la o metoda noua, necunoscuta de gatit, e adevarat. Cu putina ambitie si atentie vei reusi cu siguranta sa aduci un plus de gust in farfurie fara sa faci un efort prea mare. Iata in continuare o scurta lista de metode inedite de gatit pe care le poti adopta si adapta la un moment dat.

Gatirea in bambus. E specifica Asiei de Sud, asa poti gati orez, peste, carne. Se taie o bucata de bambus in doua jumatati, se umple o frunza de banana cu ingredientele dorite, orez, carne, ceva cocos, dupa care se pune intre jumatatile de bambus. Pachetelele se pun pe carbuni incinsi si se gatesc la temperaturi mari. In unele regiuni se foloseste bambus pe post de betisoare pentru mancatul continutului delicios din frunza de banana.

Gatirea in stil maur. E o metoda conventionala de gatit care inca se mai foloseste in Noua Zeelanda doar la ocazii speciale. Roci incalzite sunt ingropate intr-un cuptor facut intr-o… groapa. Mai tarziu se pun cosuri cu mancare in cuptorul improvizat si se acopera cu alte pietre. Dupa cateva ore mancarea e gatita si poate fi scoasa de acolo si servita.

Practici asemanatoare mai vedem in Hawaii sau in Mongolia. Gatirea la abur, sub pamant, e una dintre cele mai spectaculoase metode de gatit, mancarea are gust bun, se face rapid, aburul e mentinut in jurul alimentelor care trebuie sa fie bine facute, iar rezultatul e uau! de fiecare data.

Mancare la… fier de calcat. Da, chiar sunt unii care folosesc fierul de calcat ca sa gateasca. Tehnica e buna pentru friptura si pentru sandvisuri, e usor de aplicat si e funny. Ingredientul principal este imbracat in folie de aluminiu si dupa se da cu fierul de calcat peste.

Temperaturile mari reusesc sa patrunda carnea sau painea, niste feliute de cascaval, de branza. Tehnica e foarte populara in SUA, unde lumea nu are timp sa mai stea sa isi faca un sandvis cum trebuie si cauta orice metoda ca sa scape de timpul prea lung de gatire.

Gatirea in sare. E folosita in China, se aplica pentru peste si are peste 2.000 de ani de cand tot e utilizata. Se ia o cantitate mare de sare de mare, se combina cu albus de ou pana cand se umezeste bine. Apoi se pune tot pestele in acest cocon de sare cu ou si se urmareste sa nu fie niciun loc liber in jurul pestelui.

Se gateste la abur, gustul e foarte bun, sarea distribuie uniform caldura din timpul prepararii pestelui. Pestele va fi perfect asezonat si gata de mancat, nu va fi foarte sarat, isi va „trage” doar cata sare e nevoie. La final, dupa ce e gatit, stratul gros de sare in care e pestele se sparge usor si se mananca imediat pestele delicios.

Gatirea pe motor. E o tehnica pe care de multe ori motociclistii chiar au incercat sa o aplice. Se acopera pestele sau carnea, ce vrei sa gatesti foarte bine intr-o folie rezistenta, dupa care se pune pachetelul pe cea mai calda parte a motorului.

Motorul trebuie sa fie bine incins ca sa se gateasca mancarea rapid. Si chiar functioneaza, o spun motociclistii care nu au dupa ei vreo butelie sau vreun aragaz portabil. In locul motorului de la motocicleta putem folosi acasa si o suprafata foarte fierbite, o tabla bine incinsa, dar care nu permite lipirea, pe care putem sa punem ce dorim sa gatim.

Gatire cu gheata „uscata”. Da, e cam greu sa faci rost de ea, dar daca o obtii e pacat sa nu faci o inghetata „instant”, cremoasa si numai buna de mancat cand e foarte cald afara. Se zdrobeste gheata pana cand se obtine o pudra fina. Intr-un castron cu o crema favorita se pune incet gheata in timp ce se amesteca foarte bine. In mai putin de un minut ai inghetata favorita gata de servire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *