Site icon RATB

Minciunile albe in parenting. De ce le folosim si ce rol mai are adevarul si onestitatea?

minciunile albe in parenting

Pana cand copilul creste si reuseste sa inteleaga adevarul si sa il foloseasca ori de cate ori are nevoie expunerea la acesta este o raritate. Parintii cauta sa ii fereasca pe micuti de adevaruri prea greu de inteles sau prea brutale pentru gradul lor de intelegere. In loc de adevar si de onestitate, parintii modern se folosesc de minciunile “albe” sau minore. Ce sunt aceste minciuni “albe” si cand sunt folosite, dar mai ales ce efecte au? Raspunsurile la aceste intrebari si lamuriri suplimentare veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Minciunile albe sunt folosite adesea in tot ce tine de parentingul modern. Este vorba despre acele adevaruri partiale, niste minciuni „minore” spuse doar pentru a proteja inocenta copilului sau pentru a evita orice alte situatii si discutii ce ar putea sa urmeze. Ideea din spatele minciunilor „albe” este simpla: vrei sa protejezi starea emotionala a copilului, sa il faci sa inteleaga niste lucruri fara a-i oferi adevarul care l-ar putea rani. Cel mai simplu exemplu de minciuna alba este clasicul caz al lui Mos Craciun si al Zanei Maseluta.

Nicio minciuna alba nu are intentia sa raneasca sentimentele copilului sau sa ii provoace o stare neplacuta intr-o anumita situatie. Prin minciunile albe copilul nu mai ajunge sa se confrunte cu o situatie mai complicata, cu un conflict. Multi parinti aleg onestitatea in locul minciunilor albe pentru a „cali” copilul si a-i oferi sanse mai mari sa se descurce in viata. Partea mai putin placuta este ca, odata cu onestitatea, vine la pachet si imposibilitatea de a mai controla si preveni anumite reactii ale copilului.

Studiile au aratat ca parintii ce isi mint copiii, chiar si folosind aceste minciuni „minore” nu vor face decat sa aiba mai tarziu, in adolescenta si chiar in faza de maturitate, niste tineri si adulti care mint si ei la randul lor in multe situatii.

Si de ce ajungem sa folosim minciunile albe in parenting? In prima faza pentru a evita dezamagirea, pentru ca toti parintii au din start o gandire conservatoare care ii va indemna sa isi protejeze cu orice pret copilul. Alt motiv pentru care utilizam minciunile albe este legat de teama de intrebarile ce vor urma si de explicatiile mai complicate e oferit. Suntem comozi si vrem sa scapam rapid din situatii mai complicate, asa ca minciunile albe sunt instrumentele perfecte.

Ajungem sa ne folosim destul de des de minciunile albe sau minore si atunci cand avem un obiectiv, un scop si vrem neaparat sa il indeplinim. De exemplu, daca trebuie sa ajungem la o programare deja facuta si stabilita de mult si micutul vrea sa mearga la magazin sa luati x jucarie ni se pare normal sa ii spunem „Nu putem merge acum la magazin pentru ca e inchis” sau „Nu mai e la magazin jucaria x, am fost eu ieri si am vrut sa o cumpar, dar nu mai era, asa a zis tanti de acolo”. Minciunile albe spuse copiilor nu vor face decat sa fie o validare a faptului ca a minti e in regula-trebuie sa fii constient ca micutul va copia tot ce vede si aude la parinte.

Si mai e un lucru: folosim minciunile albe in parenting ca sa incurajam alegerile corecte. De exemplu, putem avea minciuni minore cand micutul nu vrea sa manance tot din farfurie sau sa isi manance portia de legume bune din farfurie.

Aici putem spune ca se justifica minciunile pentru ca vrem sa avem un copil sanatos si cu o dezvoltare normala. Dar dincolo de aceasta incurajare pe care incercam sa o gasim inainte de a formula minciunile albe se ascunde o capcana: daca asociem indeplinirea unei „misiuni” cu impact pozitiv asupra copilului cu o minciuna, fie ea si minora, copilul va astepta data viitoare sa primeasca alte minciuni si mai „bune” ca sa ajunga la rezultatul dorit de parinte.

Imbunatatirea relatiilor parinte-copil, incurajarea increderii in parinte ar pute fi si ea pe lista de motive pentru care ajungem sa folosim minciunile albe. Copilul va avea incredere mai mare in parinte cunoscand doar partial sau deloc niste adevaruri prea complicate pentru el, in vreme ce parintele poate sa isi dezvolte si consolideze relatia cu micutul fara efort si fara stres.

Dupa unii psihologi insa, minciunile albe ar putea fi benefice pentru dezvoltarea copilului. O minciuna alba la vremea ei poate stimula imaginatia, creativitatea, poate ajuta copilul sa se implice in diverse activitati si sa astepte anumite lucruri, sa fie incantat-vezi minciuna alba cu Mos Craciun.

In practica moderna, psihologii recomanda adevarul in locul minciunilor albe, chiar si cand iti e foarte greu sa spui adevarul in fata copilului. De la o varsta destul de mica un copil poate sa isi deama foarte usor de emotiile parintelui si „miroase” minciuna alba, asa ca mai bine spui adevarul decat sa ajungi sa il descopere copilul.

Daca totusi vrei sa folosesti pana la o varsta minciunile albe in parenting iata ce reguli de baza ar trebui sa respecti:

Exit mobile version