Ne-am obisnuit de ceva vreme cu laptop in loc de desktop si eventual cu un monitor conectat la laptop. Laptopul e usor, ofera flexibilitate si portabilitate, poti sa il folosesti oriunde, are si baterie incorporata. Insa nu doar laptopul este o solutie excelenta pentru cei care vor sa aiba performante bune in timpul utilizarii. Pe piata exista si un altfel de dispozitive, asemanatoare cu un laptop la nivel de performante, numite mini pc. Cu un mini pc iti faci treaba la fel de bine ca atunci cand lucrai la un desktop, ai functii si performante apropiate de un desktop mediu, dar portabilitatea este punctul forte de fiecare data.
In magazinele on-line am vazut, pe langa laptopuri, desktopuri si multe periferice si un tip nou de calculatoare la mare cautare printre pasionatii de tehnologie moderna: mini PC-urile.
Un mini PC are un CPU si memorie RAM, functioneaza exact ca orice computer, doar ca e mai mic. Practic CPU-ul se va folosi la executarea operatiunilor de memorie, de ALU ca sa poata face orice fel de operatii, dupa care va stoca rezultatul in memorie.
La un mini PC vom avea procesoare tip ARM, micute si eficiente, asemanatoare cu procesoarele de pe dispozitivele mobile moderne, memorie pentru stocare date, ROM si RAM, primul tip nu poate fi doar citit, nu si scris. Stocarea la mini PC e sub forma de memorie flash, sistemul de operare poate fi o varianta asemanatoare cu varianta de pe desktop. La capitolul porturi ai USB-uri, HDMI, RCVA-video out, jack audio etc.
Si totusi ce nu are un mini PC? Nu are ventilatie buna si sistem de racire, nu are RTC, Real-Time Clock, nu are baterie, deci nu ai date retinute despre ora, data ca la un desktop. Interfata fizica lipseste si ea, nu ai display, monitor, tastaturi, mouse, deci le vei cumpara separat. Ai insa suport Bluetooth mai nou si poti sa te folosesti oricand de porturile USB pentru conectivitate mai buna.
Avantajele unui mini PC. In primul rand, avem marimea, un mini PC poate fi luat oriunde, il poti pune in genti, masina, in rucsac, spre deosebire de laptop, care are dimensiuni mai mari si e mult mai greu de carat. Al doilea avantaj mare: costul, e mai ieftin un mini PC decat un laptop, asta e clar. Al treilea aspect: versatilitatea-poti sa schimbi ce componente vrei dintr-un mini PC, atasezi monitor, poti sa conectezi un mini PC la tv rapid. Si nu in ultimul rand, consumul de energie-ai performante de top cu un consum redus de energie spre deosebire de laptop sau de un desktop.
Mini PC sau Laptop?
- Daca ne uitam la un desktop, si laptopul, si mini PC-ul stau foarte bine la acest capitol. Ai limitari insa cu un mini PC pentru ca nu ai mouse, tastatura, monitor integrate. Laptopurile nu au nevoie de acces permanent la priza, mini PC-urile au. Cu un mini PC trebuie sa ai mereu perifericele cu tine sau sa le ai la destinatie ori de cate ori alegi sa te folosesti de un mini PC;
- In privinta preturilor nu vei vedea niciun fel de diferenta. Poate un mini PC sa fie mai accesibil ca pret decat un laptop, dar diferentele vor fi mici in general. E mai rentabil sa ai un mini PC decat un laptop, ai putere mai mare de procesare si flexibilitate mai mare in deplasare;
- Flexibilitatea si upgrade. Portabilitatea unui laptop este data de scalabilitatea componentelor sale. Un upgrade pentru un device vine si cu niste limitari. Poti sa selectezi orice fel de componente daca iti cumperi mini PC, poti sa faci un upgrade foarte simplu cand doresti;
- Si in laptop, si in mini PC ai componente asemanatoare, deci si performante asemanatoare. Pe un mini PC gasesti uneori si un procesor puternic, acelasi pe care l-ai fi vazut la nivel de performante pe un desktop. Te poti juca pe un mini PC, la fel de bine ca pe un laptop scump de gaming;
- Ai laptopuri deja configurate cand le cumperi, poti sa mergi si sa lucrezi unde vrei cu ele. Cu un mini PC depinzi de porturi, cabluri, conectivitate, acces la energie electrica, la periferice. Plus ca ai nevoie sa intelegi mai multe lucruri tehnice despre functionarea unui mini PC ca sa te poti bucura de el;
- Laptopurile nu sunt gandite neaparat pentru ergonomie excelenta. Un mini PC e foate bun daca te gandesti la ergonomie pentru ca ai toate perifericele separate si le poti aranja cum iti e mai bine.
Deci vei avea portabilitate mai buna daca alegi un laptop in comparatie cu un mini PC. Dar un mini PC este ceva mai accesibil ca pret decat un laptop, are performante bune si ii poti face upgrade mai simplu. Alegi ce componente vrei sa schimbi si le inlocuiesti fara prea mari probleme, exact cum ai fi facut si la un desktop. Depinde ce vrei sa faci cu un mini PC si cu un laptop si ce iti doresti pe viitor de la ele. E doar alegerea ta, asa ca ar fi bine sa te gandesti si sa te documentezi inainte de a comanda unul dintre aceste dispozitive.