Miopie este o afectiune intalnita des la toate categoriile de varsta si e foarte simplu de tratat

Miopia este viciul de refractie care se poate identifica foarte simplu in practica. Miopii vad destul de slab obiectele care se afla la distanta, vederea de aproape nu le este afectata. Din punct de vedere fizic, ochii miopi sunt mari, alungiti, forma care nu permite o refactie corecta a luminii care patrunde in ochi. In loc sa avem razele de lumina cu o convergenta pe tesutul nervos din spatele retinei, covergenta apare in fata retinei, se formeaza o imagine a obiectelor in fata retinei.

Miopiile se trateaza usor, mai ales daca sunt depistate inca din copilarie si agravarea simptomatologiei asociate poate fi chiar stopata cu un tratament adecvat.

Primele semne care anunta miopia apar in copilarie si in adolescenta, iar intre 20-40 de ani deja miopia se manifesta cu toate simptomele posibile. De regula, miopia ajunge sa se transmita in familie si nu putem preveni instalarea sa.

Simptomele miopiei includ de la vedere incetosata cand e vorba de obiecte aflate la distanta mare de noi pana la nevoia de a inchide partial pleoapele sau de a face ochii „mici” pentru a vedea mai clar. Pe langa aceste simptome clasice apar si durerile de cap, durerile oculare, copiii care au miopie nu pot vedea bine lucruri pe table albe sau pe ecranele proiectoarelor din clase. Cei mici nu s-ar putea sa nu spuna ca nu vad bine, dar vei vedea la ei ca fac ochii mici si tind sa ii inchida putin ca sa vada mai bine, nu par sa fie constientie de obiectele aflate la distanta, clipesc excesiv, isi freaca mereu ochisorii, stau aproape de ecrane de orice fel.

La adulti apare imposibilitatea citirii semnelor de circulatie de pe strada, semnele dintr-un magazin, etichetele nu pot fi citite. Vederea incetosata apare cand lumina e slaba, cand se conduce pe timp de noapte-aici e vorba de miopie nocturna.

E foarte important sa avem controale oftalmologice cat mai dese indiferent de varsta pentru a depista din timp instalarea simptomatologiei asociate miopiei. La copii se vor face controale de specialitate de la nastere, intre 6-12 luni, intre 12-36 luni. Intre 3-5 ani e nevoie de macar un consult, inainte de gradinita, la 5-6 ani, e nevoie de consult oftalmologic obligatoriu. Pana la finalul scolii consultul va fi anual.

La adulti se recomanda consultul oftalmologic o data intre 20-29 de ani, de doua ori intre 30-39 de ani, la 2-4 ani intre 40-54 de ani, o data la 3 ani intre 55-64 de ani, la 1-2 ani dupa 65 de ani. Daca ai diabet, daca ai deja in familie miopie la adulti, copii, tensiune arteriala crescuta, riscuri de boli cardiovasculare trebuie sa mergi mai des la consultatii oftalmologice. Mai ales daca ai ochelari sau lentile de contact deja prescrise sau ai trecut printr-o operatie pentru corectarea vederii trebuie sa mergi cu regularitate la oftalmolog.

Cauzele miopiei sunt unele foarte simplu de inteles. Inainte de a discuta despre ele trebuie sa intelegem cum functioneaza ochiul uman. Ca sa vedem tot ce se afla in fata noastra lumina trebuie sa treaca prin cornee si cristalin. Lumina e refractata pentru a se putea concentra pe retina, in fundul ochiului. Tesutul de acolo transforma lumina in semnale nervoase si acestea sunt transmise catre creier, iar la randul sau creierul ne ajuta sa percepem corect imaginile din fata noastra.

Doar ca, uneori, aceasta refractie nu e corecta. Apar erori din cauza formei ochiului, formei si problemelor corneei. Ochiul e prea lung, prea oval si nu are forma normala rotunda, corneea poate avea o forma anormala din nastere. Mesajele care sunt transmise de retina catre creier sunt percepute ca fiind neclare.

Factorii de risc asociati miopiei ar putea fi genetica, activitati desfasurate pe o perioada lunga de timp in care stam prea aproape de ecrane, obiecte, pagini-citim prea mult, ne uitam prea mult intr-un monitor cat lucram in Word, Excel, de exemplu. Si timpul prea putin petrecut afara, in aer liber, ar putea creste riscul de miopie la toate categoriile de varsta.

Diagnosticarea miopiei e foarte usoara si se va face doar in cabinetele oftalmologice, de catre un medic oftalmolog cu experienta. Se va analiza si istoricul medical al pacientului si cel familial, daca mai sunt cazuri de miopie in familie, se va testa acuitatea vizuala, se va aplica Testul Phoroptor pentru a determina de ce fel de lentile e nevoie. Pe langa aceste teste de baza se vor mai face teste de raspuns al pupilelor la lumina, teste pentru verificarea miscarilor oculare, teste pentru vederea periferica, se va testa si presiunea de la nivelul ochilor.

Vor fi analizate cu atentie corneea, pupilele, cristalinul, pleoapele, interiorul ochiului, retina, nervul optic.

Cat despre tratamentele pentru miopie, acestea isi propun doar sa imbunatateasca vederea permitand formarea imaginii in locul corect de la nivelul retinei. Se recomanda lentile si ochelari de corectie pentru miopie sau o operatie refractiva. Monitorizarea complicatiilor tipice ale miopiei, glaucom, cataracta, dezlipirea retinei va fi extrem de importanta.

Interventia chirurgicala refractiva reduce nevoia de ochelari sau de lentile de contact. Se va folosi laserul pentru a reface forma corneei in asa fel incat sa scapa dioptriile ochelarilor pentru miopie. Sunt mai multe tipuri de interventii chirurgicale moderne cu laser pentru a corecta problemele corneei, insa nu se recomanda daca nu vedem un progres real al miopiei.

Cel mai usor este sa opresti sau sa previi inaintarea miopiei si agravarea sa la copii si adolescenti. Se vor prescrie picaturi cu atropina, doze mici, pentru a impiedica agravarea si inaintarea miopiei, se va recomanda petrecerea unui numar de ore mai mare afara pentru copii si adolescenti. La nevoie se vor folosi lentile de contact cu „dual focus”, se va recomanda ortokeratologia, adica purtarea pe timp de noapte a unor lentile de contact rigide pentru refacerea formei corneei cu probleme, pentru a incetini inaintarea miopiei si agravarea simptomelor in special la copii si adolescenti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *