Site icon RATB

Mituri despre COVID-19 care sunt departe de adevar

Miturile despre pandemia de COVID-19 sunt usor de demontat

Mai e putin si avem un an de cand ne luptam cu SARS-CoV-2. Un an in care am tot incercat sa il intelegem, sa il invingem, sa ii cautam punctele slabe. Un an de cand toata lumea e intr-o cursa nebuna de a gasi cele mai bune metode de protectie si de evitare a unei tragedii globale.

Pe langa informatiile medicale verificate, studiile date publicitatii si incercarile de a avea un vaccin eficient in lupta impotriva COVID-19 au aparut si multe mituri, la inceput cu titlu de zvon, apoi, din ce in ce mai puternice, zvonurile s-au transformat in adevarate mituri.

Miturile au la baza niste idei, zvonuri, niste informatii care au uneori un sambure de adevar, insa acest adevarat e oarecum „denaturat”. Nu sunt dovezi medicale, stiintifice, nu avem date concrete care sa sustina miturile. Lumea le crede si le raspandeste, le aminteste pentru ca sunt usor de inteles si poate fac trimitere la niste realitati pe care omul de rand le percepe ca fiind normale.

Mitul e periculos. Nu de putine ori ne-am trezit in fata unor proteste, in fata unui refuz categoric de a face ceva doar pentru ca un grup de oameni, o intreaga populatie credea in x mit despre y lucru. Cand miturile sunt din ce in ce mai multe si vin din zone din care nu te astepti, apar pe social media, chiar si in spatiile publice, te intrebi daca nu cumva e nevoie si de explicatii pentru a nu mai circula si a se opri dezinformarea oamenilor.

De multe ori nu luam in seama miturile, insa ele tind sa fie tot mai cautate si din ce in ce mai prezente in viata noastra in situatii speciale, cum este si criza sanitara generata de pandemie. COVID-19 a fost ca un magnet pentru mituri si au tot aparut in ultimele luni o multime de idei care au ajuns sa fie litera de lege pentru o buna parte din populatia globala.

Cele mai populare si mai discutate mituri despre pandemie si COVID-19 au fost adunate in lista de mai jos. La fiecare veti gasi si invalidarea lor argumentata pentru a nu le mai lua in seama data viitoare cand le intalniti in on-line sau in spatiul public.

1. SARS-CoV-2 a fost dezvoltat intr-un laborator din China. FALS. Da, pandemia si virusul au pornit din Wuhan, China, dar asta nu inseamna ca a stat cineva in laborator sa il „pregateasca” pentru un atac global. Cel care a initiat aceasta idee gresita a fost presedintele american Donald Trump, care a afirmat, hazardat, ca in China a fost „fabricat” virusul.

Ca sa dispara orice fel de urma de indoiala, oamenii din echipa laboratorului chinez au testat toti virusii pe care ii aveau, multi luati de la lilieci, si s-a demonstrat ca niciunul nu seamana cu ce avem in prezent peste tot in lume. Experti de la Organizatia Mondiala a Sanatatii s-au dus in China pentru a analiza la rece totul si nu au descoperit nimic suspect, virusul nu a fost facut in niciun laborator.

2. Elitele bogate au raspandit voit virusul ca sa castige putere si profit. FALS. Pe toate retelele de socializare posibile au tot aparut clipuri si informatii gresite legate de elite si de coronavirusul care face ravagii in lume. Nimeni nu raspandeste nimic, oamenii bogati nu au nicio legatura cu un virus care a aparut in mod „natural”, din neglijenta, dintr-o combinatie nefericita de circumstante.

Numerosi afaceristi au iesit public si au negat implicarea, dar asta nu i-a oprit pe adeptii teoriei conspiratiei sa incerce sa directioneze gandirea populatiei in alte directii. Ba mai mult, oamenii bogati finanteaza cat pot diverse programe de cercetare pentru a se gasi mai rapid un vaccin sau mai multe si sustin cat de mult pot lupta impotriva COVID-19.

3. COVID-19 nu e mai periculos decat gripa sezoniera. FALS. Alt mit pornit tot de catre Donald Trump, care afirma, inca de la primele semne ale pandemiei, ca nu avem de ce sa ne temem, COVID-19 nu e mai periculos decat banala gripa. Cu toate astea, potrivit unor informatii din presa se stia deja ca rata de mortalitate a COVID-19 era mai mare decat cea a gripei.

Doar in SUA gripa a facut 12.000-61.000 de decese pe an, iar COVID-19 a depasit bine pragul de 200.000 de decese spre finele lui septembrie 2020. Deci nu e de joaca, COVID-19 e foarte periculos si nu se compara cu o simpla gripa, afecteaza organismul foarte tare si ne poate omori imediat daca suferim si de alte boli.

4. Nu e nevoie sa purtam masca. FALS!. Este un mit pe care il tot auzim la cei care protesteaza si acuza autoritatile ca sunt nevoiti sa poarte „botnite”, si ei, si copiii lor, in scoli. Subliniem ca exista studii potrivit carora purtarea mastii de protectie pe nas si gura poate limita infectarile si ajuta la prevenirea unei rate foarte mari a deceselor. Ne ferim usor de virus purtand masca in spatii aglomerate, in aer liber, in spatii inchise, chiar si acasa, daca avem batrani sau persoane bolnave.

Chiar daca ne infectam cu tot cu masca purtata, forma de COVID-19 pe care o vom avea e mai putin periculoasa pentru ca avem o cantitate mai mica de virus in organism. Nu ii infectam pe ceilalti, ii protejam si pe ei, nu ne infectam nici noi, toata lumea e castigata.

Purtam masti nu pentru ca suntem obligati, ci pentru ca trebuie sa avem grija de noi si de cei din jurul nostru. Purtarea mastii nu e optionala, e imperioasa daca vrem sa invingem COVID-19 pentru totdeauna. Atentie insa si la ce masti purtam, doar cele recomandate, chirurgicale simple, cele pe care le-au aprobat autoritatile sunt eficiente.

Exit mobile version