Miturile despre calculatoare nu au disparut si sunt din ce in ce mai multe si mai usor de crezut

De la aparitia primului PC, in 1971, Kenbak-1, numarul utilizatorilor acestui dispozitiv puternic si eficient pe care astazi il avem cu totii pe birouri a crescut semnificativ, ajungand la milioane sau sute de milioane. Si odata cu un numar considerabil mai mare de utilizatori au aparut si multe mituri legate de PC-uri. Unele au avut un sambure de adevar, altele au fost complet false, pornite mai degraba din lipsa de cunostinte in domeniul tehnic.

In 2021 utilizatorii moderni continua sa duca mai departe aceste mituri si sa le „intretina” prin transmiterea lor din generatie in generatie. Da, cunostintele pe care le avem astazi despre tehnologii nu se compara cu tot ce stiam in trecut despre un PC, insa analfabetismul digital a ajuns la cote alarmante si continua sa reprezinta o sursa a acestor mituri…

Un PC sau Personal Computer este unul dintre cele mai cautate si mai dorite dispozitive moderne. Cu el poti sa fii mai productiv, sa iti indeplinesti sarcinile de la job mai usor, te poti distra si te poti juca. Din ce in ce mai compacte si mai versatile, PC-urile nu sunt utilizate de toata lumea cu aceeasi indemanare.

Pe de o parte, unele generatii, mai ales oamenii in varsta si cei care nu au avut acces la tehnologie in vremea copilariei, nu stiu ce poate face un calculator pentru ei si nu inteleg cum se foloseste. Pe de alta parte, avem si generatiile mai tinere, in randul carora analfabetismul digital continua sa se situeze la un nivel foarte ridicat. Desi au calculatoare sau stiu in general cate ceva despre ele, tinerii din aceasta categorie nu vor fi in stare sa le utilizeze la adevaratul lor potential pentru a rezolva diverse probleme si a avea o viata ceva mai usoara.

In momentul in care nu intelegi ceva incerci sa vii cu o explicatie „dupa ureche”, explicatie care va deveni cu siguranta un mit despre lucrul respectiv. Miturile despre PC-uri sunt inca foarte actuale si sunt raspandite cu o viteza uriasa, multi utilizatori cu experienta inca le mai cred si in 2021. Cateva dintre cele mai populare mituri legate de PC-uri le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

PC-urile sunt istorie, tabletele si smartphone-urile sunt viitorul. Partial adevarat. PC-urile nu mai sunt atat de vandute ca inainte, dispozitivele moderne mobile sunt foarte puternice si reusesc sa satisfaca nevoile utilizatorului amator sau experimentat, acasa sau la birou. Insa daca ai nevoie de putere de procesare si de resurse pe care sa te bazezi, sa le schimbi cand vrei si sa faci upgrade rapid un desktop nu poate fi „batut” niciodata de o tableta, un smartphone. Iar in gaming nimic nu se compara cu un desktop de top si o arhitectura foarte puternica pe care o gasesti doar pe PC-urile moderne. Asadar, PC-ul e in continuare in joc si va ramane important pentru orice fel de utilizatori.

Nu ai voie sa combini Nvidia cu AMD. Fals. Placile video si CPU-urile ar trebui sa fie din aceeasi „familie”, de la acelasi producator, spune un mit care se tot intalneste printre gameri. Nu e niciun motiv real sa ai astfel de limitari. Placile Nvidia sunt compatibile cu procesoarele AMD si invers. Poti sa iti instalezi pe PC o placa grafica de la alt producator decat cel al motherboard-ului si nu se va intampla absolut nimic.

Noaptea e obligatoriu sa opresti computerul. Fals. Da, in trecut erai sfatuit sa opresti computerul pentru a mai curata din cache si a putea sa te bazezi pe el mai multa vreme. Dar astazi, odata ce ai terminat treaba cu el, computerul intra in „Sleep”. Poti sa il opresti din cand in cand, insa pe timpul noptii nu e nicio problema sa il lasi in mod Sleep. Nu uita de upgrade si update, care necesita si un restart. E bine sa programezi niste restarturi din cand in cand si sa ai grija si de actualizarile de tot felul pentru sistem, iar daca ai deja programate instalari si o curatare a registrilor pe timp de noapte nu opri calculatorul.

Mac-urile sunt mai rapide. Partial adevarat. Da, la prima vedere calculatoarele de la Apple sunt ceva mai puternice decat unele cu Windows si arhitecturi pentru Windows. Insa fiecare tip de calculator are punctele lui tari. Un Mac nu are hardware pentru gaming, ce poate face insa un Mac in materie de productivitate nu va face si un PC cu Windows. Depinde mult de procesoare, de ce programe folosesti, de ce tip de arhitectura alegi, de upgrade, daca ai facut unul, la nivel hardware.

Mai multe nuclee la procesor inseamna din start performanta mai buna si computere mai rapide. Fals. 8-16 nuclee ti-ar fi de ajuns ca sa ai cel mai rapid PC, nu? Nu prea. Sunt doua lucruri la care ar trebui sa te gandesti. Frecventa procesorului e importanta. Un procesor care are sase nucelee, dar are doar 3.0 Ghz s-ar putea sa aiba o performanta foarte proasta in comparatie cu un procesor cu doar patru nuclee si 4.5 Ghz. Cu cat ai frecventa la care a fost tactat procesorul, cu atat vei avea si un calculator mai puternic.

E foarte importanta si partea de boost la nivelul frecventei. Daca vedem o frecventa de boost prea mare trebuie sa stim ca nu se vor folosi toate nucleele pentru un task mai solicitant, ci doar unul singur care va avea frecventa apropiata de cea promovata cu titlul de boost.

Daca ai un PC cu patru nuclee si o frecventa a procesorului tactata la 3Ghz si vrei sa il folosesti pentru e-mail, browsing si niste joculete vei fi extrem de multumit de performante si cam atat. Daca editezi foto, video, audio, lucrezi in programe foarte puternice, care au nevoie de resurse multe, un PC cu 8-16 nuclee si procesor foarte puternic, frecvente peste 4.5Ghz chiar si in Boost ar fi excelent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *