De politic ar trebui sa fim interesati mai mult decat de orice alt domeniu

Politica ne priveste pe toti. Prin deciziile pe care le iau politicienii ne influenteaza viata mai mult decat credem si ne ajuta sa traim o viata mai buna, intr-un cadru politic si legislativ adaptat vremurilor moderne. Sunt multe stereotipuri despre politica si politicieni, dar si cel putin doua motive sa ne indreptam atentia spre acest domeniu plin de pasiuni.

De foarte multe ori ne-am gasit in situatia in care am spus ca nu ne intereseaza politica, ca e prea complicata prea noi sau sunt prea multe scandaluri care ne-ar putea influenta sau nu deciziile. Si cu toate astea, cand a venit momentul alegerilor locale sau nationale am mers sa votam, am ascultat ce au de spus candidatii, am fost atenti la campaniile desfasurate.

Politica e importanta, chiar daca nu ii dam atat de multa importanta. Tot ce se intampla intr-o tara, in lume depinde de politica si de politici. Sa crezi ca nu te poate influenta politica in niciun fel si ca nu ai nevoie de ea este ca si cum ai spune ca poti trai doar intr-un cub de sticla, departe de orice fel de probleme. Decizia politica este esentiala intr-un stat sanatos, ea poate fi luata prin diverse parghii, poate sa influenteze modul in care traim si in care ne desfasuram activitatea.

Este suficient sa ne uitam la televizor sau pe burse pentru a vedea cat de puternic poate fi acest mecanism al politicii si al deciziei politice. Orice fel de decizie politica importanta are imediat repercusiuni in plan economic, social, cultural, in mai toate sectoarele de activitate. Corect ar fi sa spunem ca nu ne plac politicienii, tipul lor, modul in care se exprima, modul in care gandesc.

Si pentru ca politica e un domeniu atat de complicat de inteles pentru omul de rand si chiar pentru specialisti, in timp au aparut o multime de mituri despre politica.

1. Politica nu reuseste sa aduca nimic unei populatii oarecare. Este gresit sa credem acest lucru. Politica a facut foarte mult pentru natiuni intregi si pentru diverse categorii de public. De la sisteme de asigurare sociala la asistenta sociala si drepturile femeilor din diverse regiuni, libertatile cetatenesti, toate au pornit de la un proces politic si de la idei politice. Chiar daca multe lucruri ni se par astazi firesti, in trecut o decizie politica si un om politic, o grupare politica, un curent politic a reusit sa aduca in atentie si sa ofere un cadru pentru aplicarea unei legislatii sanatoase.

2. Politica nu imi afecteaza viata. Cum am afirmat si anterior, politica ne afecteaza viata zilnica in multiple moduri. Impactul este unul major. Cat platim cand facem un plin de benzina sau cat de mari sunt taxele pe care le vom plati anual, toate aceste sume de bani sunt stabilite de factorul politic. Decizia politica are efecte imediate, asta e frumusetea sa, mai ales ca sistemele politice democratice incep sa aiba o putere din ce in ce mai mare in teritoriul in care functioneaza. Afectarea vietilor noastre depinde si de politicile pe care guvernantii le gandesc si de calitatea politicii dintr-un anumit teritoriu.

3. Toti politicienii sunt la fel. Este vorba doar despre un stereotip. In fiecare profesie sunt si „uscaturi”, nu trebuie sa judecam un grup intreg in functie de o singura persoana. Daca ne uitam cu atentie in fiecare tara sunt foarte multi politicieni care au facut ceva pentru populatie, pentru anumite categorii defavorizate, care au ajutat si au contribuit la crearea unei vieti mai bune pentru oamenii dintr-o anumita zona. Calitatea politicianului modern a scazut, e adevarat, insa avem si multe exemple de politicieni importanti care stiu cum sa actioneze spre binele cetatenilor.

4. Un vot nu va face niciodata diferenta. Este complet neadevarat. Sa ne amintim de alegerile americane din 2000, cand Al Gore a pierdut in fata lui George Bush cu 537 de voturi luate de adversar in Florida. Fiecare vot e important si fiecare vot ne poate aduce mai aproape de idealul nostru, politic si democratic. E important sa mergem la vot, sa votam dupa ce stim exact ce votam si sa avem incredere in sistemul politic si in procesul democratic la care asistam o data la cativa ani.

Sunt cel putin doua motive pentru care ar fi bine sa ne pese de politica. Daca intelegi si stii, te documentezi despre politica devii un votant, un alegator care stie exact pe ce pune stampila. Cu cat suntem mai implicati in politica si in deciziile politice, cu atat vom avea sansa de a avea mereu o viata mai buna si de a fi multumiti cu decizia finala. Implicarea in politica este simpla, fie ne inscriem in partide, fie participam la actiuni din campanii politice, venim cu idei la dezbaterea unor proiecte de legi, incercam sa facem parte din comunitati care discuta aprins despre politica de calitate.

Al doilea motiv pentru care ar trebui sa fim mai atenti la politica este… entertainment-ul. Orice s-ar spune, politica este si distractiva. Mai ales la alegeri poti sa vezi un adevarat spectacol din care intelegi multe lucruri si iti poti pune intrebari legate de politicieni si de politici. Alegerile vin si cu drama, cu reclame si cu tot ce inseamna un eveniment major in politica. Au loc dezbateri acasa, in familie, cu prietenii, toata lumea priveste la campania de la tv, la talk-show-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *