Astazi avem nevoie de el mai mult decat oricand. Ne ajuta sa ne mentinem sanatatea intacta si este mai complicat decat ne-am inchipuit. Sistemul imunitar uman, despre el este vorba, este de o complexitate impresionanta. De aceea au aparut si multe mituri cauzate de o intelegere slaba a functionarii lui.
Dincolo de anticorpi si de lupta lor cu fiecare virus, sistemul nostru imunitar este un cumul de structuri si interactiuni complicate, de mecanisme care are un singur scop: sa protejeze organismul de agentii patogeni. Inteligenta sa este foarte mare, stie sa diferentieze intre agenti patogeni si tesuturi sanatoase si elimina doar amenintarile reale din corp.
De-a lungul timpului au aparut mai multe mituri despre sistemul imunitar, mituri care au fost foarte multa vreme crezute de oamenii care nu aveau suficiente cunostinte medicale. Si astazi mai sunt mituri legate de sistemul imunitar care provoaca spaima si nu fac decat sa induca o stare de confuzie in mintea celor care cred in ele.
Mitul nr. 1. Vremea rece te imbolnaveste si slabeste sistemul imunitar. S-a dovedit stiintific ca nu exista nicio legatura intre imbolnaviri de sezon si vremea foarte rece. Nu avem o relatie cauza-efect, schimbarile apar mai degraba de la schimbarile comportamentale din perioadele respective. De exemplu, putem raci pentru ca in casa e prea cald, dam centrala la temperatura prea mare si cand iesim afara la temperatur foarte scazute se produce un soc termic.
Vremea nefavorabila tine oamenii in casa pentru perioade lungi de timp, germenii si microbii se transmit mai repede. Si cand se intorc copii la scoala dupa vacanta de vara apare acelasi fenomen al imbolnavirilor accelerate din cauza contactului fizic direct.
Mitul nr. 2. Alergiile sezoniere sunt un semn clar al slabirii sistemului imunitar. Opusul acestei ipoteze e de fapt adevarat. Alergiile sezoniere sunt rezultatul unui sistem imunitar foarte activ, care confunda particule foarte mici din aer cu microorganisme. E un fel de teama pe care o are sistemul imunitar uman si prefera sa actioneze in forta decat sa ne imbolnavim din nimic.
Alergiile pot fi evitate prin purtarea unor masti sau prin tratamente de preventie, prescrise doar de catre medicul specialist.
Mitul nr. 3. Spalatul pe maini „omoara” bacterii, virusi. Mai ales in timpul pandemiilor si al vremurilor complicate pe care le traim spalatul pe maini chiar poate face diferenta intre imbolnavire si o viata normala. Nu e niciun studiu care sa demonstreze ca sapunul si apa calda omoara virusi. E bine sa intelegem ca un virus nu e o fiinta vie, nu are cum sa se inmulteasca singur. Insa spalatul pe maini poate elimina un virus, dar in alt fel. Sapunul adera la membrana virusului, moleculele de sapun ataca cumva lipidele din membrana virusului, distrug acest strat protector si virusul nu se mai poate folosi de el ca inainte.
Nu e suficient sa ne spalam pe maini cu sapun ca sa fim siguri ca nu mai avem virusi. Tehnica de spalare e foarte importanta: 20 de secunde de spalat pe maini si folosirea obligatorie a apei fierbinti, alaturi de un sapun puternic antibacterian. Si foarte important, mainile trebuie sa se usuce de preferat cu aer cald, nu sters pe prosoape, nu sters cu hartie.
Mitul nr. 4. Dezinfectantul de maini e mai bun decat spalatul pe maini. Prima optiune trebuie sa fie mereu spalatul pe maini, iar daca nu avem apa si sapun sa folosim dezinfectant puternic, bland cu pielea. Toate dezinfectantele pe baza de alcool distrug complet microbii. Intai eliminam orice urma de mizerie de pe maini, dupa care aplicam din abundenta dezinfectantul. Nu e asa de eficient precum spalatul pe maini, dar e o solutie buna cand esti pe fuga.
Mitul. nr. 5. Exercitiile fizice slabesc sistemul imunitar. Nu este adevarat. Exercitiile fizice zilnice, usoare ajuta organismul sa se fereasca mai bine de microbi si sa fie mai pregatit sa faca fata unor infectii acute. Celulele albe „infloresc” de fiecare data cand facem exercitii fizice, se produc mai mai multe cand facem miscare si sistemul imunitar lupta mai bine cu „atacatorii nevazuti”. Ai grija sa nu faci prea multe exercitii fizice si mult prea mult efort pentru a nu ajunge la oboseala cronica si la slabirea capacitatii organismului de a reactiona la orice.
Mitul nr. 6. Toata lumea se naste cu acelasi sistem imunitar. Fals. Daca ai sistem imunitar funcitonal esti norocos, multa lume se naste cu boli legate de functionarea incorecta a acestui sistem. Corpul uman ajunge sa nu se poata proteja de atacurile bacteriilor sau virusilor, ceea ce este foarte grav. Sistemul imunitar e unic si difera de la un om la altul, fiecare are propriul mod de functionare si propria „targetare” cand vine vorba de virusi.
Mitul nr. 7. Sistmeul imunitar ramane neschimbat pe masura ce imbatranim. Asa cum fiecare celula din corp imbatraneste, asa si sistemul nostru imunitar imbatraneste. Pe masura ce inaintam in varsta nu mai putem sa ne aparam asa de bine de infectii, raspunsul sistemului imunitar nu mai este atat de rapid si de sigur.
Spre batranete sistemul imunitar poate fi tinut in parametri normali prin exercitii, prin managementul eficient al stresului si printr-un regim alimentar echilibrat, cu multe fructe si legume.