Celebrarea iubirii devine foarte ciudata in multe zone din lume

Iubirea este cel mai frumos sentiment din lume, ea ne pune in miscare si ne ajuta sa traim momente unice. Iubim si suntem iubiti, impartasim acest sentiment in cele mai interesante moduri. Celebrarea iubirii este un pas firesc intr-o relatie, o gasim in toate colturile lumii, adaptata la cultura locala. Sunt multe modalitati ciudate de a celebra iubirea, insa daca le intelegi s-ar putea sa descoperi ca iubirea nu este chiar atat de complicata…

Pentru ca este un sentiment special, iubirea este impartasita mai ales in intimitate. Este un sentiment prea important pentru noi pentru a avea curajul sa o demonstram si in public. Celebrarea ei se face de obicei in cadru restrans, trebuie sa existe si un astfel de eveniment pentru a reconfirma pasiunea si iubirea pura impartasita la un moment dat. In multe culturi aceasta celebrare a capatat alte valente si a cunoscut o multime de transformari, dupa cum vom descoperi in randurile de mai jos.

1. China si nuntile „fantoma”. China este cunoscuta pentru numarul mare de traditii si obiceiuri legate de nunti. Insa un ritual de celebrare a iubirii este de-a dreptul bizar, este vechi de 3.000 de ani si se refera la „nunta fantoma”. Ideea e simpla: doua persoane decedate, singure cat erau in viata, au parte de o nunta imediat dupa ce a survenit decesul. Familia miresei va cere un pret pentru mire, inclusiv casa, bijuterii foarte scumpe. Ceremonia are loc in cimitir, la cavourile, mormintele decedatilor. La final osemintele miresei ajung langa osemintele mirelui. Se verifica inclusiv compatibilitatea mirilor in viata de apoi, daca aveau varste potrivite pentru „casatorie”. Dar multe s-au schimbat de acum mai bine de 3.000 de ani, astazi o persoana in viata poate sa se casatoreasca cu un decedat.

2. Filipine si nuntile sponsorizate. Nuntile sunt foarte scumpe, ai nevoie de transport, de locul unde va avea loc petrecerea, de flori, mancare, muzica buna. Guvernul din Filipine s-a gandit si la cei care se iubesc si vor o nunta, dar nu au foarte multi bani. In fiecare an de Sf. Valentin cuplurile se pot casatori intr-o ceremonie in masa sponsorizata de catre Guvern. Florile, tortul, mancarea, darurile, chiar si inelele sunt cumparate pe banii Guvernului. Singurele lucruri pe care le vor avea de facut mirii: sa se prezinte la locul stabilit imbracati cum trebuie, pentru nunta si sa se programeze din timp pentru nunta in masa, sponsorizata.

3. China si nuntile fara distractie. De regula la nunta toata lumea se simte bine, se distreaza, se rade mult, toti sunt fericiti. Unele traditii din China nu permit o asemenea bucurie. In Tuijia mireasa plange de nu mai poate pentru o ora! in fiecare zi, vreme de o luna, inainte sa ajunga sa se marite. In unele parti din India mai gasim asemenea comportamente. Acolo nunta deja e o chestiune de viata si de moarte pentru anumite fete, despre care se crede ca sunt blestemate si ar aduce moartea asupra sotilor. Cu toate astea, fata scapa de probleme daca se casatoreste cu… un copac si il taie pana sa se logodeasca. Si Congo are traditii ciudate, la unele nunti nu ai voie sa zambesti, mirii vor fi poker face toata nunta de teama sa nu fie acuzati ca nu iau nunta in serios. Doar cand pleaca in luna de miere vor avea voie sa zambeasca si sa se distreze.

4. Cultura Yugur si impuscatul miresei. Mirii vor sa protejeze mireasa si sa incerce sa ii ofere experiente cat mai placute. In cultura Yugur mirii isi „impusca” viitoare mireasa cu un arc cu sageti. Capetele sagetilor sunt taiate, deci nu e un pericol real pentru mireasa, iar dupa ce se trage in directia viitoarei mirese se rup toate sagetile pentru a se asigura o casnicie cat mai lunga. Mai gasim traditii ciudate si in Scotia, unde se arunca in mirese cu peste, cu mancare alterata, cu lapte acrit, cu pene, si asta in timp ce mireasa e legata de un copac. Dupa ce trece prin acest proces mireasa poate sa iasa cu prietenele in oras. Daca face fata la un asemenea tratament, va face fata si obstacolelor intalnite in viata.

5. Africa si simbolismul nuntilor. In Africa simbolismul joaca un rol important in cadrul ceremoniilor legate de nunta. Unele cupluri au 12 simboluri ale vietii in ceremoniile asociate nuntii pentru a le reaminti ce asteptari vor avea dupa ce sunt casatorite. Graul reprezinta fertilitatea, vinul simbolizeaza uniunea unor familii. Piperul trimite cu gandul la argumente, sarea este pentru vindecare si conservare. Apa indica puritatea, dizolvarea sentimentelor mai putin bune, ierburile amare simbolizeaza durerile din viata, cana si lingura sunt simboluri pentru sustinerea sanatatii familiei. Scutul e simbol pentru protejarea caselor, mierea reaminteste cuplului de ducleata iubirii, matura este pentru curatenia casei, o carte sfanta este pentru adevar si puterea divina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *