Un sportiv de performanta stie ca pregatirea fizica nu este suficienta niciodata. Pe langa o forma fizica foarte buna avem nevoie de fiecare data si de o pregatire mentala foarte serioasa, asta daca vrem sa avem si rezultate cat mai bune la final.
Pregatirea mentala nu poate fi facuta la intamplare, ea trebuie sa tina cont de temperamentul si de personalitatea sportivului, de psihicul acestuia si de tipul de competitie la care se va lua parte. Cele mai populare si mai bune modalitati de pregatire mentala sunt cele care pun accent pe individ si pe stabilirea unor obiective clare in viitorul apropiat.
Au fost multe cazuri in care sportivi cu experienta, cu o pregatire fizica excelenta nu au avut rezultatele la care se astepta toata lumea. Desi s-au straduit sa dea tot ce e mai bun la antrenamente si sa fie in cea mai buna forma in ziua competitiilor importante, acestia au esuat.
De ce? Pentru ca psihicul lor nu a fost suficient de bine „antrenat” ca sa faca fata presiunii momentului, nu au inteles ca pregatirea fizica are nevoie si de o pregatire mentala ca sa putem avea si rezultate exceptionale intr-un final.
Pregatirea mentala e deja parte din antrenamentul pentru marile competitii la care iau parte sportivii. Unii reusesc sa se mobilizeze si castiga toata competitia, altii cedeaza inca de la primele miscari facute pe terenul de joc.
De unde apare aceasta diferenta? De vina poate fi modul in care se realizeaza pregatirea mentala. Nu e suficient sa ai un „antrenor” bun pentru asa ceva, daca tu, sportivul, nu esti propriul tau antrenor in prima faza nu vei reusi sa obtii ce ti-ai dorit intr-o anumita competitie.
Nimeni nu te cunoaste mai bine si nu stie cum sa te aduca intr-o stare buna din punct de vedere psihic decat tu. Nu astepta mereu de la oameni cu experienta sa te „antreneze” psihic pentru competitii, incepe sa contribui si tu la pregatirea mentala inainte de competitiile importante. Iata cativa pasi simpli pentru o pregatire mentala perfecta inaintea marilor competitii din cariera ta.
Vizualizeaza succesul. De ani intregi se foloseste aceasta tehnica pentru pregatirea mentala a sportivilor inainte de competitii. Si functioneaza foarte bine. Vizualizarea unei competitii si vizualizarea succesului, etapelor care vor duce la succes are acelasi efect cu practica fizica pentru mai multe ore. Daca sunt combinate vizualizarea cu exercitii fizice de pregatire succesul va fi garantat.
Nu e nevoie sa vizualizezi neaparat o performanta pe teren ca fiind una perfecta. Doar simplul fapt ca te gandesti ca vei depasi usor anumite obstactole din competitie te va ajuta enorm, vei reusi sa ai incredere in tine si sa fii constient de aptitudinile si abilitatile tale. Totul este sa incepi vizualizarea cu ceva timp inainte de competitii si sa adaugi treptat si mai multe elemente care vor iesi perfect in realitatea viitoarelor competitii.
Gandeste-te la scopul antrenamentelor si la obiectivul pe care il vizezi in timpul competitiei. Cand simti ca nu prea mai esti atat de entuziast in privinta antrenamentelor si vrei sa te „remontezi” un pic pentru a face o figura frumoasa la competitia ce va urma, e cazul sa te gandesti la motivul din spatele alegerii sportului respectiv, la scopul pe care vrei sa il atingi atunci cand mergi la competitie. Odata ce ai clar in minte obiectivul si scopul vei putea sa te antrenezi mai cu spor si sa obtii rezultate excelente la orice fel de competitie.
Fii atent la vocea interioara si discutiile pe care le porti cu tine insuti. Nu face greseala sa te critici si sa iti subestimezi puterile, forta de a trece mai departe in competitie, de a putea sa ii faci fata. De fiecare data cand te surprinzi criticandu-te e bine sa inlocuiesti toate gandurile negative cu unele pozitive.
Incearca sa te feresti mereu de o critica prea aspra asupra propriei persoane. Incearca sa gandesti pozitiv mereu si sa ai in permanenta o solutie la niste probleme „interne” care te macina si pe care nu ai cum sa le depasesti decat printr-o discutie serioasa… cu tine.
Aminteste-ti de succesul din trecut si de lectiile invatate. Nu te bloca in trecut si incerca sa rezolvi lucruri pe care oricum nu le poti schimba. In loc sa te concentrezi pe ce ai facut gresit mai bine te concentrezi pe lectiile invatate si pe increderea pe care ti-o ofera.
E bine sa tii cont de faptul ca orice fel de sportiv de succes va invata mereu, va creste si se va dezvolta raportandu-se si la trecut, dar si la prezent sau viitor. Trecutul e acolo ca sa iti dea cat mai multe variante pentru a putea depasi mai usor viitorul. Vezi ce a functionat in trecut si aplica orice fel de lucru eficient si in viitoarele competitii.
Ai grija de sanatatea mintala. Daca ai prea multe ganduri legate de viitoarea competitie si vrei sa iti „golesti” cumva mintea pentru a te concentra doar pe ce vei avea de facut si pe antrenamente poti apela si la meditatie. Inainte de antrenamente sau in pauze poti avea sesiuni de meditatie.
Asa vei reusi sa gasesti un echilibru interior care te va ajuta enorm sa depasesti orice situatie stresanta si anxietatea de dinaintea competitiilor. Mintea are nevoie de antrenamente permanente si de practica pentru a te ajuta cand ai mai mare nevoie de ea, asadar mediatiile ar trebui sa faca parte din orice antrenament de baza pentru o competitie.