Inegalitatea economica este o problema reala a lumii moderne. Ea „corodeaza” societatile si contribuie la aparitia saraciei si problemelor sociale majore. Inegalitatea economica poate fi inteleasa ca o distributie inegala a veniturilor si oportunitatilor intre diferite grupuri ale societatii. E o diferenta uriasa de multe ori intre venituri mici si averi foarte mari pe care trebuie sa o reducem cat de mult putem pentru societati si economii sanatoase si eficiente.
Peste tot in lume vom intalni inegalitate economica. Ea poate fi depasita relativ usor prin implicarea guvernelor, prin implicarea statului, prin educatie, prin deprinderea unor aptitudini si competente de care e nevoie in societate. Multe tari incearca sa gaseasca o solutie pentru evitarea inegalitatii economice prin garantarea unui venit minim unic.
Cauzele inegalitatii economice din societati diferite sunt multe si complexe. Piata muncii, educatia, rasa, genul, cultura, concentrarea averilor intr-o anumita zona, tipare de dezvoltare diferite. Iata doar cativa factori care pot influenta inegalitatea economica. Ce putem face sa o stopam si sa o prevenim?
Stoparea pierderii unor sume importante de bani din cauza incorectitudinii cetatenilor. In tarile in curs de dezvoltare alocarea ineficienta a resurselor pentru sanatate, educatie, investitii duce inevitabil la inegalitate economica extrema. Nu se platesc taxele corect, se pierd bani din cauza unor cetateni care incearca prin orice mijloace sa nu isi plateasca darile catre stat. Se pierd miliarde de dolari pentru ca oamenii si firmele nu inteleg cat de important este sa fii corect si sa platesti totul asa cum trebuie pentru a oferi statului sansa sa aiba bani pentru toate sectoarele si domeniile cheie. Banii care nu s-ar pierde anual ar ajuta la reducerea saraciei si a inegalitatii economice prin investitii in capital uman, infrastructura, crestere economica sustinuta.
Impozit progresiv pe venit. Si in tarile bogate, dezvoltate asistam la inegalitate economica. Sunt oameni si companii care castiga enorm de mult anual si platesc taxe foarte mici pe venituri si profituri. Impozitarea progresiva, in functie de cat de mare e venitul obtinut peste o anumita suma e o solutie buna. Asa strangi bani la buget mai usor si oferi o sansa celor care au nevoie si sectoarelor economice care au nevoie sa isi revina si dispare si inegalitatea economica. Oricum si acest tip de taxare nu e suficient, dar e un inceput. Bogatii nu vor suferi oricum, sumele nu vor fi uriase si toata lumea va avea de castigat de pe urma impozitului progresiv pe venit.
Impozit global pe avere, o solutie de luat in seama. O idee ca sa dispara inegalitatea economica ar fi impozitarea bunurilor personale cu impozite graduale. Averea se acumuleaza pe masura ce dispar generatii si vin altele. Un impozit global pe avere, pentru cei care chiar o au, ar salva din start o multime de oameni de la saracie extrema. Nu va fi pe placul tuturor celor care au facut si fac averi uriase, dar va fi un punct de pornire pentru oamenii care au nevoie de resurse economice ca sa poata sa se descurce cat mai bine in societati unde veniturile nu sunt atat de mari.
Salariu minim impus, garantat. La nivel national e nevoie de salariu minim garantat. Salariile mici nu vor ajuta pe nimeni, angajatii vor fi nemultumiti si randamentul lor va fi aproape de zero, de unde si rezultatele slabe din domeniile unde lucreaza. Aici se vor implica si corporatiile, care vor garanta salarii ceva mai mari, minime, suficiente pentru un trai decent si pentru reducerea inegalitatii economice. Mai bine sa ai salarii minime garantate national decat sa ajungi sa ai o populatie cu nevoi foarte mari si cheltuieli ale statului din ce in ce mai mari, nu?
Dreptul angajatilor de a se organiza. In societatile sanatoase angajatii au dreptul sa se organizeze. Daca ai angajati care se organizeaza si au sindicate, negociaza salarii mai bune si conditii de munca decente ai facut primul pas spre eliminarea inegalitatii economice. De ce e atat de greu sa te organizezi? Pentru ca inca mai intalnim intimidarea, frica, razbunari pe orice incercare de organizare pentru apararea unor drepturi. Acolo unde avem organizarea buna a angajatilor avem si salarii mai mari si inegalitatea economica scazuta.
Stoparea altor abuzuri asupra angajatilor. Companii din toata lumea renunta la angajarea permanenta si stabila a oamenilor si prefera munca temporara si contracte temporare. Aceasta modalitate de a angaja pentru munca full time si a avea altfel de contracte, avantajoase pentru angajator poate fi pusa in practica prin outsourcing, subcontractare sau prin utilizarea de agentii de angajare. Cand toate companiile vor intelege sa nu mai apeleze la astfel de practici inegalitatea economica nu va mai exista.