Daca ti-ai propus sa faci economii trebuie sa stii ca exista o multime de modalitati in care poti sa pui ceva bani deoparte. Cele clasice inca mai functioneaza, te poti baza pe ele, dar nu ar strica sa te gandesti si la modalitati de economisire mai moderne, chiar daca sunt un pic diferit de cele pe care le cunosteai deja.
Important este ca la final, cand tragi linie, sa stii ca ai economisit cat ai putut de mult fara sa faci eforturi considerabile si sa nu ai o viata asa cum ti-ai dorit.
Sa faci economie e greu. Mai ales in ziua de astazi. Sunt atat de multe de platit, atat de multe cheltuieli neprevazute incat nu te gandesti deloc si la economisire. Economiile inteligente pornesc de fiecare data de la schimbari aproape insesizabile in viata si in stilul de viata. Nu trebuie neaparat sa economisesti zeci de milioane anual, poti sa incepi si cu sume mici care se vor aduna in timp si vei avea economii consistente. Totul este sa stii ce ai de facut de la inceput si sa nu alegi cele mai bune si mai interesante metode de economisire. Cateva dintre acestea le vei descoperi si in randurile ce urmeaza.
Cumpara sticle de apa reutilizabile. Daca iti e sete cumperi o sticla de apa pe care o vei arunca oricum cand nu mai ai nevoie de ea. Cu o sticla reutilizabila nu mai esti nevoit sa cheltuiesti bani pe sticlele din plastic, mediul inconjurator nu va mai avea nici el de suferit, iar hidratarea ta va fi la fel de buna ca inainte. Sticlele reutilizabile se gasesc peste tot, nu trebuie confundate cu cele din plastic pe care le cumperi, bei continutul si le refolosesti o perioada. Asa vei contribui si la un mediu mai curat si vei face economii serioase pe termen lung.
Consuma mai putina carne. Pe langa faptul ca prea multa carne inseamna si un risc mai mare de boli asociate cu un consum crescut de proteine, consumul mare de carne inseamna si costuri mai mari pentru fiecare masa in parte. Nu spune nimeni sa nu mananci deloc carne, doar trebuie sa o consumi de doua ori pe saptamana sau de trei ori, atat. Vei cheltui mai putin, cu banii ramasi vei putea sa cumperi mai multe fructe si legume care sa compenseze proteinele din carne. Plus ca vei putea cumpara carne cu o calitate mai buna si vei manca mai sanatos.
Automatizeaza tot ce tine de finante. Este si mai simplu sa iti gestionezi bugetele si mai comod daca incepi sa automatizezi tot ce tine de economii si de finante personale. Poti incepe prin setarea unor transferuri automate in conturile de economii, prin crearea de conturi on-line in aplicatiile bancilor sau prin folosirea unor instrumente virtuale de gestionare a finantelor. Asa vei sti unde se duce fiecare leu, vei putea sa urmaresti orice fel de cheltuiala si vei sti cand e cazul sa te opresti din cheltuieli si cand trebuie sa accelerezi investitiile.
Cultiva propriile legume. Daca stai la casa e si pacat sa nu ai o gradina unde sa iti pui legume si chiar fructe, verdeata. Asa nu mai cumperi de la piata, le ai la indemana oricand, stii ca sunt curate si mai sanatoase, bio. Te vei bucura de legume proaspete la orice ora, va fi foarte simplu sa ai o mancare gustoasa si sanatoasa, iar cu banii ramasi vei putea sa investesti in continuare in gradina ta ca sa ai cat mai multe legume si verdeata.
Fa-ti cafeaua acasa. Cheltuim foarte mult, fara sa ne dam seama, pe cafea. Ce ar fi daca am face cafeaua acasa si nu am mai cumpara-o de la aparate, din diverse locuri? Asa am economisi bani si am putea sa investim in expresoare, in cafea de calitate. Stim ce bem, putem sa ne pregatim orice fel de tip de cafea, avem de unde alege mereu si putem controla excelent si calitatea acesteia. E foarte simplu sa investesti de la inceput intr-un expresor bun, aparat de facut cafea si apoi sa te bucuri oriunde de cea mai buna cafea pe care ai baut-o vreodata.
Fii atent la consumul de energie electrica. Atunci cand nu ai nevoie de becuri aprinse in toata casa le poti stinge, poti sa scoti din priza incarcatoare, aparatura de care nu ai nevoie si care sta in priza si consuma fara rost energie electrica. De asemenea, incearca sa folosesti sistemul de iluminat din casa doar cand ai nevoie de el si sa te bucuri de lumina naturala pe care o ai din belsug mai ales vara. Vei face economii serioase in timp si vei avea si o utilizare sustenabila a energiei electrice.