Distantarea sociala corecta si eficienta a fost marea provocare a pandemiei de COVID-19. Multi au reusit sa o implementeze foarte simplu

Distantarea sociala a fost primul lucru pe care a trebuit sa il respectam in pandemie. Pe langa masca, igiena personala stricta si calatorii zero in afara localitatilor de resedinta, pandemia a adus si distantarea sociala foarte greu de respectat la inceput. Nu aveam inca ideea de distantare sociala, ni se parea ceva ciudat, nu ne mai puteam vedea la terase, restaurante, nu ne mai puteam imbratisa cum doream.

Dar ne-am adaptat si am respectat si distantarea sociala ca sa ne ferim de infectari. Doar ca unii patroni de afaceri au venit cu idei creative si inedite atunci cand s-au decis sa puna in aplicare distantarea sociala…

Cand te gandesti la distantare sociala te gandesti la restaurante goale, la locuri fara oameni sau cu doi sau trei rataciti care au vrut neaparat sa mearga undeva. Distantarea sociala e obligatorie si a fost obligatorie inca din secunda 0 a pandemiei. Fara ea rata de transmitere a virusului SARS-CoV-2 putea sa fie si mai mare si numarul de decese putea depasi lejer pe cel deja cunoscut.

Cum o respectam insa cand mergem la restaurant sau in alte spatii deschise? Iata cateva idei interesante de punere in practica a distantarii sociale gasite de oameni de afaceri din intreaga lume.

Sere. Fundatia Mediamatic din Amsterdam a venit cu o idee draguta pentru cupluri si grupuri mici de pana la patru oameni care voiau sa manance ceva bun la restaurantul Eten. Au gandit niste sere in miniatura, din sticla, in care era o masa pentru doi, si inca o masa, daca era nevoie, in asa fel incat distantarea sociala sa se pastreze. Mancarea era adusa pe niste tavi care semanau cu niste scanduri foarte lungi, introduse in sere fara ca oamenii care serveau mancarea sa interactioneze cu oamenii din interiorul serei… Ideea a prins bine, clientii au fost multumiti ca puteau sa ia masa in oras si ca nu se temeau de infectare.

Palarii cu… taitei. Café & Konditorei Rothe din Schwerin, Germania, a reusit sa readuca clientii printr-o idee geniala si sa pastreze distantarea sociala de 1.5 metri obligatorie. Clientii au primit palarii ciudate cu paie, avand doua piscinute de taietei deasupra. Asa toata lumea putea sa manance taiteii preferati si sa se distreze, pastrand si distantarea sociala indicata. Patronii locatiei au fost multumiti cu rezultatele si au continuat ideea, atragand din ce in ce mai multi doritori.

Mese din anvelope. In Maryland, patronii unui restaurant numit Fish Tales Bar & Grill au avut o idee funny de a asigura distantarea sociala. Au luat anvelope de la masini si le-au transformat in mese, unde clientul intra in mijlocul anvelopei si primea bautura si mancare. Asa aveai distantare sociala corecta, puteai sa mananci ce doreai si nu te infectai. Cei care au proiectat mesele au fost incantati ca ideea lor a prins si ca lumea se simtea in siguranta si se distra cat mananca acolo.

Manechinele si moda anilor 1940. Cum ar fi sa ai pe langa tine manechine de prin anii 1940 si sa mananci ceva bun? Un restaurant din SUA a renuntat la scoaterea meselor din locatie si a decis sa puna manechine la jumatate din mesele de acolo, imbracate in niste articole vestimentare la moda…in anii 1940. Mai ciudat a fost ca personalul se adresa manechinelor la fel cum o facea si in cazul oamenilor care au venit sa manance si sa bea ceva acolo, le puneau si lor vin si erau intrebate manechinele ce mai doreau, cum a fost seara lor la restaurant. Asa dadeai impresia de restaurant plin cu oameni, cand de fapt functiona la doar 50% din capacitate.

Panda din plus. Daca vi se pare ca manechinele sunt cam creepy ce ati spune de niste ursuleti panda draguti…din plus. Maison Saigon, un restaurant micut din Bangkok, pe multe scaune din cele unde nu aveau voie clientii pentru a se asigura distantarea sociala, gaseam ursuletii panda. Ursuletii erau dezinfectati, curatati, erau repozitionati ca sa se mai schimbe un pic atmosfera.

Cercuri pictate pe iarba. Oamenii au vrut sa mearga si in parc, nu numai la restaurante. Asa ca in New York s-a luat decizia marcarii unor spatii safe pe iarba, sub forma unor cercuri albe create cu vopsea. S-a intamplat in parcul Domino din Williamsburg. Cercurile aveau 2.5 metri diametru si 1.9 metri distanta intre ele. Ideea s-a dovedit a fi una buna din moment ce oamenii au reusit sa se acomodeze si sa se simta in siguranta cat erau acolo si le foloseau.

Coroane gigantice. In Germania distantarea sociala a fost rezolvata simplu: la niste locatii Burger King au fost distribuite coroane uriase din hartie. Cu diametru de 1.9 metri, coroanele au fost o modalitate funny si eficienta de a mentine distantarea sociala. Ideea a functionat bine si clientii nu au intarziat sa apara.

Trenulet de jucarie care aducea cafeaua. Un restaurant din Palmerston North, Noua Zeelanda, s-a gandit sa respecte regulile de distantare sociala in alt mod. Cafeaua era oferita clientilor care o solicitau cu ajutorul unui trenulet de jucarie. Patronul restaurantului a gasit trenul acasa, cat facea curatenie in timpul starii de urgenta si s-a gandit sa il foloseasca la restaurant. Clientii au fost incantati de idee si zambeau cand primeau cafeaua in acest mod. Cine dorea putea sa ramana sa admire trenuletul care se tot plimba si facea pauze la clienti pentru a le permite sa ia cafeaua.

La zoo, cu masina. Oamenii au mers si la gradina zoologica, doar ca si acolo e nevoie de distantare sociala. Gradina Zoologica San Antonio din Texas i-a lasat pe vizitatori sa stea in masina si sa mearga prin gradina, observand de la ursi si leoparzi, la lei si pasari, reptile, maimute etc. Traseul pe care mergeau masinile era bine delimitat si fiecare stia ce avea de facut de la inceput. Toate biletele s-au vandut imediat.

Restaurantul cu o singura masa. Multe restaurante nu au stiut cum sa isi mai tina mesele in interior ca sa aiba clienti cat mai multi, dar Linda Karlsson si sotul Rasmus Persson au reusit sa deschida un restaurant cu o singura masa in Värmland, Suedia. Locatia a fost gandita special pentru a putea avea distantare sociala. Nu are personal, mancarea e oferita clientilor intr-un cos care circula intre bucatarie si masa. Clientii sunt multumiti, toata lumea e in siguranta si afacerea a mers foarte bine, chiar si cu o singura masa.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?