Performanta in sport se obtine mai usor cand stii cum anume sa iti pregatesti corpul

Sportivii de performanta nu fac niciun compromis cand vine vorba de concursuri si de pregatirea pentru ele. Desi sunt cam aceleasi reguli in sporturile importante, inainte de marile competitii, multi sportivi ajung sa nu aiba rezultatele dorite. De ce? E simplu. Pentru ca nu stiu cum sa se pregateasca corect si ce sa faca in timpul, inainte si chiar intre antrenamente.

Nu e nimic complicat, sunt niste reguli foarte simple pe care le pot urma sportivii de performanta pentru a atinge cat mai repede rezultatele dorite. Totul este sa ai pregatita mereu o lista cu lucrurile pe care le ai de facut si sa stii cum sa pui in practica sfaturile primite.

Antrenamentele sunt totul cand te pregatesti pentru marile competitii sportive. Ai nevoie de antrenori buni, de o echipa care sa stie cum sa te ajute pentru a avea performante cant mai bune in perioada ce urmeaza. Insa aceste antrenamente nu vor reusi sa faca minuni daca nu iti pregatesti si corpul cum trebuie. E foarte important sa mananci corect, sa ai o hidratare corecta mereu, mai ales cand vin competitii unde efortul facut este unul sustinut.

Orice fel de sport ai practica corpul este cel care „duce” greul, pe el te bazezi, asa ca va trebui sa ii acorzi o atentie cat mai mare daca vrei sa faca tot ce ti-ai propus. Specialistii recomanda o pregatire cat mai buna inainte de sporturile unde e nevoie de efort fizic. Va fi nevoie de o combinatie echilibrata intre antrenamente si de un regim cat mai diversificat, adaptat tipului de efort ce urmeaza sa fie facut.

Daca ti se par prea complicate ideile anterioare am pregatit cateva sfaturi utile pentru a imbunatati simtitor performantele sportive si randamentul in timpul competitiilor.

Consuma 550-800 ml de lichide pe ora in timp ce faci exercitii, antrenamente sustinute. Depinde mult si unde faci exercitiile, antrenamentul. Daca e cald ai nevoie de cei 550-800 ml, dar daca e mai rece vei avea nevoie doar de jumatate din cantitatea recomandata. In antrenamentele intense trebuie evitat consumul excesiv de lichide pentru ca se poate ajunge la un nivel prea scazut de sodiu si la pericol real de deces. Recomandarea este sa consumi apa suficienta cat sa te hidrateze, sa nu te simti „plin” dupa ce bei si sa consumi cantitatea de lichid cu moderatie, cate putin in ora respectiva, pana ajungi la nivelul dorit, impus.

Doar 300 de calorii in timpul exercitiilor. Nu are rost sa consumi multe calorii in timpul exercitiilor doar de dragul unei performante mai mari. Da, apare performanta ceva mai buna in timpul antrenamentelor, insa corpul nu are cum sa proceseze mai mult, orice ai face. Daca vrei sa inlocuiesti tot „combustibilul” pe care il pierzi, cam 900 calorii per ora, nu ai cum. E bine sa te limitezi la 300 de calorii cel mult si sa lasi depozitele de grasime sa isi faca treaba. Asa vei putea sa iti termini antrenamentul si vei avea si rezultate foarte bune la competitiile ce urmeaza.

Fara zaharuri simple, ele vor fi inlocuite de carbohidrati complecsi. Fructoza, dextroza, glucoza, toate sunt zaharuri nocive pentru organismul sportivilor de performanta. Da, te ajuta pe moment, dar dupa cateva minute nu vei mai simti efectul lor si te prabusesti efectiv. Carbohidratii complecsi se absorb destul de rapid si te ajuta sa ai energia dorita in timpul antrenamentelor. Energia furnizata este una constanta, nu ai perioade de „cadere” si poti sa iti termini exercitiile fara probleme, incadrandu-te si in cele 300 de calorii.

Faci exercitii, antrenamente de peste doua ore, ai nevoie si de proteine. Doar cu niste carbohidrati nu vei avea energia necesara pentru doua ore sau mai multe de antrenamente intense. Proteinele vor contribui cu un procent de peste 10% din energia necesara. Cele mai bune sunt cele din soia sau din carne, dar nu foarte grasa. Sunt si suplimente care au un mix echilibrat de proteine si carbohidrati complecsi, te poti baza si pe ele.

Soia e cea mai buna sursa de proteien si de energie pentru antrenamente reusite si performante sportive bune. Proteinele din zer pot fi folosite dupa ce termini cu antrenamentele. Nu se folosesc inainte sau in timpul exercitiilor pentru ca glutamina adaugata se degradeaza imediat pentru a produce amoniac. Si cand ai amoniac mai mult ai si musculatura obosita si randament aproape zero in timpul exercitiilor. Daca vrei sa iti duci pana la capat antrenamentele e bine sa te bazezi pe soia in timpul lor. Dupa poti sa consumi si proteine din zer, nu mai e problema.

Fara mese bogate in noaptea de dinaintea unor competitii sportive unde depui efort sustinut. Multi sportivi incearca sa manance mult in noaptea de dinaintea unei competitii doar pentru a maximiza depozitele de glicogen din muschi. Ca sa obtii astfel de depozite ai nevoie de multe saptamani si de antrenamente sustinute. Prea multi carbohidrati consumati vor fi eliminati sau vor ajunge depozite de grasime. E bine sa mananci doar cat sa te saturi, nu sa te simti „plin” si cam atat.

Fara mese chiar inainte de inceperea unor competitii. Ultima masa pana in antrenamente sau competitii trebuie sa fie cu trei ore inainte. Evita sa mananci tot ce poti inainte de competitii doar de dragul glicogenului. Daca mananci mai devreme de trei ore vei arde tot ce inseamna glicogen acumulat in musculatura intr-un ritm mai rapid. Plus ca sistemul digestiv si ficatul nu iti vor pune probleme, au timp sa isi termine treaba in cele trei ore plus de dinaintea competitiilor sau a antrenamentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *