Daca nu esti atent ramai fara bani foarte repede, indiferent cat te-ai stradui sa ii ai

Cand ai prea multi bani si nu stii cum sa ii cheltuiesti sau sa ii investesti riscul sa ii pierzi pe toti intr-o clipa este mare. Securitatea financiara este determinata de deciziile financiare personale. Asta inseamna ca toata lumea poate sa piarda ce a adunat o viata dintr-o banala greseala in plan financiar.

Si cand ai pierdut totul este foarte greu sa iti revii si sa ajungi din nou intr-un echilibru financiar la care ai sperat toata viata. Unii dintre noi pierdem banii dupa ce afacerile noastre dau faliment sau cand ne pierdem locul de munca, altii ajungem sa pierdem tot ce am agonisit in cele mai ciudate moduri posibile…

Sa castigi bani e usor, sa pierzi banii e si mai usor?. Sau nu? Depinde doar de tine si de alegerile pe care le faci in viata, la locul de munca, in particular. Securitatea financiara este importanta pentru toata lumea, mai ales daca ai trecut prin perioade mai negre in care te-ai confruntat cu o multime de probleme economice. Si nu ai cum sa o asiguri pe termen lung decat daca iti controlezi foarte bine toate castigurile si te feresti de faliment personal.

In unele situatii pierderea banilor si a sigurantei financiare este inevitabila. Uneori este previzibil, alteori te ia prin surprindere si nu reusesti sa intelegi ce ti se intampla. Cateva exemple de situatii inedite in care poate sa apara falimentul personal le veti descoperi in randurile ce urmeaza.

Mostenirea ghinionista. Sa primesti o mostenire de la un unghi, o matusa, o bunica pe neasteptate poate fi cel mai mare noroc pe care l-ai avut vreodata in viata. Dar poate si si un ghinion fantastic. Imediat devii emotional, nu iti controlezi emotiile deloc in fata unei mosteniri foarte mari, incepi sa cheltuiesti si tot cheltuiesti pana… ramai fara niciun ban. Emotiile sunt cei mai mari dusmani ai banilor. Daca nu reusesti sa separi gandirea rationala de deciziile pe termen scurt drumul spre falimentul personal va fi foarte scurt. Mai bine mai sarac si cu bani in permanenta decat foarte bogat dintr-odata si fara bani dupa cateva luni sau ani?.

Biletul, biletul, cat e biletul? Si daca nu primesti o mostenire poate castigi la loterie premiul cel mare. Potrivit statisticilor insa 44% dintre cei care ajung sa castige premii uriase pierd toti banii in cinci ani si ajung faliti. E ciudat ca multora le-ar fi fost mai bine daca nu ar fi castigat atat de multi bani si nu ar fi ajuns la faliment pe toate planurile. E aceeasi problema a cheltuirii banilor si a mirajului unei sume de care dispui cel putin teoretic. In practica o vei cheltui pe nimicuri si nu vei apuca sa o investesti in ceva pe termen lung.

Un pariu care e prea mare pentru ce poti duce. Celebra Lady Gaga e cel mai bun exemplu de om care a ajuns sa ramana fara niciun banut dupa ce si-a gandit un turneu urias si a cheltuit 3 milioane de dolari ca sa creeze o scena de senzatie doar de dragul atentiei din partea lui Arthur Fogel, CEO Live Nation. Pana la urma, dupa o perioada in care a dus-o foarte rau, Fogel i-a dat un cec de 40 de milioane de dolari si viata ei s-a schimbat dintr-odata. Dar o gandire gresita ar fi putut sa ii fie fatala daca nu era si ceva noroc in joc…

Jocuri de noroc si mirajul unor castiguri uriase. Pentru unii jocurile de noroc sunt o modalitate de relaxare. Pentru altii jocul de noroc devine primul pas si poate singurul spre faliment. Multi renunta la job sau pleaca de la job doar de dragul unor pacanele, unor jocuri de noroc dintr-un cazinou. Si desi isi dau seama la un moment dat ca jocurile de noroc nu sunt atat de bune, adictia este prea mare si joaca si tot joaca pana cand nu mai raman cu niciun cent. Costul social al jocurilor de noroc si al falimentului personal: 7 miliarde de dolari in 2013, dar in prezent s-ar putea sa fie aproape dublu…

Sindromul antreprenorului. Nu ai auzit de el? Poate l-ai trait si tu si nu stii. Foarte multi indivizi care vor sa puna pe picioare o afacere personala ajung sa piarda tot ce au in incercarea de a se imbogati. Nu au experienta, nu au nici un buget foarte mare, dar isi doresc ceva ambitios, au planuri mari si falimentul e doar la un pas. Nici nu stii cand ramai fara bani tot incercand sa consolidezi sa dai valoare unor idei. Te pierzi in ganduri, in foi si in planuri si uiti un lucru important: a fi antreprenor nu inseamna doar sa incerci sa iti faci o afacere puternica din nimic…

Divortul, simplu si la obiect… sau avere. Desi nu toate divorturile se termina cu foarte multi bani aruncati pe procese si un partaj inegal, cand ramai de unul singur te doboara imediat cheltuielile, mai ales daca nu prea ai un venit stabil. Mai bine impreuna si fara divort, decat divortat si falit, nu? Mai nou cuplurile isi iau masuri de precautie si se folosesc si de legislatia in privinta concubinajului si de legile legate de divort pentru a preveni astfel de probleme financiare….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *