Istoria se repeta si nu prea putem face nimic sa oprim anumite evenimente “programate” sa aiba loc

Stim deja ca istoria are o tendinta ciudata de a se repeta si asta fara sa ne dea niciun fel de avertisment. Pe masura ce uitam anumite lucruri, evenimente, momente din trecut pot deveni intr-o clipa momente din prezent. Este si o vorba care ascunde un mare adevar, cu trimitere directa la aceasta realitate: cei care nu isi pot aminti trecutul sunt condamnati sa il repete.

Si cu toate astea istoria e plina de semnale, de indicii pe care nu am stiut sa le interpretam corect de fiecare data. Multe tragedii au putut fi prevenite, insa s-au tot repetat la nesfarsit, multi indivizi puteau sa nu greseasca, sa invete din greseli, dar au gresit iarasi si urmarile au fost unele catastrofale…

Istoria este despre trecut. Si asa va fi mereu. De-a lungul istoriei s-au intamplat o multime de evenimente, care mai de care mai interesante. Unele au fost tragice, altele au fost benefice pentru omenire, ne-au ajutat sa progresam si sa ajungem unde suntem astazi.

Repetarea anumitor evenimente, chiar si in alte epoci, in alte contexte, ne dovedeste un singur lucru: istoria se repeta si se va tot repeta, fara sa putem face ceva, din pacate. Tragediile sunt cele care ne reamintesc de acest fenomen, din pacate, si tot ele sunt cele care ne fac sa constientizam importanta invatarii din greseli…

Crizele economice. In 2007, criza economica a pornit din SUA, acolo unde ratele somajului si piata imobiliara s-au dovedit a fi indicatori ai unei crize care urma sa afecteze intreaga planeta. Pe atunci comentatorii economici au comparat Marea Recesiune cu Marea Criza Economica din anii 1930. Insa am putut vorbi de o repetare a istoriei? Cu siguranta.

Ambele crize au fost precedate de o crestere economica, de o perioada de prosperitate. Ambele crize au venit fix cand bancile incepeau sa experimenteze si sa foloseasca noi instrumente de business, creditul de consum, respectiv punerea in comun a datoriilor ipotecare. Preturile au fost mai mari decat valoarea bunurilor in sine, pietele de capital au avut probleme primele 18 luni de la prabusirea economica initiala. Rata somajului depasea in anii Marii Crize Economice 19%, in vreme ce dupa 2007 am avut rate ale somajului in SUA, de exemplu, de 5.7%.

Asasinatele. Poate cele mai cunoscute cazuri de asasinate care se incadreaza in tiparul istoriei care se repeta sunt cele care au avut in prim plan doua personalitati politice uriase: Abraham Lincoln si John F. Kennedy. Ambii presedinti au fost impuscati intr-o zi de vineri, fix in zona capului, asta dupa ce fusesera avertizati sa nu mearga in zona unde s-a petrecut tragedia.

Succesorii lor purtau numele de Johnson, ambii asasini aveau… 15 litere in numele lor. Ce e mai ciudat este ca asasinul lui Lincoln a scapat din teatru si a fost prins intr-un depozit, in vreme ce asasinul lui Kenedy a fugit din depozit si a fost prins… intr-un teatru. Da, poate face parte din natura umana aceasta cautare a similaritatilor, insa multe detalii par sa fie fix pe tiparul istoriei repetate la nesfarsit.

Pandemiile. O problema pe care nu am fi abordat-o cu atat de multa seriozitate daca nu o traiam cu totii si in ziua de astazi. E un scenariu clasic pentru filmele moderne: apare o noua boala, se raspandeste in toata lumea, stiinta nu tine pasul cu ea si se incearca descoperirea unui tratament. Insa partea proasta este ca se intampla si in realitate. Si exemple sunt o multime.

Am avut Ciuma Neagra, care a venit din Asia, a atins si Europa si a ucis mii de oameni, cifrele nu sunt cunoscute nici astazi. Estimarile specialistilor au fost insa crunte: 25 de milioane pana la 100 de milioane de oameni au pierit din cauza Ciumei Negre.

Ceva mai aproape de noi am avut alta pandemie care continua sa faca victime: SIDA. Boala a venit din Africa si a ajuns la nivel global de abia prin anii 1980, la 60 de ani de la primele cazuri. Pana la 90 de milioane de oameni au fost infectati cu HIV si peste 42 de milioane au murit.

Si cum nu era de ajuns, in 2020 am vazut si ce inseamna o pandemie in vremuri moderne, cand avem tehnologii avansate, dar nu prea ne-a ajutat la nimic in prima faza. Pandemia de COVID-19 care inca mai face ravagii si astazi si va continua sa fie foarte periculoase. In cifre, la nivel global, avem pana la jumatatea lui februarie 2021 peste 110 milioane de infectari si 2.43 milioane de decese.

Naufragiile. Cand auzi cuvantul naufragiu impreuna cu epava te gandesti instant la Titanic. In 1912 a pornit din Anglia si si-ar fi dorit sa ajunga la New York. Doar ca un aisberg i-a intrerupt calatoria spre destinatie in Atlanticul de Nord si Titanicul, vas de lux care nu ar fi putut fi scufundat s-a… scufundat. 1.503 pasageri si membri ai echipajului au pierit in cea mai cunoscuta tragedie petrecuta pe apele involburate si inghetate ale Atlanticului.

Am invatat ceva din aceasta tragedie? Nu prea. In decembrie 1987, feribotul Doña Paz a plecat din Tachloban, Filipine, si urma sa ajunga in Manila. La bord se aflau peste 4.000 de pasageri care plecau in perioada vacantei de Craciun. Partea proasta era ca nava era construita sa suporte 1.400 de pasageri…

In stramtoarea Tablas a avut loc un adevarat macel. Feribotul s-a lovit de un petrolier, a avut loc o explozie uriasa si ambele nave s-au scufundat pe loc. 4.375 de oameni au murit, o nava care trecea prin zona a salvat doar cativa supravietuitori. Dupa ce tragedia a facut inconjurul lumii evenimentul tragic a primit numele de Titanicul Asiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *