Site icon RATB

Momente din istorie pe care ti-e greu sa le accepti, sa le crezi, dar care sunt reale

Istoria cum o stim noi nu e completa fara evenimentele inedite, la care nu te-ai fi asteptat sa se intample…

Istoria ne-a demonstrat nu de putine ori ca viata bate filmul si ca evenimentele la care am asistat sunt cu mult peste ce ne-am fi asteptat sa se intample. Nu toate evenimentele si informatiile istorice sunt atat de credibile, e adevarat, dar avem si foarte multe exemple de astfel de evenimente sau informatii care par desprinse dintr-un film S.F. bun, dar care sunt cat se poate de reale.

Cand te gandesti la istorie si la toate evenimentele care s-au tot desfasurat de-a lungul timpului ai in minte doar cele foarte importante, care au marcat omenirea si ne-au ajutat sa avansam intr-un fel sau altul. Dincolo de aceste evenimente am avut si o multime de momente in care istoria ne-a demonstrat, inca o data, daca mai era nevoie, ca nimeni nu poate controla ce se intampla si ca viata si istoria sunt doua mari necunosute pe care ne tot chinuim sa le descifram…

Un razboi mai ceva ca in filme. Cand auzi de razboi te astepti sa dureze luni, ani, si sa aiba multe victime, sa fie lupte intre diverse tabere, forte si sa se lase si cu o pace, eventual. Nu e cazul razboiului dintre englezi si Zanzibar. Razboiul anglo-Zanzibar a durat fix 38 de minute. Practic in 38 de minute s-a declarat razboi, s-au „batut” taberele intre ele si l-au si terminat. S-a pornit de la un conflict militar din 1896, care s-a terminat cu un razboi intre sultanatul Zanzibar si Marea Britanie. Dupa unii istorici, conflictul ar fi durat pana la 45 de minute sau 38 dupa altii, dar indiferent cate minute a tinut a fost cel mai scurt razboi din istorie. E deja in Guinness World Records. Din pacate, peste 500 de indivizi din Zanzibar au murit in acel razboi. A fost si cel mai sangeros razboi pentru cat a tinut.

Albert Einstein presedinte. Ar fi putut fi presedinte al Israelului imediat dupa formarea acestui stat, dar a refuzat. Einstein era evreu, dar nu era un cetatean israelian cu acte in regula. Si cu toate astea a primit o oferta de a fi presedinte in 1952. De ce a refuzat? El a motivat simplu: nu are „aptitudinea naturala si experienta” sa poata gestiona o astfel de functie si sa lucreze cu oameni, sa poata exercita functii oficiale. Poate altul ar fi fost viitorul Israelului daca Einstein ajungea presedinte si isi punea in practica ideile sale interesante si isi folosea cultura generala ca sa rezolve multe probleme pe care le tot avea statul in acea perioada.

Parintii Regelui Tutankhamon erau… frate si sora. Stim deja de celebrul Tutankhamon, Faraon al Egiptului acum 3.300 de ani. A ajuns pe tron la o varsta foarte mica, noua ani, dar a reusit sa conduca tara doar 10 ani, la 19 ani a murit. A avut si o avere impresionanta, parte din ea a fost descoperita in 1922, in mormantul sau. Un studiu ADN recent a confirmat faptul ca Tutankhamon a avut probleme cu malaria si cu o afectiune a oaselor. Sanatatea sa precara s-ar fi putut datora originii sale ciudate: tatal si mama erau frati. Nu era ceva deosebit in dinastiile egiptene, insa cand ai parinti frate si sora te astepti sa nu ai o viata foarte usoara din cauza unor anomalii genetice aparute inca din timpul conceptiei.

Premiul Nobel pentru Pace si trei nominalizati care nu prea aveau ce cauta pe lista: Stalin, Hitler, Mussolini. Cei care primesc Premiul Nobel pentru Pace pot avea diverse calificari, pot fi si profesori universitari, nu contaza asa de mult. Mussolini fusese nominalizat in urma scrisorilor primite de la un profesor de drept german si de la un profesor francez. Din pacate scrisorile de recomandare lipsesc din arhivele Premiilor Nobel, ceea ce e cam ciudat. Pana la urma premiul a revenit lui Carl von Ossietzky dupa niste neintelegeri intre cei care stabileau cine va ajunge sa ia Premiul. Nici Hitler, si nici Stalin nu au reusit sa ajunga prea departe si nu au luat Premiul Nobel pentru Pace, din fericire?.

Cleopatra si o origine controversata. A fost Regina Egiptului, insa paradoxal nu era egipteanca. Facea parte dintr-o dinastie macedoneana-greceasca care a condus Egiptul de la moartea lui Alexandru Cel Mare pana in 30 i.d.Hr. Era talentata, un foarte bun conducator si a stiut ce sa faca mereu. Cleopatra era singura din familia sa care invatase sa vorbeasca egipteana, dar stia si alte limbi si asta o ajuta enorm. Ceea ce se cunoaste mai putin despre ea este ca era un bun administrator, un intelectual adevarat, dar a avut o viata destul de trista si nu s-a putut bucura mereu de o viata roz, asa cum trebuia sa fie cea a unei regine din Egiptul acelor vremuri.

Protestul femeilor pentru… dreptul de a fuma. Stim deja ca femeile au protestat in trecut pentru a putea vota, pentru a avea dreptul sa voteze, asa cum o faceau si barbatii. Insa printre multele drepturi la care ravneau femeile in trecut se numara si dreptul… la a fuma. In 1929 a avut loc un protest pentru dreptul la fumat al femeilor, dar a fost mai degraba o strategie de PR gandita de un anume Edward Bernays, angajat la Compania Americana de Tutun. Dreptul femeilor sa fumeze nu avea nicio legatura cu drepturile reale pe care femeile ar fi trebuit sa le solicite la acea vreme…

Exit mobile version