In politica e usor sa gresesti. Daca nu stapanesti bine discursul sau nu ai oameni care sa te consilieze cat mai bine ajungi rapid de la cel mai bun politician la unul care nu mai are niciun fel de autoritate. Greselile in politica sunt frecvente si costa mai mult decat ne inchipuim. Se pot pierde alegeri, posturi, alegatori si cel mai grav, nu mai ai increderea oamenilor in ideile tale si in tot ceea ce vei face.
Si de cele mai multe ori greselile din politica sunt stanjenitoare si lasa impresia unei superficialitati pe care o intalnesti destul de rar, dar care apare, adesea, mai ales in politica.
Politician cu experienta sau nu, iti asumi o anumita raspundere cand candidezi sau cand ai un discurs catre publicul tinta, alegatori. Incerci sa fii cat mai aproape de oameni, sa ai idei coerente, sa aduci ceva bun la nivelul comunitatilor. Insa de multe ori nu reusesti sa ai cele mai bune strategii politice si o gandire politica suficient de matura.
Si atunci apar greselile stanjenitoare. Si ele costa, costa mai mult decat ne-am fi inchipuit vreodata. Pierzi alegatori, poti pierde un partid din care faci parte, pagubele facute partidului, grupului din care faci parte pot fi si ele foarte mari. Nu iti dai seama cand ai gresit in multe cazuri, asta pentru ca in politica totul se desfasoara cu o viteza ametitoare. Unele dintre cele mai jenante greseli le poti descoperi in lista ce urmeaza.
Howard Dean si „Tipatul”. In 2004, un candidat aparut de nicaieri era favoritul democratilor pentru prezidentiale. Howard Dean nu a reusit sa obtina un vot atat de puternic, a iesit al treilea dupa John Kerry si John Edwards, asta desi avea suporteri destui, strangerea de fonduri mergea bine si avea si oameni care il sustineau din toate categoriile importante. Intr-un discurs de dupa sesiunea de nominalizari pentru candidatul care va reprezenta democratii Dean a inceput sa strige cat a putut de tare toate statele unde ar fi putut fi victorios, totul culminand cu un Yeeee-AH! mai ceva ca in filmele western. Nu a reusit nimic cu discursul sau si a pierdut. Prea mult entuziasm strica si pentru Dean entuziasmul greu de controlat a insemnat pierderea sansei de a candida pentru Casa Alba.
Gerald Ford si o declaratie hazardata. In timpul campaniei sale, Ford a declarat ca Rusia nu va putea sa controleze Europa de Est pentru ca America nu ii va permite si nici administratia Ford. Partea proasta era ca in 1976 Rusia controla si domina deja Estul Europei. Greseala sa copilareasca a dus la erodarea increderii in administratia sa si in capacitatea sa de a face o schimbare in plan international, relatiile internationale au fost din ce in ce mai putin credibile si discursul sau lipsit de documentare prealabila l-a costat enorm, pierzand locul la Casa Alba pe care il avea aproape asigurat.
George W. Bush si o misiune indeplinita… si nu prea. In 2003, luna mai, Bush avea un discurs care continua seria de gafe si greseli pe care administratia sa le tot facea. Dupa ce se prezentase publicului intr-un costum de pilot, Bush ajunsese sa declare ca intr-o „batalie” din Iraq, SUA si aliatii au triumfat. Practic declara ca razboiul a fost castigat, asta sub un banner urias pe care scria Misiune Indeplinita. Ostilitatile din Iraq au continuat si dupa acea data, la care a avut loc discursul. In anii de dupa acest discurs armata americana a avut foarte multi oameni care au murit sau au fost grav raniti, pierderi de vieti omenesti care contrastau cu Misiunea Indeplinita anuntata. Discursul si tot scenariul din jurul sau au fost cele mai mari gafe de PR din toate timpurile. In 2009, Bush recunostea ca bannerul urias pus pe un portavion a fost o greseala clara si si-a asumat-o pana la urma.
Joe Biden si „minunea” care nu s-a intamplat. In campania din 2008, din Missouri, Biden nu si-a controlat deloc discursul si a spus ce gandeste. Asta nu ar fi fost rau, sinceritatea e buna uneori. Un senator de Columbia, aflat in scaun cu rotile de la 16 ani, il astepta. Intr-o incercare de a trece peste discursul ce il avea de spus, Biden a rostit o fraza care a ramas in istorie: „Chuck, ridica-te. Lasa oamenii sa te vada”. Dandu-si seama ce a facut, Biden a incercat sa „dreaga” situatia si a spus catre multime „Ridicati-va pentru Chuck”… A fost o gafa pe care toata lumea a criticat-o luni bune.
Ronald Reagan aproape ca a inceput Al Treilea Razboi Mondial. In timp ce se pregatea pentru celebrul sau discurs de la radio, din 11 august 1984, Reagan a decis sa introduca si o glumita, fara sa isi dea seama ca microfonul era pornit si o natiune intreaga il auzea. Din dorinta de a fi un pic altfel, Reagan isi incepea discursul cu un anunt socant: semnase deja legislatia care permitea scoaterea Rusiei in afara legii, pentru totdeauna. Si inca ceva socant: bombardamentele incepeau in… cinci minute… In ce context venise acest discurs socant? Razboiul Rece era intr-un punct foarte delicat, americanii s-au temut instant de represalii puternice, autoritatile ruse au intrat instant in panica. Ambele armate au inteles aceasta remarca ciudata si nu au inceput sa faca niciun demers. Era doar un fel de umor negru tipic, poate, lui Reagan si gandirii sale ceva mai complicate.