Site icon RATB

Motive pentru care bateria telefonului tau se incarca foarte greu

Telefonul se incarca mult mai greu daca au intervenit defectiuni la diverse componente hardware

In trecut, cand bateriile aveau o capacitate redusa, timpii de incarcare erau destul de mici. Nu aveai de cateva ore bune ca sa incarci un telefon si il puteai folosi imediat ce s-a terminat incarcarea „rapida”. Astazi, in afara telefoanelor cu incarcare rapida si wireless, care promit si livreaza o incarcare in doar 60 de minute sau poate mai putin, restul dispozitivelor care au sisteme de incarcare „clasice”,  prin micro USB, au incarcare „lenta”. Poate dura si trei ore sa vezi o baterie de 3500 mAh ajunsa la 100%.

Incarcarea bateriei intr-un timp prea lung poate anunta o multime de probleme. Si pana la urma de ce se incarca unele telefoane mai greu, desi nu au o baterie atat de mare?

Cand iti cumperi un telefon smart te astepti sa ai si o incarcare „smart”, cat mai rapida. Ne dorim sa avem la dispozitie telefoanele cu bateria ajunsa la 100% cat mai repede si sa reziste cat mai bine pe parcursul zilei. Simplu de zi, greu de obtinut. Asta pentru ca fiecare baterie in parte e diferita, sistemele de incarcare sunt diferite si OS-urile sunt optimizate diferit, ceea ce influenteaza si rapiditatea incarcarii.

Motivele pentru care bateria telefonului tau se incarca prea greu sunt multe si diferite de la un dispozitiv la altul. E important de retinut ca detaliile tehnice legate de baterie joaca un rol esential in stabilirea existentei unei probleme la baterie.

Daca producatorii telefoanelor noteaza clar faptul ca telefonul x se va incarca ceva mai greu, poate in trei ore, doua ore si jumatate, nu avem de ce sa ne panicam. Dar daca de la doua ore si un pic ajungem la patru ore dintr-odata e clar ca bateria sau sistemul de incarcare, OS-ul din telefon a patit ceva. Iata in continuare cele mai comune motive pentru care bateriile de la smartphone se incarca uneori prea greu.

Ai un cablu cu probleme. Cablul USB este o componenta importanta a dispozitivelor de incarcare pentru telefoane. Odata cu trecerea anilor ajungem sa uitam de cablurile respective si sa nu ne gandim deloc la faptul ca uzura lor inseamna si performante mai scazute in privinta incarcarilor. Cablul se poate rupe, conectorul care intra in mufa de incarcare poate sa nu mai functioneze corect, sa nu mai asigure un contact bun in interiorul mufelor de incarcare. Singura rezolvare reala este sa inlocuiesti cablul la doi sau trei ani daca stii ca nu esti foarte atent cu el sau daca e de slaba calitate. Incearca sa cumperi cabluri pentru incarcatoare cat mai groase si adaptae tipului de incarcare si incarcatorului, capacitatii sale.

Sursa de alimentare care nu ofera suficient curent electric. Nu folosi niciodata porturile de la laptop, chiar daca sunt 3.0, pentru incarcare, pentru ca au un output de .9A, si .5mA pentru USB 2.0. Incearca sa folosesti doar alimentatorul din cutia telefonului, sa te feresti de incarcarea wireless si sa introduci incarcatorul direct in priza, nu in prelungitoare de slaba calitate. O baterie externa puternica, cu porturi de incarcare rapida ar fi de preferat daca vrei sa poti incarca telefonul oriunde, in casa si afara.

Adaptorul e defect. Daca ai un adaptor care a suferit de pe urma unui soc de la o cadere de tensiune s-ar putea sa te trezesti cu o incarcare foarte lenta. Ca sa se incarce mai rapid e nevoie de un curent constant si la parametri optimi la intrarea in mufa de alimentare. In momentul in care el e mai slab sau are fluctuatii prea mari, bateria nu mai primeste necesarul de curent electric pentru a se incarca in timpii indicati de producatori. Schimbarea adaptorului cu un altul mai puternic si mai nou ar putea rezolva problema.

Telefonul e vechi. Telefoanele moderne au deja procesoare care suporta incarcare rapida, unele permit si incarcarea foarte rapida. Daca vezi ca telefonul tau se incarca mai repede si al colegilor de birou „zboara” cand are nevoie de incarcare s-ar putea ca dispozitivul tau sa fie destul de vechi. E o problema basic de hardware pe care nu ai cum sa o rezolvi decat daca iti cumperi alt telefon nou, cu incarcare rapida. Chiar daca vei folosi un incarcator cu putere mare si incarcare rapida nu vei putea face nimic. La fel se intampla si in cazul bateriilor externe cu incarcare rapida. Tot in n ore se va incarca vechiul tau telefon…

Bateria a imbatranit sau e defecta. Se poate intampla sa ai o baterie care a plecat cu defect din fabrica, o baterie care e prea veche sau care nu mai poate sa iti asigure o utilizare normala a telefonului. Bateriile se „strica” destul de repede si de multe ori le putem inlocui. Insa de ceva ani, de cand bateriile nu mai sunt detasabile, nu mai putem sa le schimbam ori de cate ori ni se pare ca nu mai functioneaza cum trebuie. Daca vedem ca nu mai „tine” curentul e cazul sa mergem la un service si sa cerem inlocuirea ei cu una noua, comandata de la producatorul telefonului sau cumparata on-line.

Portul USB e defect. E foarte simplu sa vezi daca de vina pentru incarcarea lenta e portul USB sau micro USB. Iei o lupta, o lanterna si te uiti cu atentie la mufa de alimentare. Daca vezi un pin lipsa in interiorul portului sau daca s-a rupt portul, „lama” din interior poti fi sigur ca acela e motivul pentru care telefonul se incarca atat de greu. Il duci la un atelier GSM si in cateva ore il ai reparat sau poti inlocui portul USB de incarcare daca nu se poate face nimic.

Exit mobile version