Un mouse de gaming wireless este o alegere excelenta pentru un gamer cu experienta
Astazi, daca ai un desktop, un laptop sau chiar o tableta vei avea atasat si un mouse. Ne-am obisnuit sa folosim mouse-ul foarte mult, asta desi la laptopuri avem deja de ceva vreme touchpad-uri care sunt mult mai performante decat batranul mouse. Cu o istorie destul de complicata, perifericul atasat instantaneu la un laptop sau la un calculator ofera productivitate mai buna, eficienta sporita in timpul lucrului.
Daca utilizatorul obisnuit foloseste mouse-ul doar pentru „click-uri” si pentru a muta eventual niste fisiere, foldere mai usor prin calculator, pentru gameri mouse-ul este deja un instrument deosebit de important in orice joc.
Cu multe butoane si un design inspirat parca din filmele S.F., noile tipuri de mouse de gaming incearca sa cucereasca si sa ofere utilizatorilor cea mai buna experienta posibila in timpul sesiunilor de gaming. Insa e o problema: ce fel de mouse alegi, cu fir, conectat direct la portul USB al calculatorului sau wireless?
La vremea lui, mouse-ul a fost un dispozitiv revolutionar. In 1952 ideea unui dispozitiv care sa fie in stare sa urmareasca orice miscare a mainii parea destul de ciudata. Tom Cranston, Kenyon Taylor si Fred Longstaff au fost inventatorii primului tip de mouse, de altfel un proiect secret al marinei din Canada. Cel care a adus mouse-ul langa computer a fost Douglas Engelbart, alaturi de Bill English, inventandu-l in 1963. Dar primul mouse modern a aparut de abia in 1972, inventat de Bill English, care lucra pe atunci la XEROX PARC, fiind folosit in premiera in anul urmator, pe un Xerox Alto, un calculator cu interfata grafica, primul de acest tip.
Miscarile mouse-ului sunt detectate rapid de un senzor din partea sa inferioara, se digitalizeaza pe loc si se transmit computerului prin interfete adecvate. De regula, cel putin la inceput, aveam un mouse care intra intr-un port al unui PC-mai nou acel port e de tip USB.
Odata cu aparitia jocurilor pe calculator si a consolelor de gaming moderne mouse-ul intra timid, la inceput, si in lumea gamingului. La inceput semana mult cu un mouse obisnuit, dar pe masura ce tehnologia a avansat si cerintele gamerilor au fost tot mai mari s-au adaugat butoane, functii speciale pe care le intalnesti doar la un mouse de gaming.
Gamerii preferau pana in 2016 un mouse cu fir de gaming si nu se gandeau deloc la un mouse wireless. Era mai simplu de folosit, portul USB asigura stabilitate, alimentare permanenta, rezistenta sa la uzura era destul de mare. Dar ce s-a intamplat in 2016? S-a lansat un mouse pentru gameri, fabricat de gigantul Logitech, care pretindea ca era „cel mai rapid de pe piata” si nu, nu era cel mai rapid mouse wireless de gaming de pe piata. Cei de la Logitech s-au gandit cum sa faca un mouse care sa nu mai aiba firul care ii tot incurca pe gameri si sa ofere si stabilitatea sa intr-un produs wireless si au reusit.
Dincolo de aceasta lansare si de aparitia unor tipuri de mouse wireless cu baterii, cu acumulatori care „durau” foarte mult si nu te lasau cand iti era lumea mai draga, gamerii s-au lovit mereu de o dilema: cu fir sau fara fir, care ar fi cel mai eficient si mouse-ul pe care te poti baza intr-un final cand vrei sa te joci ore intregi fara stres?
Mouse-ul cu fir are un cablu care asigura alimentarea permanenta odata ce l-am pus in porturi USB sau PS/2. Nu ai lag sau daca e neobservabil. De cealalta parte, un mouse wireless se conecteaza la un computer printr-un conector USB si o conexiune de 2.4GHz, prin Bluetooth uneori. Cand ai un cablu atasat de un mouse de gaming apare si frecarea, miscarile nu mai sunt atat de precise si poti pierde usor intr-un joc unde orice fel de miscare conteaza enorm.
Conteaza foarte mult si acuratetea. Cand discutam despre mouse de gaming ne gandim clar si la DPI, dots per linear inch. Cu cat ai DPI mai mare, cu atat misti mai usor cursorul. Daca ai DPI redus mouse-ul va „misca” foarte greu sageata pe care o vezi pe ecranul calculatorului. Un mouse de gaming are in general 10.000 si 20.000 DPI. Da, e un numar mare, insa depinde mult si de tipul de jocuri. S-ar putea ca un DPI prea mare sa nu fie bun in jocurile unde tragi cu diverse arme „grele” si asta pentru ca un mouse prea sensibil nu te va lasa sa ai o „tragere” precisa. Multe mouse-uri de gaming permit insa schimbarea acestui DPI si a sensibilitatii ca sa te descurci excelent indiferent de jocurile pe care ajungi sa le joci la un moment dat.
La capitolul incarcare, daca ai mouse cu fir nu te gandesti niciodata la incarcare, dar la un mouse wireless orice ai face vei avea nevoie de incarcare sau de baterii foarte bune. Cele mai bune tipuri de mouse de gaming pot sa functioneze bine 50 de ore si nu au nevoie de incarcari prea dese. Incarcarea dureaza putin la un mouse wireless, doua sau trei ore vor fi suficiente ca sa poti sa il folosesti din nou.
Proximitatea fata de calculator si tastatura este importanta. Un mouse de gaming cu fir va sta destul de aproape de calculator, monitor, tastatura. Miscarile cu acest tip de mouse sunt limitate… de lungimea firului. Mouse-ul wireless poate fi folosit si la distanta de computer fara probleme, si impreuna cu o tastatura wireless va fi excelent pentru gaming relaxat chiar si de pe canapea, asta daca ai si un monitor suficient de mare si de puternic.
Verdictul? Gamerii se pot baza fara probleme pe un mouse wireless, latenta este aproape aceeasi cu latenta de la un mouse cu fir, performantele sunt chiar mai bune, iar flexibilitatea si designul futurist ar putea fi oricand puncte forte care te-ar determina sa cumperi un mouse wireless. De preferat sa aiba acumulatori interni si nu baterii, sa fie cat mai mari acumulatorii si sa ofere conectivitate excelenta cu laptopul sau desktopul.