Multiculturalismul ne poate ajuta in foarte multe moduri si ar fi bine sa ii dam o importanta mai mare

E un termen pe care il auzim adesea cand vine vorba de natiune, de cultura si de minoritati. E complicat de inteles daca nu ai niste cunostinte solide despre tot ce inseamna cultura si grupuri sociale, particularitatile lor, rolul lor. Multiculturalismul este parte importanta a realitatii de astazi si este din ce in ce mai important pe masura ce societatea se schimba si evolueaza intr-un ritm alert, poate prea alert fata de ritmul pe care il vedeam acum cativa ani…

De foarte multe ori se aduce in discutie cultura cand vine vorba de o natiune, de o tara. Cultura reprezinta totalitatea valorilor materiale si spiriturale pe care omenirea le-a creat, dar si a institutiilor necesare pentru comunicarea valorilor. Sunt foarte multe definitii ale culturii si fiecare incearca sa scoata in evidenta anumite aspecte, detalii care individualizeaza acest termen. De exemplu, cultura poate fi multitudinea de caracteristici si cunostinte care apartin unui grup, limba, religie, obiceuri, arte, gastronomie sau muzica. La randul sau, UNESCO se raporteaza la cultura ca la o serie de caracteristici distincte a unei societati sau grupe sociale in termeni ce tin de spiritualitate, parte materiala, intelectualitate, in termeni emotionali.

Pornind de la aceste definitii putem spune ca multiculturalismul este forma de etnopolitica in care populatii minoritare de pe un anumit teritoriu nu vor avea pierderi culturale fortate pentru a putea coexista fara un conflict perpetuu cu majoritatea. Grupul isi pastreaza identitatea intacta si discriminarea nu exista.

In sens mai larg, multiculturalismul e o politica prin care se incurajeaza pastrarea si dezvoltarea diferentelor culturale de pe teritoriul unui stat. E de fapt vorba de o integrare fara asimilare, deci intr-o tara exista liber culturi, limbi, confesiuni, societatea e „unitara” si fiecare membru traieste cum se simte confortabil raportat la mediul cultural recunoscut.

Multiculturalismul este un raspuns la pluralismul cultural in democaratiile moderne si o modalitate de a compensa grupurile culturale pentru excluderile din trecut, opresiune si discriminare. Se mentine respectul pentru diferentele existente, nu e nevoie de asimilare in cultura dominanta. Inca de la inceput acest concept a fost asociat cu o provocare la adresa democratiei liberale. In democratiile liberale toata lumea trebuia tratata in mod egal cand venea vorba de lege, exista o tendinta puternica de omogenizare la nivel de colectiv, de grup, cultura politica asumata fiind aceeasi. Multiculturalismul sterge cu buretele acest tip de teorie si permite membrilor unor minoritati, de exemplu, sa coexiste cu alti membri ai societii formand o societate, insa fara a se renunta deloc la identitatea lor culturala.

Au fost si cazuri in care multiculturalismul a fost in pericol sa fie dus la extrem, odata cu aparitia teoriilor radicale ce faceau referire la o recunoastere ceva mai „puternica” a unor grupuri culturale pentru asigurarea integritatii si pentru mentinerea unor indentitati distincte. Dar aceste teorii nu sunt un pericol real si nu au fost tratate cu prea multa seriozitate din pricina caracterului lor radical.

Si ca orice concept de o asemenea complexitate, si multiculturalismul si adeptii sai se confrunta cu o serie de provocari. Doua sunt obiectiile aduse multiculturalismului. Prima: multiculturalismul ar privilegia bunurile unor anumite grupuri in detrimentul bunurilor comune, de unde si erodarea bunurilor comune in favoarea interesului unei minoritati. Unitatea nationala ar fi imposibila, spun unii teoreticieni, daca oamenii se vad ca membri ai unui grup etnic, rasial si nu ca locuitori, cetateni ai unei tari „comune”. A doua: multiculturalismul submineaza notiunea de drepturi individuale, ducand la „tratamente” egale, de multe ori se poate ajunge la drepturi individuale egale lasate pe plan secund pentru drepturile unor grupuri.

Si mai e ceva. Multiculturalismul ar putea duce la o competitie acerba intre grupurile culturale in privinta recunoasterii lor ducand la dominarea culturii principale dintr-o tara.

Dincolo de aceste provocari si ingrijorari legate de multiculturalism, conceptul in sine si aplicarea sa sunt in avantajul nostru. Interactionam cu alte culturi, invatam despre culturile respective, invatam cum sa traim alaturi de ele si sa luam tot ce putem din alte culturi ca sa ne dezvoltam si, pana la urma, sa ne ajutam reciproc.

Ce avantaje ne aduce multiculturalismul?

  • Promoveaza dialogul-nu poti sa il intelegi pe cel de langa tine daca nu vorbesti cu el. Dialogul e cel mai important pa spre crearea unei societati multiculturale perfecte. Multiculturalismul va promova mereu comunicarea, dialogul, punand la dispozitie un spatiu pentru culturi diferite in care acestea sa coexiste. Oamenii din culturi diferite vor interactiona fara probleme, fara prejudecati, se vor intelege si societatea ca ansamblu va avea doar de castigat;
  • Permite accesul mai usor si mai rapid la idei-oamenii din diverse culturi interactioneaza si comunica in cadrul unei singure societati si asta e un lucru foarte valoros. Avem nevoie mereu de idei, de cunostinte, avem nevoie sa impartasim si sa primim idei, cunostintele acumulate sunt mai valoroase decat credem daca e la mijloc si multiculturalismul. Dintr-odata ai acces la perspective multiple, la puncte de vedere multiple, constructive, si cu cat mai multe perspective ai la nivelul societatii, cu atat societatea va fi mai avansata din punct de vedere cultural. Prin accesul la mai multe idei in societate ajungi si mai repede sa ai noi fundamente ale cunoasterii;
  • E o buna miscare economica-ideile sunt foarte bune intr-un sistem economic bazat pe inovatie si pe dezvoltare capitalista pana la urma. Fara un anumit nivel de multiculturalism in societate va fi foarte dificil sa nu excluzi anumiti oameni din sistemul economic. Are de castigat si economia nationala din multiculturalism, au de castigat companiile, afacerile, oamenii care interactioneaza unii cu altii;
  • Este excelent pentru securitatea nationala-stim deja ca traim intr-o lume in care globalizarea e cuvantul de ordine. Orice face o natiune are implicatii imediate la nivel global-vezi razboiul din Ucraina si actiunile Rusiei. Nu vei intelege prea bine ce ai de facut si ce implicatii au actiunile tale cu o populatie omogena. Nu ai perspectivele corecte, cunostintele istorice, abilitatile lingvistice. Deciziile luate nu vor fi cele mai fericite. Cu cat ai mai multi oameni cu background diferit, din culturi diferite, cu atat vei avea si o siguranta mai mare pe securitatea propriei tari;
  • Este interesant-multiculturalismul e foarte interesant, poti avea noi experiente, acumulezi usor noi cunostinte, te dezvolti, interactionezi cu alte culturi si esti mai deschis la nou. Si va fi mereu foarte interesant sa ai alaturi acces imediat la culturi si sa inveti din fiecare cultura ce te intereseaza, ce te ajuta in viata. Multiculturalismul e ca arta. Arta nu e cea mai importanta parte a societatii, dar fara ea nu prea are rost sa mai ai o societate, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *