Site icon RATB

Multiculturalismul. Ce inseamna si ce avantaje ne-ar aduce daca l-am intelege mai bine?

Multiculturalismul ne poate ajuta in foarte multe moduri si ar fi bine sa ii dam o importanta mai mare

E un termen pe care il auzim adesea cand vine vorba de natiune, de cultura si de minoritati. E complicat de inteles daca nu ai niste cunostinte solide despre tot ce inseamna cultura si grupuri sociale, particularitatile lor, rolul lor. Multiculturalismul este parte importanta a realitatii de astazi si este din ce in ce mai important pe masura ce societatea se schimba si evolueaza intr-un ritm alert, poate prea alert fata de ritmul pe care il vedeam acum cativa ani…

De foarte multe ori se aduce in discutie cultura cand vine vorba de o natiune, de o tara. Cultura reprezinta totalitatea valorilor materiale si spiriturale pe care omenirea le-a creat, dar si a institutiilor necesare pentru comunicarea valorilor. Sunt foarte multe definitii ale culturii si fiecare incearca sa scoata in evidenta anumite aspecte, detalii care individualizeaza acest termen. De exemplu, cultura poate fi multitudinea de caracteristici si cunostinte care apartin unui grup, limba, religie, obiceuri, arte, gastronomie sau muzica. La randul sau, UNESCO se raporteaza la cultura ca la o serie de caracteristici distincte a unei societati sau grupe sociale in termeni ce tin de spiritualitate, parte materiala, intelectualitate, in termeni emotionali.

Pornind de la aceste definitii putem spune ca multiculturalismul este forma de etnopolitica in care populatii minoritare de pe un anumit teritoriu nu vor avea pierderi culturale fortate pentru a putea coexista fara un conflict perpetuu cu majoritatea. Grupul isi pastreaza identitatea intacta si discriminarea nu exista.

In sens mai larg, multiculturalismul e o politica prin care se incurajeaza pastrarea si dezvoltarea diferentelor culturale de pe teritoriul unui stat. E de fapt vorba de o integrare fara asimilare, deci intr-o tara exista liber culturi, limbi, confesiuni, societatea e „unitara” si fiecare membru traieste cum se simte confortabil raportat la mediul cultural recunoscut.

Multiculturalismul este un raspuns la pluralismul cultural in democaratiile moderne si o modalitate de a compensa grupurile culturale pentru excluderile din trecut, opresiune si discriminare. Se mentine respectul pentru diferentele existente, nu e nevoie de asimilare in cultura dominanta. Inca de la inceput acest concept a fost asociat cu o provocare la adresa democratiei liberale. In democratiile liberale toata lumea trebuia tratata in mod egal cand venea vorba de lege, exista o tendinta puternica de omogenizare la nivel de colectiv, de grup, cultura politica asumata fiind aceeasi. Multiculturalismul sterge cu buretele acest tip de teorie si permite membrilor unor minoritati, de exemplu, sa coexiste cu alti membri ai societii formand o societate, insa fara a se renunta deloc la identitatea lor culturala.

Au fost si cazuri in care multiculturalismul a fost in pericol sa fie dus la extrem, odata cu aparitia teoriilor radicale ce faceau referire la o recunoastere ceva mai „puternica” a unor grupuri culturale pentru asigurarea integritatii si pentru mentinerea unor indentitati distincte. Dar aceste teorii nu sunt un pericol real si nu au fost tratate cu prea multa seriozitate din pricina caracterului lor radical.

Si ca orice concept de o asemenea complexitate, si multiculturalismul si adeptii sai se confrunta cu o serie de provocari. Doua sunt obiectiile aduse multiculturalismului. Prima: multiculturalismul ar privilegia bunurile unor anumite grupuri in detrimentul bunurilor comune, de unde si erodarea bunurilor comune in favoarea interesului unei minoritati. Unitatea nationala ar fi imposibila, spun unii teoreticieni, daca oamenii se vad ca membri ai unui grup etnic, rasial si nu ca locuitori, cetateni ai unei tari „comune”. A doua: multiculturalismul submineaza notiunea de drepturi individuale, ducand la „tratamente” egale, de multe ori se poate ajunge la drepturi individuale egale lasate pe plan secund pentru drepturile unor grupuri.

Si mai e ceva. Multiculturalismul ar putea duce la o competitie acerba intre grupurile culturale in privinta recunoasterii lor ducand la dominarea culturii principale dintr-o tara.

Dincolo de aceste provocari si ingrijorari legate de multiculturalism, conceptul in sine si aplicarea sa sunt in avantajul nostru. Interactionam cu alte culturi, invatam despre culturile respective, invatam cum sa traim alaturi de ele si sa luam tot ce putem din alte culturi ca sa ne dezvoltam si, pana la urma, sa ne ajutam reciproc.

Ce avantaje ne aduce multiculturalismul?

Exit mobile version