Orice muzeu care se respecta are o multime de exponate valoroase. Daca discutam despre marile muzee ale lumii e firesc sa avem si exponate care pot valora milioane de euro sau mai mult, asa ca securitatea va fi mereu pe primul plan. Masurile de securitate draconice si investirea in tehnologii moderne pentru securizarea exponatelor valoroase si prevenirea furturilor sunt de ceva vreme un lucru obisnuit pentru marile muzee ale lumii.
Sistemele de securitate ale muzeelor cu exponate extrem de valoroase sunt complexe. Ne gandim la senzori si la supraveghere video pe timp de zi si noapte, la paznici si gardieni care patruleaza mereu pe coridoare, la opere de arta pazite mai ceva ca presedintii de tara, la sticla de protectie, securizata, cu rezistenta mare pentru toate exponatele unicat care ar putea fi tinta unor acte de vandalism.
Muzeele au avut de-a lungul timpului extrem de multe furturi si atentate la integritatea exponatelor, jafuri celebre, asa ca au invatat din greseli si au investit din ce in ce mai mult in securitate si in sisteme de supraveghere si monitorizare. Care ar fi insa cele mai bine pazite muzee din lume, unde vom descoperi mereu cele mai sofisticate sisteme de protectie si de supraveghere?
Muzeul Louvre, Paris. Este cu siguranta cel mai bine pazit muzeu din lume, asta pentru ca are opere de arta cu o valoare uriasa, printre care si celebra pictura „Mona Lisa”. Sistemul de supraveghere este unul high-tech de ultima generate, toate exponatele valoroase sunt ferite de orice fel de socuri si de hoti cu sticla care rezista si la impactul cu gloantele
Sa mai amintim si de senzori pentru detectarea hotilor, senzori de miscare moderni, alarme de panica integrate in arhitectura, supraveghere video non-stop, echipa de securitate care raspunde rapid la orice fel de problema.
British Museum, Londra. Securitatea e una stricta la British Museum, mai ales ca discutam despre colectia dedicata Egiptului Antic. Toate zonele unde nu au voie vizitatorii si cele pentru vizitatori sunt pazite cu ajutorul tehnologiilor moderne, inclusiv senzori cu infrarosu, sisteme de alarma avansate.
S-a investit si in sisteme de supraveghere video CCTV cu detectie si analiza comportamente suspecte, dar si in puncte de acces, perimetre securizate.
Muzeele Vaticanului, Vatican. Muzeele din Vatican au securitate extrem de buna si de bine pusa la punct, mai ales ca anual sunt peste 6 milioane de vizitatori. Securitatea e o combinatie de personal care se inflitreaza in secret printre oameni si tehnologii de ultima generatie de supraveghere pentru a pazi cat mai bine operele istorice si religioase.
Sistemele de inchidere sunt de tip CLIQ, ce combina protectia mecanica cu protectia electronica, detectorii de miscare sunt extrem de sensibili, gardienii sunt inarmati mereu.
Galeria Uffizi, Florenta. Daca ar fi sa dam premii pentru sisteme de securitate aceasta galerie ar lua mereu printre primele premii. Nasterea lui Venus de Botticelli si alte opere de arta extrem de importante sunt pazite mai ceva ca regii deodinioara, cu un numar urias de camere care urmaresc orice miscare din toate unghiurile si acces pentru vizitatori gestionat draconic.
Se adauga gadgeturi high-tech si foarte multi oameni care supravegheaza cu ochi de soim tot ce se intampla in galerie, sisteme de iluminat inteligente care ajusteaza iluminatul in functie de cati vizitatori sunt in incinta ca sa nu apara zone cu umbre si zone „moarte” pentru sistemele de supraveghere, senzori de miscare cu infrarosu, personal care se infiltreaza printre vizitatori ca sa supravegheze indeaproape fiecare exponat valoros.
National Gallery Of Art, Washington, D.C. Ai opere de arta cu o valoare uriasa in aceasta galerie nationala, de la Leonardo da Vinci, de exemplu, asa ca te astepti sa gasesti sisteme de securitate extrem de bine gandite. Recunoastere faciala, gardieni inarmati, seifuri securizate, toate garanteaza pastrarea comorilor din interior departe de orice fel de tentative de jaf.
Muzeul National al Chinei, Beijing. Are o suprafata uriasa, este in Piata Tiananmen, sisteme de securitate unice care reusesc sa pastreze neatinse adevarate comori din timpurile imperiale si din timpul revolutiei chineze. La intrarea toata lumea e verifica la sange, sistemele de supraveghere sunt pozitionate strategic peste tot, inclusiv aproape de exponate fara ca nimeni sa isi dea seama, garzile sunt atente la toti oamenii care se invart prin muzeu si la centrul de comanda pentru supraveghere exista mereu ochii atintiti spre monitoare pentru interventii rapide.
Muzeul de arta Ermitaj, Sankt-Petersburg. Acesta nu e doar un muzeu, e o adevarata fortareata dedicata pazirii a trei milioane de comori din secole intregi din istoria umanitatii. Spre deosebire de alte muzee mai micute, aici avem gardieni inarmati si patrule permanente, dar si sisteme de supraveghere video si monitorizare, senzori speciali care garanteaza o interventie mereu la timp oricand apare o problema cat de mica.
Sa amintim si de camerele cu termoviziune, camerele cu vedere pe timp de noapte, sisteme de alimentare cu energie si materiale rezistente la incendii si orice socuri.
Muzeul Egiptean de Antichitati, Cairo. In muzeu putem vedea comorile celebrului faron egiptean Tutankhamon si multe alte exponate cu o valoare mult prea mare ca sa nu fie pazite cu mare grija. Garzile patruleaza mereu perimetre desemnate din muzeu, sistemele de monitorizare electronica garanteaza ca niciun fel de exponat nu e luat din locul sau fara ca managementul si securitatea sa stie si sa fie alertate imediat.
Muzeul Prado, Madrid. Cand ai opere de arta cu o insemnatate uriasa pentru toata lumea, de exemplu opere de Velázquez sau Goya, nu te joci cu securitatea. Exista camere cu circuit inchis care permit supravegherea fiecarui milimetru din muzeu, garzi inarmate plasate strategic peste tot ca sa previna actele de vandalism si furturile. Chiar si operele de arta care se afla in spatele usilor inchise sunt monitorizate extrem de bine.
Tehnologia de analiza Gait este un sistem modern de monitorizare pe care il vedem si la acest muzeu, mersul vizitatorilor e analizat ca sa se identifice comportamentele suspecte.
Getty Villa, Malibu. E un muzeu de care poate nu ai auzit asa de des, dar care are exponate din Grecia Antica, Roma, Etruria. Sistemul de securitate e o adevarata opera de arta si el, cu acces pe baza de date biometrice, audituri facute cu regularitate, dar si gardieni si oameni care monitorizeaza cu atentie toate perimetrele importante din muzeu pentru a nu se ajunge la acte de vandalism si la furturi.
Intrarile prin efractie nu sunt posibile pentru ca zidurile si dusumeaua au fost securizate si intarite cu materiale de constructie extrem de greu de penetrat, avem si supraveghere cu drone in exterior.