Poti vizita muzee celebre din lume si galerii de arta din fata oricarui ecran cu ajutorul tururilor virtuale

Daca ti-ai dorit dintotdeauna sa mergi si sa vizitezi muzee si galerii de arta, dar nu ai avut bugetul necesar sau timpul sa te deplasezi pana in tarile care le gazduiesc ar fi bine de stiut ca exista o alternativa comoda si rapida de a vizita parte din tot ce au de oferit cele mai tari institutii de cultura din lume: tururile virtuale on-line. Da, marile muzee sau galerii pun la dispozitia doritorilor si iubitorilor de cultura si astfel de tururi, totul este sa stii unde sa intri si sa ai timp sa descoperi opere de arta si lucrari originale, unice. 

Cand ai fost ultima data intr-un muzeu cunoscut din lume sau intr-o galerie de arta? Daca te numeri printre norocosi poti sa oferi raspunsuri clare, acum o luna, anul trecut, poate acum doua saptamani, in concediu. Dar pentru multa lume astfel de vizite sunt imposibile si din motive financiare, si din motive legate de timp, de distantele pana la institutiile de cultura mai greu de parcurs.

Pentru ei si nu numai au aparut de ceva vreme si tururile virtuale, vizitele virtuale, in care oricine are un calculator, un telefon smart se poate “plimba” prin muzee si chiar in afara lor si poate admira o parte din exponatele cele mai interesante pe care le are de oferit respectiva institutie. Daca vrei sa incepi explorarea si acestei variante de tururi private iti propunem cateva variante excelente de muzee si galerii de arta ce au si variante on-line de expozitii si tururi.

Muzeul Louvre, Paris. Recent, peste 480.000 de opere de arta au fost puse on-line de catre echipa muzeului Louvre. Baza de date uriasa, interactiva, contine si opere de arta iconice, inclusiv pe Venus din Milo, pe Mona Lisa sau Victoria din Samothrace. Cu ajutorul unei harti interactive vizitatorii virtuali pot sa se plimbe prin muzeu si sa vada cele mai interesante exponate. Desigur, nu vei avea la dispozitie absolut tot ce vezi in Louvre, dar fiecare exponat din colectiile deja on-line, accesibile gratuit din fata oricarui monitor iti vor face pofta de vizita fizica in muzeu. E un fel de teasing pentru cei care vor sa isi faca o parere despre ce se afla in muzeul Louvre si cat de interesante sunt operele de arta adapostite si pastrate acolo.

Muzeele Vaticane, Roma. Fondate la inceput de secol 16 de catre Papa Julius al-II-lea, Muzeele Vaticane gazduiesc cea mai mare colectie de arta din lume, cu peste 70.000 de opere de arta si exponate unicat. Mare parte din operele de arta vin din colectiile Bisericii Catolice, incluzand si sculpturi romane sau apartinand artei renascentiste. Printre cele mai interesante opere expuse in muzee se afla si mumii egiptene, statui, camere pictate de Raphael sau celebra Capela Sixtina a lui Michelangelo.

Cei interesati de vizitarea unei parti din tot ce ofera Muzeele Vaticane se pot bucura de tururi virtuale ale Capelei Sixtine, se poate vizita din fata calculatorului si Sala mare a Bibliotecii Vaticanului, Salone Sistino. De asemenea, tururile virtuale includ si Muzeul Profane, Muzeul Pio Clementino, Camerele lui Raphael si Capela Niccoline.

Muzeul de Istorie Naturala, Londra. De multa vreme Muzeul de Istorie Naturala londonez ofera vizitatorilor virtual tururi si instrumente de explorare virtuala complexe. Exista si un tour al galeriilor, cu acces la 300.000 specimene din colectiile si ghiduri audio narate de catre Sir David Attenborough. Expozitia virtuala Fantastic Beasts: The Wonder of Nature poate fi explorata si ea prin intermediul Google Arts & Culture. Vei vedea „bestii” magice si reale, jocuri, povesti, informatii interesante, videoclipuri, in vreme ce Realitatea Augmentata te ajuta sa ai animalele prezentate acolo chiar in camera ta.

Galeria Nationala, Londra. Sunt foarte multe tururi virtuale oferite de Galeria nationala, multe colectii de picturi si opere celebre adapostite acolo putand fi vazute si explorate chiar din fotoliu. De la arta renascentista italiana la arta apartinand Tarilor de Jos sau Germaniei, opere de arta de Titan, Veronese, Holbein, pe toate le vei avea la un click distanta. „The Director’s Choice” este alta expozitie virtuala care a fost pusa la dispozitia publicului larg cu picturi diverse prezentate si narate de catre Dr Gabriele Finaldi. Tururile cu realitatea virtuala (VR) in care se pot vedea picturi din Renasterea timpurie, de pe la 1200-1500, vor fi mereu o parte importanta a ofertei on-line a Galeriei Nationale londoneze.

Muzeul Picasso, Barcelona. Muzeul Picasso s-a deschis in Barcelona in 1963, are printre cele mai mari colectii de opere de arta apartinand lui Pablo Picasso, cu o colectie permanenta de picturi cuprinzand peste 4251 de lucrari. Tururile virtuale iti permit sa explorezi curtile muzeului pentru o calatorie unica prin istoria Barcelonei, sunt si tururi on-line are unor locuri celebre unde a trait Picasso, pe care le-a vizitat sau unde a lucrat efectiv. Se pot vedea on-line primele locuri in care a stat familia Picasso in Barcelona, alte apartamente ale familiei si primul si ultimul studio al artistului.

British Museum, Londra. A fost fondat in 1753, si-a deschis usile pentru public in 1759 si are colectii vaste care acopera peste doua milioane de ani de istorie si cultura. Anual sunt peste sase milioane de vizitatori care se opresc sa vada si acest muzeu unic. Tururile virtuale sunt disponibile via Google Arts & Culture, oferind celor interesati ocazia unica de a descoperi obiecte diverse inclusiv Piatra din Rosetta, sculpturile Parthenon, mumii egipetene. Te poti plimba virtual in interiorul si in exteriorul unor zone din muzeu, poti sa vezi in detaliu peste 7301 opere expuse virtual. Printre cele mai interesante expozitii on-line se numara si Arta Buddhista in Myanmar, Egipt: credinta dupa faraoni, Viata celtica in Anglia Epocii de fier. Din 2019 si elevii pot sa vizitezi de la distanta cele mai importante zone ale muzeului

Muzeul Guggenheim, Bilbao. Opera a arhitectului Frank Gehry, Muzeul Guggenheim are peste 24.000 de metri patrati, 9000 metri patrati sunt dedicati expozitiilor. Google Arts & Culture gazduieste o multime de tururi virtuale oferite de acest muzeu, inclusiv expozitii on-line, videoclipuri originale si imagini unice. Opere din colectii unicat si tururi ghidate pentru a descoperi lucrarile lui Anselm Kiefer, Georg Baselitz, James Rosenquist, Sigmar Polke, iata doar cateva dintre atractiile virtuale pe care le propune Muzeul Guggenheim. Operele de arta iconice pot fi privite de aproape din fata unui ecran, tururile virtuale te pot plimba prin jurul spatiilor si teraselor muzeului si cladirii care adaposteste muzeul, cu o arhitectura pe care merita sa o studiezi chiar si de la distanta.

Muzeul de Arta Moderna MoMA, New York. Fondat in 1929, MoMA din New York are o colectie vasta de picturi, sculpturi, desene, printuri, fotografii, modele si obiecte, peste 150.000. Pablo Piccaso, Vincent van Gogh sau Claude Monet si opere celebre se afla in expozitiile permanente ale muzeului.

Colectia poate fi vazuta si on-line, 129 de opere de arta din colectie sunt deja si pe Google Arts & Culture. Un produs interesant al MoMA este si „Virtual Views”, care permite curiosilor exporari virtuale alaturi de manageri ai institutiei.

Alte instiutii culturale ce ofera tururi virtuale originale sunt: Musée d’Orsay, Paris, Muzeul de Arta São Paulo, Brazilia, sau Galeria Nationala de Arta, Washington DC.