Raspunsul la muzica ar putea fi considerat o trasatura fundamental umana. Muzica determina aparitia unor emotii, unor sentimente diverse, in functie de genul sau. Ne face sa zambim, sa radem, sa plangem, sa muncim cu mai mult spor, sa ne reevaluam vietile. Se pare insa ca nu doar oamenii se bucura de ea, ci si alte specii de diverse marimi, fiecare in felul sau.
Oamenii de stiinta si studiile lor au tot dovedit de-a lungul anilor ca exista o legatura intre muzica si natura, intre muzica si flora sau fauna. Nu de putine ori am asistat la diverse modificari aparute ca urmare a melodiilor redate in anumite situatii si experimente in care erau implicate si animalele, specii diverse din cele mai neasteptate zone ale naturii. Cele mai interesante reactii la muzica le veti putea descoperi in lista ce urmeaza.
Branza si hip-hop. Oamenii de stiinta elvetieni si expertii in branza au descoperit ca muzica are intr-adevar efect si asupra… branzei. Daca in timpul maturarii branzeturilor erau redate melodii hip-hop in apropiere gustul branzei era mai interesant. Ca sa vada cum anume e influentata branza de muzica s-a luat o roata mare de Emmenthal si s-au tot redat diverse melodii, fiecare adaptata pentru un tip anume de branza, vreme de 24 de ore in bucla. Sunetul venea din interiorul branzei, asa ca s-a putut observa imediat ce fac bacteriile din branza, raspunzatoare pentru procesul de maturare. Dupa sase luni a venit si raspunsul: branza care primise muzica hip-hop la greu avea aroma mai puternica si un gust deosebit. Celelalte branzeturi au fost expuse la rock, tehno, la muzica din toate genurile, dar si la liniste, cu rezultate insesizabile.
Rechinii si un pic de jazz. Oamenii de stiinta din Australia au descoperit ceva ciudat: rechinii pot recunoaste muzica si reactioneaza la ea. Cat timp primeau hrana, rechinii testati primeau si muzica jazz la pachet. Daca pana la auzirea melodiilor jazz rechinii asociau sunetul barcii cu mancarea, sunetul motorului, cand au ascultat jazz au asociat acest gen cu mancarea. Muzica clasica i-a cam zapacit si nu au stiut daca sa mearga intr-o alta locatie sau nu pentru hrana. Pe viitor, dupa mai multe studii, s-ar putea sa ne dam seama daca rechinii fac diferenta clar intre muzica jazz si cea clasica.
Vacutele si muzica relaxanta. E nevoie si de putina muzica cat mulgi vacile, asa ca oamenii de stiinta au vrut sa vada in ce fel muzica le poate ajuta pe vacute si pe cei care au nevoie de laptele lor. Intr-un studiu facut in aceasta directie s-a observat ca la muzica lenta, relaxanta vacutele reactionau foarte bine si cantitatea de lapte dat a crescut cu 3%. Cand muzica a devenit ceva mai alerta si mai „dura”, beneficiile au disparut imediat, vacutele erau stresate. Deci data viitoare cand vreti ceva mai mult lapte pentru bunatati de sarbatori puteti incerca sa le puneti vacutelor muzica lenta, relaxanta si veti observa si voi diferentele la cantitatile de lapte mulse.
Muzica buna si pasarile. Am vazut de multe ori pasari care reusesc sa tina ritmul si sa „danseze” cand aud melodiile preferate. Papagalii o fac foarte bine si sunt suficient de destepti sa inteleaga diverse tipuri de sunete straine lor si sa le asocieze cu o miscare. Lucrurile devin si mai interesante atunci cand ne gandim la procesele implicate in reactia la muzica. Sunt aceleasi care ii ajuta pe papagali, de exemplu, sa reproduca vorbirea umana. Sincronizarea cu muzica e departe de perfectiune de multe ori, e nevoie de antrenament, dar e un pas inainte spre evolutie, nu?
Muzica si „ingredientul dragostei”. La oameni stim ca mancarea ne ajuta mereu sa ne simtim bine si sa ne „indragostim”. Dar la tantari starea de spirit e influentata decisiv de muzica electronica. Intr-un experiment interesant s-a incercat folosirea muzicii electronice ca modalitate de respingere a tantarilor, s-au folosit frecvente inalte si joase de fiecare data. Interactiunile sexuale la insecte sunt influentate de frecventele joase, zgomotele distrug perceptia semnalelor de la membri ai aceleiasi specii sau de la gazde. Pe scurt, cand au auzit muzica electronica le-a scazut si apetitul sexual. Vibratiile de intensitate inalta nu au mai permis femelelor sa se hraneasca din sangele oamenilor. Asta e o veste buna mai ales vara, cand am putea sa punem la volum mai mare muzica electronica si sa mai scapam de “ciupitorii” care ne strica zilele si noptile si ne determina sa investim mereu in spray, plase de insecte si alte modalitati de protectie.