Nasterea este unul dintre cele mai frumoase momente din viata unei femei. Desi este insotita de dureri si urmeaza dupa o perioada de noua luni in care ai simtit cum se dezvolta bebelusul in burtica si poate ti-a fost rau, nasterea este o experienta unica pe care orice femei isi doreste sa o traiasca macar o data in viata.
Insa pana si aceasta placere pe care o traiam inainte daca ne doream sa avem un copil ne-a fost luata de SARS-CoV-2 si de pandemia de COVID-19 care pare ca nu se mai termina. Tot ce tine de nastere si de pregatirea pentru nastere s-a schimbat total, in maternitati si spitale sunt reguli foarte stricte, la fel si acasa, daca alegi sa nasti cu ajutor medical acasa in loc de la maternitate…
Pandemia de COVID-19 a schimbat total modul in care nastem, unde nastem si cine e prezent in acele momente magice cand aducem pe lume o noua viata. Nasterea este un moment in care femeile se simt vulnerabile. Au nevoie de sustinere, de fete cunoscute, de putere transmisa de sot, de rudele prezente. Mai ales daca au si un travaliu lung si chinuitor acest suport este mai mult decat necesar.
Moasele sunt un sprijin de nepretuit, insa odata cu pandemia nici ele nu mai pot oferi suportul „unu la unu” pe care il ofereau in trecut. Desi multe moase au stat in izolare, au fost mereu contra cronometru pentru ca cerinta a fost mare, ele au reusit sa ofere mamicilor o experienta cat mai buna in timpul nasterilor naturale. Nasterea este o experienta unica impartasita, insa moasele nu au putut fi alaturi de mamici decat in ultimele faze ale sale. Pare ca ne intoarcem intr-un secol in care barbatii, tatii, nu aveau voie in camerele unde nasteau sotiile si puteau sa le vada doar dupa ce se termina momemtul unic.
Acum, femeile gravide care trebuie sa nasca se supun unui protocal draconic in spitale, tatii sunt frustrati si suparati de multe ori pentru ca nu au voie in sala de nastere din cauza riscului de infectare. Legatura cu micutii nascuti in astfel de conditii poate fi diferita daca tatal nu e prezent acolo, langa mamica si prunc, inca din primele momente de viata ale acestuia din urma. Limitarea vizitelor poate sa alimenteze sentimentul de izolare si sa creasca stresul si asa foarte mare pus pe mamici.
Daca nasterea nu decurge asa cum ar trebui se poate ajunge in situatia in care mamica sa stea separata de familie pana cand se rezolva toate problemele intampinate in timpul primei „incercari” de nastere. In unele tari au fost date legi speciale care incurajeaza prezenta unui memebru al familiei pentru a fi in toate momentele delicate alaturi de mamici.
Femeile insarcinate ajung prea tarziu la spital, se feresc de maternitate si vor sa fie alaturi de parinti, familie, se tem si de SARS-CoV-2. In loc sa vina la maternitate inca din primele faze ale travaliului ajung in ultimele clipe, cand sunt aproape sa nasca. Dar e si un lucru pozitiv aici: confortul casei si al familiei poate reduce anxietatea, productia de oxitocina creste, iar contractiile sunt declansate imediat.
In pandemie multe femei au invatat ca pot naste si acasa, alaturi de familie si cu un ajutor medical de specialitate si o pot face la fel de usor ca in maternitati si spitale. Sunt multe riscuri la care te supui daca alegi sa nasti acasa, pot sa apara infectii diverse, complicatii pe care e greu sa le gestionezi cand nu ai o intreaga echipa de specialisti langa tine. Dar nasterea e pana la urma un proces natural si femeia, corpul sau, poate sa o sustina chiar si cand se afla acasa…
Mai nou se merge pe un model modern in privinta nasterilor, in care femeile gravide vor vedea aceiasi oameni in timpul sarcinii si vor avea putere absoluta in privinta deciziilor luate-ele decid ce fac cu al lor corp si unde nasc, cum nasc. A crescut si numarul de nasteri naturale, serviciile medicale oferite au fost ceva mai riguroase si din cauza pandemiei de COVID-19, dar toate astea sunt un semn bun pentru nasterile ce vor urma.
Nu se cunoaste, deocamdata, imaginea completa a modificarilor pe care pandemia de COVID-19 le-a avut asupra nasterilor, dar dupa ce se termina pandemia vom invata cu siguranta din toate lectiile date de SARS-CoV-2.