Nodulii tiroidieni pot fi diagnosticati usor daca ne prezentam la timp la medicul specialist

Glanda tiroida ajunge sa aiba o multime de probleme de-a lungul vietii, mai ales daca avem si o predispozitie genetica la diverse afectiuni ale tiroidei. O afectiune intalnita destul de des la toate categoriile de pacienti este cea care implica formarea de noduli tiroidieni. Nodulii tiroidieni sunt niste umflaturi solide sau plime cu lichid care apar in tiroida, glanda de la baza gatului nostru.

Multi noduli nu cauzeaza simptome notabile si nu sunt periculosi. Totusi, unii noduli se pot transforma in noduli cancerosi. Descoperirea nodulilor e simpla, la orice consult de rutina, pacientii nu stiu de ei pana la examinare. Cand sunt prea mari pot pune probleme in timpul respiratiei si in timpul procesului de inghitire.

Nodulii tiroidieni ii putem avea la orice varsta. Traim cu ei fara sa stim si nu sunt de speriat daca nu se manifesta nicio problema la nivelul lor sau daca nu cauzeaza dezechilibre in organism sau la nivelul glandei tiroide.

Simptomatologia nodulilor tiroidieni este una clasica. In prima faza nu sunt simtiti deloc, dar pot sa produca tiroxina in plus, un hormon secretat de glanda tiroida. De aici si simptomele tipice pentru nodulii tiroidieni: scadere in greutate, transpiratie excesiva, tremur, nervozitate, aritmii. Daca apare o crestere necontrolata a nodulilor tiroidieni vom avea noduli cancerosi, cu o consistenta mult mai dura decat cea a nodulilor obisnuiti, care nu cauzeaza niciun simptom. Lipsa unei cantitati suficiente de hormoni tiroidieni va duce la senzatii de frig, la oboseala cronica, la probleme cu memoria, la piele uscata, la depresie si la constipatie, probleme digestive.

Cauzele nodulilor tiroidieni pot fi multe. De exemplu, dezvoltarea anormala a glandei tiroide poate duce la adenomul de tiroida, care la randul sau duce la hipertiroidism. Chisturile tiroide duc si le la aparitia nodulilor tiroidieni, la fel si inflamatiile cronice de la nivelul tiroidei. Cancerul tiroidian va duce la aparitia unui numar mare de noduli tiroidieni in timp, cu sanse mici sa fie toti cancerosi. Deficienta de iod se poate trece si ea pe lista cauzelor aparitiei nodulilor tiroidieni.

Diagnosticarea nodulilor se poate face doar la medicul specialist, in urma examinarii fizice si palparii zonei tiroidei, in urma testarii glandelor tiroide si in urma unor ultrasunete facute la tiroida. Biopsia e necesara cand e posibil sa existe noduli cancerosi, pe langa scanarea glandei tiroide. In urma diagnosticarii corecte se pot prescrie si o serie de tratamente specifice.

Tratamentele depind de tipul de noduli tiroidieni pe care ii avem. Daca sunt noduli care nu sunt cancerosi, atunci tratamentele sunt simple si incep cu supravegherea celor existenti si cu evaluari si analize permanente. Testele se vor face la intervale regulate de timp si doar asa poti avea rezultatele cele mai bune si mai concludente.

Terapia cu hormoni pentru tiroida cand tiroida nu produse suficienti hormoni specifici va fi urmatoarea etapa a tratamentelor. Se vor administra hormoni si stimulenti ai activitatii hormonale pana cand tiroida isi va relua productia normala hormonala.

Operatia este necesara doar cand nu putem inghiti corect sau respira din cauza dezvoltarii exagerate a nodulilor tiroidieni. Se extirpa nodulii cu probleme si se preleveaza si portiuni din cei ramasi pentru a se exclude prezenta celulelor canceroase.

In caz ca am avut noduli tiroidieni cauzati de hipertiroidism se va folosi iod radioactiv vreme de trei luni cel mult, se vor administra medicamente pentru tiroida, ca sa se limiteze productia hormonala foarte mare. Si aici e nevoie de operatii daca nu avem tratamente cu rezultate foarte bune.

Cand nodulii sunt din start cancerosi si sunt celule canceroase detectate la nivelul lor se recurge doar la operatie, la observatie atenta in timp si la multe examinari fizice si palpari. Dupa operatie se fac tratamente intensive cu medicamente care incurajeaza prezenta hormonilor tiroidieni in organism, productia ceva mai mare. Se mai recurge si la ablatia cu alcool, in care cantitati mici de alcool sunt practic injectate in nodulii cancerosi pentru a se distruge celulele canceroase. Va fi nevoie de multe sesiuni de ablatie cu alcool.

Nodulii tiroidieni pot sa stea foarte bine unde sunt daca nu sunt cancerosi si nu au simptome, traim cu ei toata viata si nu ne vor deranja deloc. Daca sunt cancerosi sau apar alti nodului cu celule canceroase va trebui sa actionam imediat si sa ii extirpam, lansandu-i la locul lor pe cei care nu cauzeaza nicio problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *