Variantele Omicron BA.4 si BA.5 se transmit mai rapid, dar determina simptome mai usor de suportat, fara prea multe cazuri grave

La cateva saptamani dupa subvarianta Omicron BA.2 a ajuns dominanta la nivel global alte doua subvariante Omicron, BA.4 si BA.5 au inceput sa se raspandeasca rapid in toata lumea si sa devina dominante la nivel local si national. Cele doua subvariante au fost depistate pentru prima data in ianuarie-februarie 2022 in Africa de Sud, se raspandesc mult mai rapid decat subvarianta BA.2, circulatia este una intensa la nivel global. Din fericire numarul de decese si de spitalizari, cazuri grave este mult mai mic decat in trecut.

Subvariantele BA.4 si BA.5 sunt similare cu BA.2 si BA.1 pe care le-am avut predominante la nivel global pe final de an 2021. Insa noile subvariante depistate in urma secventierilor au propriile lor mutatii unice, inclusiv schimbari la nivelul proteinei virale spike L452R si F486V, dar si R493Q in comparatie cu BA.2, mutatii care le permit sa intre mai rapid in celule si sa scape de sistemul imunitar uman. Sunt niste schimbari destul de importante la nivelul proprietatilor antigenice ale BA.4 si BA.5 mai ales in comparatie cu subvarianta BA.1. Doar in SUA, in iulie 2022, jumatate din numarul total de cazuri depistate erau rezultatul infectarii cu subvarianta BA.5.

Simptomatologia asociata subvariantelor noi ale Omicron nu difera mult de simptomatologia Omicron. Persoanele infectate tusesc, au secretii nazale abundente, dureri in gat, oboseala, dureri de cap, dureri musculare. Dar nu isi pierd gustul si mirosul, nu au probleme de respiratie. Simptomele aparute afecteaza tot ce e intre corzile vocale si varful nasului. Au fost mai multi pacienti infectati cu subvariantele Omicron depistate anul acesta care au probleme sinusale si dureri de gat severe si au crezut ca au doar o banala infectie in gat.

Gradul de contagiozitate este cel care atrage atentia in cazul subvariantelor Omicron BA.4 si BA.5. Sunt foarte multe infectari, si in randul adultilor, si in randul copiilor, spitalizarile in cazul copiilor fiind mult mai multe si in crestere constanta. Asta pentru ca noile subvariante ar fi niste derivate ale BA.2, o subvarianta si asa mult mai contagioasa decat varianta originala Omicron. S-au produs multe schimbari biologice care au accelerat rata de infectare pentru subvariantele din 2022, asa ca raspandirea globala va fi si mai accelerata pana in septembrie.

Subvariantele Omicron BA.4 si BA.5 infecteaza si pacientii care erau imuni la celelalte subvariante si la varianta Omicron, numarul infectarilor va fi mult mai mic insa cand vor exista suficient de multe infectari si noi mutatii la noile subvariante. Marimea „valurilor” de infectari din diverse tari va fi variabila, la fel si lungimea in timp, depinde mult de profilul de imunitate existent la nivel local.

Spre deosebire de infectarile cu Omicron, la infectarile cu subvariantele noi Omicron sunt mai putine decese, spitalizarile exista, dar nu sunt foarte multe cazuri grave, ceea ce e imbucurator. Nu se compara la nivel statistic cu tot ce a urmat dupa infectarile masive cu varianta Delta.

Cat despre vaccinuri si eficienta lor, studiile au aratat ca ea e scazuta in fata subvariantelor BA.4 si BA.5. Si persoanele vaccinate cu schema completa vor fi complet vulnerabile in fata infectarilor multiple cu Omicron. Chiar si cei care s-au vaccinat, dar s-au si infectat in trecut cu subvarianta Omicron BA.1 nu vor fi imuni in fata infectiei cu BA.4 si BA.5.

O explicatie ar fi ca infectiile cu BA.1 dupa vaccinari determina anticorpi speciali care recunosc tulpina SARS-CoV-2 pe care vaccinurile o au la baza, spre deosebire de infectiile cu noile subvariante Omicron care nu determina aparitia unor astfel de anticorpi.

Nimeni nu stie daca subvariantele BA.4 si BA.5 vor fi si ultimele, s-ar putea sa tot apara alte si alte variante si subvariante in viitor pana la faza endemica mult asteptata de toata lumea. Oamenii de stiinta au descoperit deja cateva zone din proteina spike care sunt recunoscute de anticorpii rezultati in urma vaccinarii si in urma infectarilor, insa zonele respective pot suferi mutatii in tulpini viitoare ale Omicron.

S-ar putea sa mai avem variante care sunt derivate dintr-o alta „ramura” a SARS-CoV-2, una total diferita de cea din care a aparut Omicron. Infectarile multiple cu Omicron, repetate, ar putea duce la imunitate la tulpinile succesive, dar va oferi cale libera si pentru variante total diferite de SARS-CoV-2 care nu este familiarizata cu raspunsul sistemului imunitar uman.

Variantele Omicron sau Alpha ar fi putut sa fie rezultatul unor infectii cronice cu SARS-CoV-2 intinse pe luni de zile, timp in care au tot aparut mutatii, erori si modalitati noi de a scapa de sistemul imunitar. Dar daca vom avea in continuare Omicron si toate subvariantele lui dominante vor fi sanse mai mici sa avem variante noi din infectii cronice.

Viitoarele variante de SARS-CoV-2 ar trebui sa scape mai rapid de atacul sistemului imunitar ca sa fie eficiente. Insa am putea asista si la aparitia de proprietati periculoase. Cu cat avem mai multe „valuri” de infectari, cu atat scade si simptomatologia asociata infectarilor. Nu trebuie sa ne bucuram. Virusurile nu evolueaza si devin mai putin periculoase intotdeauna…

Noile subvariante BA.4 si BA.5 au aparut la doar cateva luni dupa BA.1 si BA.2 si asta se repeta la nivel global, in fiecare tara. Imunitatea globala de la vaccinare si infectare succesiva vor duce la o frecventa ceva mai redusa a acestor valuri atat de ingrijoratoare.

Si tot in viitor SARS-CoV-2 va ajunge intr-un final in faza endemica, se va alatura celorlalte patru coronavirusuri sezoniere, reinfectand oamenii o data la trei ani, infectiile fiind mai multe iarna. E important de observat daca simptomatologia va deveni si ea din ce in ce mai „blanda” si mai usor de suportat, exact ca in cazul banalei raceli sau gripe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *