Site icon RATB

Noua subvarianta SARS-COV-2 Eris EG.5.1 ar putea fi parte din tridemia care ne asteapta in iarna

Eris este una dintre cele mai “sirete” variante de pana acum si ar putea duce la un nou val de infectari in toamna si iarna lui 2023

Dupa ce cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 au inceput sa scada si parea ca pandemia este in sfarsit istorie, noile subvariante au inceput sa apara si, odata cu ele, si numarul de infectari a crescut de la o luna la alta. Daca nu avem pandemie avem mai nou tridemie, COVID-19, RSV si virus gripal sezonier, tridemie pe care o vom experimenta si in iarna ce va veni, pe langa numarul mai mare de cazuri de infectari cu subvarianta EG.5.1.

SUA se confrunta deja cu o crestere a numarului de infectari si spitalizari cauzate de noua subvarianta SARS-CoV-2, in circulatie deja la nivel global, EG.5.1. Eram obisnuiti cu valurile de infectari tipice Omicron, in care aveam un varf al infectarilor cu zeci de mii de cazuri raportate pe zi, dupa care scaderea era brusca si numarul de infectari se mentinea constant ulterior. Insa din vara lui 2022 nu s-a mai respectat acest tip de evolutie.

Noua tendinta in materie de infectari cu SARS-CoV-2 este urmatoarea: avem un val puternic de infectari, dupa care valuri mai micute de infectari, cu un numar mai redus de cazuri, ceea ce permite variantelor si subvariantelor sa intre intr-o competitie nebuneasca a infectarii. Si asistam si la combinari de variante si subvariante in pacienti si de aici la si mai multe mutatii. Mutatiile vor fi tot mai interesante si vor ajuta virusul sa infecteze mai rapid, sa se raspandeasca mai repede local si national, dar in acelasi timp vom avea si un virus ceva mai usor de controlat spun expertii.

Pe la final de septembrie vom vea deja vaccinurile actualizate pentru XBB.1.5, varianta dominanta in iarna ce va urma cel mai probabil, ceea ce e o veste buna, pentru ca varful infectarilor va fi undeva prin noiembrie, poate final de octombrie. Valul de infectari va fi dominat de variante, subvariante mai precis, care au mutatia F456L, deci versiuni precum EG.5.1 sau FL.1.5.1 si XBB.1.16.6 sunt in atentia medicilor. Cea mai periculoasa e de departe subvarianta EG.5.1, Eris, cum a fost denumita, sau XBB.1.9.2.5.1, subvarianta care circula deja si in tara noastra.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat deja subvarianta EG.5.1 o varianta de interes la final de iulie 2023, rugand tarile sa monitorizeze cu atentie infectarile si cresterile rapide ale spitalizarilor. Din fericire, aceeasi institutie ne linisteste si ne transmite ca nu vom avea cazuri grave si paturi pline la ATI. EG.5.1 e „desprinsa” din Omicron, deci are cam aceleasi simptome usoare. Prima data a fost reperata in februarie 2023 si de atunci cazurile de infectare raportate s-au inmultit extrem de rapid.

Subvarianta EG.5.1 contine o mutatie unica Q52H la proteina Spike care permite virusului sa scape de sistemul imunitar chiar daca ai fost vaccinat sau ai fost infectat. Spre deosebire de alte variante si subvariante aflate si ele in circulatie, EG.5.1 se raspandeste mai rapid si duce la o crestere rapida a numarului de infectari locale. Nu avem o subvarianta mai periculoasa decat a fost Delta sau Omicron la inceput.

Ca arie de raspandire, EG.5 si EG.5.1 au fost deja raportate in 51 de tari, inclusiv China, SUA; Coreea, Japonia, Canada, Singapore, Australia, Marea Britanie, Franta, Portugalia, Spania si, probabil, si Romania.

Simptomatologia subvariantei EG.5.1 nu vine cu nimic nou fata de ce stiam deja de la Omicron. Sunt afectate caile respiratorii superioare, nu plamanii, ca la variantele anterioare Omicron, si deci vom avea simptome de raceala ceva mai puternice precum febra, tuse, nas care curge, dureri de cap, de muschi, schimbari la nivelul mirosului si gustului, pierderea lor temporara, oboseala cronica, dureri de gat, frisoane, dificultati in respiratia normala, stare de rau, greata, varsaturi, diaree.

Si intrebarea cheie legata de EG.5.1: va creste riscul de Long COVID? Nu se stie exact, nu exista date legate de Long COVID in cazul acestei subvariante. Insa vaccinarea poate scadea riscul de Long COVID, deci nu vei avea simptome tipice Long COVID chiar daca te infectezi dupa vaccinare, ceea ce e o veste buna.

Ca sa te protejezi si de EG.5.1 si de infectari cu alte subvariante si variante trebuie sa respecti vechile masuri impuse la inceput de pandemie: distantare sociala unde se poate, spalat maini cu apa si sapun cat mai des, ramas acasa daca ai simptome, evitarea contactului cu oameni infectati, imbunatatirea ventilatiei in camerele unde stai, lucrezi, purtarea de masca pe nas si gura in spatiile inchise, unde e multa lume, chiar daca sunt spatii publice, acoperirea nasului si a gurii cand tusesti, stranuti, dezinfectarea frecventa a suprafetelor atinse si igiena impecabila acasa.

Iarna 2023 aduce si alta veste proasta: vom avea tridemie, adica o multime de cazuri COVID-19, gripa sezoniera si infectari RSV (virus respirator sincitial), deci trei epidemii in acelasi timp, in acelasi sezon. E a doua oara cand avem asa ceva, dupa ce si iarna trecuta am trecut de o tridemie nu atat de periculoasa pe cat se anunta cea de anul acesta. Problema e COVID-19 si noua subvarianta EG.5.1 mult mai contagioasa decat cele din trecut.

De regula, sezonul gripal este din decembrie in februarie, infectarile cu RSV sunt prin iulie, august, septembrie, insa purtarea mastilor si distantarea sociala din trecut au schimbat aceasta sezonalitate a RSV-ului. Inainte de pandemie aveam infectari RSV sezoniere, cele mai multe cazuri erau la inceput de iarna, din 2021, 2022 avem cazuri vara si toamna.

*UPDATE 20 august 2023*:

O noua varianta, BA.2.86, Pirola, cum a fost ea supranumita, are peste 30 de mutatii, schimbari la nivelul aminoacizilor din proteina Spike in comparatie cu BA.2, subvarianta Omicron. Noua varianta este monitorizata de OMS. Doar cinci secvente ale BA.2.86 au fost raportate pana acum in patru tari, insa epidemiologii sunt ingrijorati pentru ca ea ar putea sta la baza urmatorului val pandemic real. Prima data a fost depistata in Israel, dar si Danemarca a raportat prezenta sa in secventierile facute, la fel si SUA, Marea Britanie. O astfel de schimbare majora si atat de multe erori au fost doar cand a aparut varianta Omicron, care a fost raspunzatoare de extrem de multe infectari la nivel global. Deja se testeaza raspunsul variantei in prezenta anticorpilor umani si se vor mai face multe studii si teste pana sa se decida daca va fi o varianta de interes si cu o transmitere mult mai rapida.

Urmatoarea cea mai comuna varianta detectata dupa EG.5.1 este FL.1.5.1, ea cauzeaza peste 13% din cazurile noi, infectarile fiind mult mai rapide decat la variantele si subvariantele SARS-CoV-2 deja cunoscute.

Cea mai buna protectie obtinuta este cea de dupa vaccinare, deci un booster care sa „acopere” noile subvariante SARS-CoV-2 va ajuta, alaturi de masuri de protectie deja invocate in acest articol.

Exit mobile version