Varianta C.1.2 ar putea fi, la un moment dat, urmatoarea varianta problematica din mai multe regiuni ale lumii…

De ceva luni ne-am obisnuit deja sa auzim de variante ale SARS-CoV-2 care au suferit mutatii si incep sa devina dominante local, national, regional. Dupa varianta Delta care pare sa fie dominanta in tot mai multe tari a venit randul variantei sud-africane sa ridice multe semne de intrebare. Varianta C.1.2 seamana in parte cu alte variante de interes, are aproape aceleasi mutatii precum varianta Delta, de exemplu, si poate oricand sa se transforme in varianta dominanta dintr-o regiune.

Varianta C.1.2 a fost detectata prima data in mai 2021 si nu s-a raspandit asa cum se intampla in cazul altor variante. Organizatia Mondiala a Sanatatii monitorizeaza evolutia sa pe masura ce numarul de cazuri de infectare din toata lumea creste alarmant, pe fondul ratei de infectare tot mai mari si variantei Delta care se raspandeste cu o viteza ametitoare. Deocamdata nu discutam despre o varianta care ar putea pune probleme pe viitor, dar nici nu o putem neglija.

Pana acum varianta C.1.2 a noului coronavirus s-a raspandit in sapte tari din Africa, Europa, Asia si Oceania si in majoritatea provinciilor din Africa de Sud.

Ce e atat de ingrijorator la aceasta varianta si de ce toata lumea sta cu ochii pe ea? Numarul de mutatii a atras atentia prima data. Unele dintre ele sunt asociate cu o transmisibilitate mai mare si cu rezistenta la anticorpi. Si mai grav este faptul ca varianta C.1.2 are si mutatii noi, pe langa cele deja prezente in alte variante care „cuceresc” lumea, Delta, Beta etc.

Cu atat de multe mutatii periculoase noua varianta poate sa treaca usor de raspunsul sistemului imunitar si eficienta vaccinurilor va scadea treptat, daca se ajunge la o dominare a variantei C.1.2 la nivel global. In momentul de fata Organizatia Mondiala a Sanatatii a catalogat aceasta varianta ac fiind varianta de interes sau varianta care ar trebui monitorizata permanent. Variantele care au nevoie de monitorizare permanenta sunt cele care au o rata a transmisibilitatii foarte mare si care au virulenta si nu permit o eficienta sporita a masurilor impuse regional, local. Variantele de interes sunt cele care ar putea a se transmita in comunitati, care genereaza focare si care au aparut deja in mai multe tari, dar nu s-au dovedit a fi mai virulente si mai transmisibile.

E nevoie de studii, de analize pentru a determina cu siguranta daca varianta C.1.2 este mai periculoasa decat precedentele si daca ar putea sa determine un nou val al pandemiei in viitor. Si studiile acestea se vor face pe masura ce stim tot mai multe despre mutatiile variantei C.1.2 si despre modul in care aceasta functioneaza, cum se transmite, daca se transmite mult mai usor.

Vestea buna este ca s-ar putea ca astfel de variante sa dispara pana sa cauzeze prea multe probleme. Multe variante ale unor virusuri sunt foarte „fragile” si nu rezista prea mult. Cele mai periculoase variante raman cele asemanatoare Delta, virusuri cu mutatii care au supravietuit schimbarilor si care devin variante foarte puternice si rezistente, se pot replica usor si intra in celule mai simplu.

Vaccinurile existente vor putea face fata si acestei variante, daca se va raspandi la fel de repede precum varianta Delta, dar va fi nevoie de studii ample pentru a se confirma acest lucru. Pentru ca seamana cu varianta Delta, varianta C.1.2 ar putea sa fie mai usor de controlat odata ce oamenii se vaccineaza si raspunsul imun este unul bun. Dar asta ramane de vazut, dupa ce sunt realizate toate studiile necesare si vedem si rezultatele lor concrete…

E foarte important sa urmarim in continuare, cu atentie, ce se intampla cu noile variante aparute in diverse colturi ale lumii si sa actionam imediat ce vedem o schimbare a situatiei. Pe moment varianta C.1.2 nu se transmite rapid, cum se intampla la varianta Delta, si nici nu cunoaste o raspandire ingrijoratoare la nivel global. Dar asta se poate schimba de la o zi la alta la un moment dat…

Singurul lucru pe care il putem face este acelasi pe care il tot facem de aproape doi ani: vigilenta maxima. Igiena stricta, distantare sociala, purtarea mastilor sanitare de protectie, evitarea contactului direct cu persoane infectate, evitarea aglomeratiilor, testarea in caz de simptome cat de usoare. Doar asa putem depasi orice momente complicate care ne mai asteapta si pandemia care pare ca nu va avea un final prea curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *