Organizatia Mondiala a Sanatatii monitorizeaza in permanenta tot ce se intampla cu mutatiile SARS-CoV-2 si cu evolutia noului coronavirus. Daca ultima varianta pe care o cunoastem deja, Omicron, care a venit dupa varianta Delta, se transmitea mult mai usor decat precedenta si a ajuns sa fie dominanta foarte rapid la nivel global, recent a fost descoperita in urma secventierilor o noua varianta. Tara unde a aparut prima data este Marea Britanie, denumirea sa este momentan XE si transmisibilitatea este mult ma mare decat in cazul variantei Omicron…
Varianta XE a noului coronavirus este o varianta mutanta, recombinanta, dupa cum au descris-o expertii. La baza ei se afla o mutatie a variantelor BA.1 si BA.2 ale Omicron, a aparut cel mai probabil odata cu infectarile multiple cu diverse variante descoperite la un singur pacient. A aparut pe 19 ianuarie 2022, dar a fost detectata la un numar mare de pacienti incepand cu primele saptamani din martie 2022.
Pana la ora publicarii acestui articol au fost descoperite peste 600 de cazuri deja in Marea Britanie, varianta XE are material genetic combinat de la cele doua variante, combinarile aparand in urma procesului de replicare si formare de noi mutatii. Mai putin de un procent din toate cazurile secventiate sunt atribuite XE in Marea Britanie la momentul de fata, deci ingrijorari majore nu exista pe termen scurt.
Varianta era de asteptat de vreme ce virusurile sufera schimbari permanente ca rezultat al selectiei genetice. Schimbarile genetice subtile apar la mutatii, cele majore apar la recombinari. Mutatia apare doar atunci cand exista o eroare incorporata in genomul viral, recombinarea aparea cand virusurile care coinfecteaza fac schimb de informatie genetica, ducand la aparitia unor noi virusuri.
Varianta XE seamana destul de mult cu alta varianat recombinanta, care si ea a starnit multa ingrijorare prima data cand a fost detectata, Deltacron, combinanta intre Delta si Omicron, cu un grad de transmibilitate aproape la fel de mare ca in cazul variantei XE din prezent. Spre deosebire de BA.2, varianta XE are un procent de transmisibilitate cu 10 procente mai mare fata de varianta anterioara, odata ce intra intr-o comunitate. Insa date precise despre cat de puternica este noua varianta nu sunt inca disponibile pentru ca se fac studii in continuare si se cauta intelegerea variantei XE pe masura ce evolueaza.
Deocamdata Organizatia Mondiala a Sanatatii vorbeste despre o varianta ce apartine de Omicron, asta pana cand apar alte dovezi care sa permita atribuirea sa si altor variante. La momentul de fata cazurile totale de infectari cu SARS-CoV-2 au depasit 490 de milioane, cu peste 6 milioane de morti deja, asa ca varianta XE este luata in serios si urmarita pas cu pas.
Si daca tot am amintit de BA.2, care are legatura cu Omicron, cresterea numarului de cazuri din Europa si China, din martie, este o urmare fireasca a infectarilor cu BA.2, cu o transmibilitate foarte mare spre deosebire de variantele precedente…
Varianta XE nu a fost singura analizata de catre expertii din Marea Britanie. Au mai exista doua variante recombinante, XF si XD, numai ca XF si XD erau variante recombinante ale Delta si Omicron BA.1. Mai multe astfel de variante au tot aparut de la inceputul pandemiei pe final de 2019 si inceput de 2020. Din fericire doar 38 de cazuri de infectare cu varianta XF au fost identificate in Marea Britanie la inceput, dar din februarie 2022 nu au mai aparut deloc infectari cu aceasta varianta. Varianta XD nu a fost identificata deloc in Marea Britanie, dar au fost descoperite 49 de cazuri la nivel global.
Vestea buna este, din fericire, ca multe dintre aceste variante recombinante vor disparea pe masura ce pandemia va trece in alte faze si rata de vaccinare va creste la nivel global. Nu e cazul sa intram in panica, au mai fost astfel de variante si nu au reusit sa devina dominante si sa puna probleme majore la nivel national si global.
Trebuie doar sa fim mai precauti si sa pastram regulile de baza pe care le stim deja de doi ani: distantare sociala, evitarea multimilor, purtarea mastii ori de cate ori e nevoie, igiena mainilor si a fetei, evitarea contactului cu persoane deja infectate, testare permanenta in caz de simptome si prezentarea la medic pentru diagnosticare corecta.
Si cel mai important lucru: daca nu am facut-o deja, trebuie sa ne vaccinam cu toate dozele oferite de catre autoritati pentru a avea sanse mai mari sa trecem foarte usor peste orice infectare si sa nu ajungem la terapie intensiva. E foarte important sa intelegem ca in continuare vaccinul este singura noastra arma reala impotriva SARS-CoV-2.
Pandemia nu s-a terminat si nu se va termina prea curand. Relaxarile mult prea rapide au dus la o crestere galopanta a cazurilor, a transmibilitatii, si asta nu face decat sa ajute variantele care mai apar sau care sunt deja in circulatie sa ajunga si mai repede in comunitati.