De foarte multe ori ne gandim doar la toalete sau la diverse obiecte, suprafete comune pe care le tot folosim, la un ghiseu, poate la un paravan de care ne tot atingem cand mergem sa platim impozitele si ne e frica sa nu ne infectam. Exista foarte multe alte locuri si suprafete de care nici nu ne dam seama si care ne pot imbolnavi foarte rau si extrem de rapid.
Teama de imbolnavire si infectare este astazi mai mare ca oricand. Noul coronavirus ne-a facut sa fim mai atenti la suprafetele pe care le atingem, la relationare si la sanatatea noastra, la regulile de igiena elementara. Insa oricat de precauti am fi sunt foarte multe locuri si suprafete in jurul nostru pe care nu le luam in considerare si unde se pot ascunde cele mai periculoase bacterii sau un virus care ne poate schimba viata la 180 de grade.
Totul porneste din propria locuinta. Primul lucru pe care il facem dupa ce ne-am trezit dimineata si am terminat cu toaleta este sa ne cautam hainele pentru ziua in curs. Pe haine putem avea de la salmonella la virusul care provoaca hepatita sau chiar COVID-19. Multe bacterii sau tipuri de virus supravietuiesc luni intregi pentru ca nu toata lumea spara rufele cu apa fierbinte.
Dupa ce am terminat cu aranjatul garderobei si am luat cel mai probabil un virus doi, bacterii cate vrei, mergem in bucatarie pentru micul dejun. Chiar daca nu iti dai seama, in bucatarie avem mai multe bacterii si mai multi germeni decat in baie. Chiuveta, buretele de bucatarie si rafturile, spatiile de depozitare, toate sunt pline de microbi. Nu pune carnea cruda in chiuveta, curata bine toate suprafetele cu substante dezinfectante si vei scapa rapid de o parte din acesti microbi periculosi.
Si de acasa e timpul sa plecam spre lucru. In metrou, in autobuz, tramavai te poti imbolnavi de 10 ori mai rapid ca in propria masina. Nu, nici masina nu e un loc fara niciun fel de bacterie, si de acolo ne imbolnavim usor, insa in mijloacele de transport in comun ai sanse uriase sa te infectezi. Este bine sa ne spalam si sa purtam masti eventual in mijloace de transport, sa nu atingem frecvent suprafetele pe care pun mana si altii, cand ajungem la locul de munca sa ne spalam pentru a nu contamina mai departe si alte suprafete.
Toate lucrurile personale sunt sursa de infectare, mai ales gentile doamnelor care se pun pe diverse suprafete, telefoanele, care au peste 100.000 de bacterii. Trebuie sa vedem mereu unde punem aceste lucruri, sa le atarnam, sa le agatam, sa le punem cat mai departe de orice fel de suprafete care stim ca sunt deja contaminate.
La locul de munca ai sanse la fel de mari sa te infectezi exact ca in mijloacele de transport in comun. La baie, in lift, cand tot atingi butoane si suprafete, chiar si pe scari, cand te tii, te lovesti de balustrada, in camerele de relaxare poti sa iei o multime de bacterii si tipuri de virus la care nici nu te gandesti. Si toaletele publice sunt foarte periculoase, la fel si propriul birou unde tot vin clienti si angajati. E bine sa dezinfectezi cat poti suprafetele inainte sa le atingi si sa ai grija pe ce pui mana sau ce atingi cu alte parti ale corpului.
In restaurante mergi ca sa iei pranzul si sa te relaxezi putin pana incepi iar sa muncesti. In medie doar pe meniuri gasesti peste 185.000 de bacterii, ca sa nu mai spunem de tacamuri sau de fete de masa, de scaune. Infectarea in restaurante poate veni si de la vesela prost igienizata sau de la cei care aduca mancarea la masa, care nu poarta intotdeauna cele mai curate manusi.
Magazinele alimentare, supermarketurile in care intri ca sa mai iei o gustare, o apa sunt si ele sursa principala de infectare. In urma unor cercetari s-a ajuns la concluzia ca E.coli este prezenta pe tot ce tine de raionul fructe si legume si produse proaspete, dar si pe sacosele reutilizabile sau pe cele din materiale textile. Se vor evita astfel de pungi, iar cele din panza vor fi spalate bine cu apa foarte fierbinte dupa fiecare utilizare. Ca sa determinam o schimbare si la nivelul magazinelor trebuie sa atragem atentia patronilor si sa sesizam orice probleme depistate sa solicitam controale daca ni se pare ca igiena nu e pe primul plan la ei.
Iar daca vom calatori trebuie sa fim constienti de faptul ca in aeroporturi si in avioane avem iarasi suficiente surse de contaminare. Cea mai importanta sursa de contaminare sunt acele tavite in care se pun toate lucrurile aflate asupra calatorilor pentru a trece prin filtru si prin verificari rapide cu un scaner special. In avion zona cu risc foarte mare de transmitere a bacteriilor este perna de sprijin pentru cap de la scaune. Dupa aceasta zona, urmatoarea cu risc mare a fost buzunarul din fata, al scaunului pe care il vedem direct in fata noastra.