Noua mutatie a variantei Delta, Delta Plus, ar putea aduce noi valuri de infectari in toata lumea daca e scapata de sub control

La inceputul pandemiei de COVID-19 ne asteptam sa vedem diverse mutatii ale virusului care a provocat-o pentru ca e un fenomen normal. Doar ca tot ceea ce a urmat si numarul mare de mutatii si de schimbari suferite de noul coronavirus a depasit orice asteptari, cu rezultate dramatice pe care le vedem si astazi in cifrele record de infectari si de decese.

Nu era suficient ca aveam o varianta Delta care le intrecea pe toate si se transmitea cu o viteza ametitoare in comunitati, fiind mult mai mortala decat precedentele prin complicatiile generate, acum avem „sub lupa” o noua mutatie a variantei Delta care ar putea provoca si mai multe probleme pe viitor…

Pana la momentul de fata avem deja patru variante ale virusului SARS-CoV-2, Alpha, Beta, Gama, Delta, cea din urma fiind si cea mai periculoasa, prin rata foarte mare de infectare observata in tarile in care a aparut si a devenit dominanta. De curand, iulie 2021, o mutatie a variantei Delta a inceput sa se raspandeasca in Marea Britanie si in alte tari europene si asiatice, in Rusia, China, tari est-europene, chiar si in SUA, Danemarca. Mutatiile au aparut la nivelul proteinelor spike pe care virusul SARS-CoV-2 le foloseste pentru a intra in celulele umane. Vestea buna este ca numarul infectarilor cu Delta Plus a mai scazut intre timp.

Numita AY.4.2 sau Delta Plus, noua mutatie a variantei Delta tinde sa concureze ca raspandire cu varianta Delta, avand deja mutatiile A222V si Y145H, de unde si o sansa mai mare de supravietuire a virusului. Nu se stie clar inca daca este mai usor de transmis de la o persoana la alta si daca produce efecte mai puternice odata ce a infectat gazda. Nu este nici atat de periculoasa, in aparenta, precum variantele Delta si Alpha.

Desi in Marea Britanie avem varianta Delta dominanta, in jur de 6% dintre cazurile de infectari depistate prezinta mutatia variantei Delta. La fel ca si in cazul aparitiei celorlalte variante ale SARS-CoV-2 mutatiile sunt de asteptat, fac parte din procesul normal de adaptare si „dezvoltare” al virusului. Nu avem cum sa controlam aceste mutatii, schimbari random care apar la nivelul virusului mortal, insa analiza atenta a noii mutatii a variantei Delta ar putea fi un prim pas spre prevenirea unui dezastru si mai mare decat cel provocat de varianta Delta in toata lumea.

Datele initiale sugereaza faptul ca am putea avea o rata de transmitere in comunitate a mutatiei variantei Delta cu 10% mai mare decat cea a variantei Delta. Daca mai adaugam faptul ca avem deja o varianta mai rezistenta la tratamente si mai contagioasa ne dam seama usor ca Delta Plus trebuie luata in serios. Nu inseamna totusi ca daca avem o rata de infectare mai mare trebuie sa ne facem griji foarte mari in privinta ei, dar trebui sa o observam cu mare atentie. Nu putem pune semnul egal intre transmitere in comunitate si virulenta, inca.

Dar ce stim sigur este ca perioada de incubatie a virusului este mai scurta, deci se transmite mai rapid, se raspandeste mai usor decat cand avem incubatie prelungita. Expertii tin sa ne linisteasca si ne spun ca Delta Plus nu are cum sa scape de imunitatea oferita de vaccinurile existente deja pe piata.

Infectiozitatea potentiala folosita la descrierii mutatiei variantei Delta inseamna un singur lucru: avem ceva mai multe cazuri decat ne-am fi asteptat, ceea ce ar duce la mai multe infectii, cu accentul pus pe „ar putea”. Si cand ai cazuri mai multe apar si complicatii mai multe, ai si spitalizari mai multe si nu e bine deloc pentru ca si asa nu mai sunt locuri.

Vaccinarea ramane singura modalitate de protejare impotriva Delta Plus, asta e un lucru cert. Avem mai multa „memorie” in celulele B si T din maduva spinarii decat reusim sa masuram atunci cand ne uitam la anticorpii periferici. Deci si o imunitate mai puternica. Dar va fi nevoie de dozele booster ca sa ne asiguram ca nu ne infectam si cu Delta Plus.

Totusi nu trebuie sa ne bazam doar pe dozele booster. E important sa ne vaccinam mai intai si sa reusim sa ne protejam eficient de noul coronavirus si de mutatiile sale prin respectarea masurilor de igiena stricte si prin purtarea mastii de protectie in permanenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *