Site icon RATB

Oameni de stiinta saraci care s-au impus si au devenit celebri prin munca si ambitie

Multi oameni de stiinta au pornit de jos si au reusit sa isi atinga scopurile pe propriile puteri

Astazi avem o multime de exemple de oameni de stiinta sau oameni obisnuiti care au ajuns sa fie apreciati pentru descoperirile lor si au fost recompensati pe masura. Unii au fost dintotdeauna bogati, au avut suficienti bani ca sa isi puna in aplicare toate ideile. Dar au fost si altii care au pornit de jos, au fost saraci la inceput si au reusit prin munca si prin ideile lor interesante sa se impuna in lumea stiintei si sa isi construiasca o cariera de invidiat. Si sunt multi in istorie…

Cand te gandesti la savanti, la oameni de stiinta, la toti cei care au avut la un moment dat descoperiri revolutionare iti inchipui ca averile lor erau uriase, ca aveau de la inceput tot ce le trebuia. Adevarul este ca progresul, rezultatele remarcabile pleaca de fiecare data de la ambitie, multa ambitie si determinare. Nu ai cum sa ajungi la anumite descoperiri, nu ai cum sa provoci o revolutie in domeniul tau de activitate daca nu ai si o motivatie suficient de puternica. Si motivatia asta poate pleca de la o conditie financiara precara.

Stim deja foarte multi oameni saraci, care nu aveau pe ce se baza, nu aveau resurse financiare suficiente si care au ajuns sa fie cei mai buni din domeniul lor de activitate. Cum e posibil asa ceva? Cand nu ai o situatie materiala buna nu prea ai alta posibilitate sa „cresti”, sa ajungi la scopurile si obiectivele propuse decat munca multa si gasirea celor mai bune mijloace de a obtine tot ce iti doresti. Mai jos gasiti cateva exemple graitoare de savanti, oameni de stiinta geniali, fara o avere consistenta la inceput, care au reusit sa ramana in istorie si sa descopere ceva uimitor pentru perioada respectiva.

Niccolo Tartaglia. La doar sase ani Niccolo a ramas fara tata, dupa ce a fost ucis de niste hoti care intrasera in locuinta. Mama a ramas cu datorii si situatia financiara era dezastruoasa. Pe cand avea doar 12 ani nenorocirea a lovit iarasi in familia Tartaglia, cand micutul Niccolo a fost ranit grav de niste soldati care invadasera orasul. Mama nu avea bani de doctor, asa ca si-a tratat baiatul pe baza observatiilor facute in cazul cainilor. Baiatul a supravietuit, din fericire. Mai tarziu Niccolo a lansat stiinta moderna a balisticii si a oferit solutii generale pentru ecuatiile cubice.

Jacob Berzelius. Daca va suna cunoscut numele s-ar putea sa va fi placut chimia in generala sau in liceu. Sunt celebrele pahare Berzelius folosite adesea in experimente chimice. Povestea din spatele celui care a dat numele paharelor este una destul de trista. Jacob avea doar patru ani cand tatal a murit. Mama s-a recasatorit, insa a murit si ea cand baiatul avea doar 9 ani.

Pana la 12 ani a fost ingrijit de tatal vitreg, insa acesta a renuntat la el si a ajuns sa traiasca alaturi de matusa alcoolica. Statea mai mult pe afara ca sa o evite. La 13 ani Jacob avea propriul sau job, ii invata pe elevii de la o scoala pentru a putea plati educatia sa. Lucra la ferme in vacante si dormea prin depozite. A ajuns sa aiba si paduchi, insa sotia fermierului unde lucra l-a scapat de ei cu hidroxid de potasiu.

Peste ani Jacob devenea unul dintre fondatorii chimiei moderne. A descoperit trei elemente chimice noi si a fost prima persoana care a reusit sa masoare cu acuratete masa atomica a elementelor chimice.

Michael Faraday. Michael facea parte dintr-o familie foarte saraca. Tatal era foarte bolnav, nu putea lucra, asa ca la 13 ani copilul a inceput sa lucreze, sa livreze diverse lucruri la adrese. Peste cativa ani Michael citea tot ce prindea in magazinul de carti unde lucra, mai ales carti de stiinta, participa si la cursurile unui mare chimist de atunci. A devenit asistentul acestuia si secretarul sau. Sotia savantului unde lucra Michael nu prea il privea cu ochi buni din cauza originii sale, familia saraca din care provenea.

Faraday a descoperit la un moment dat inductia electromagnetica, prima legatura experimentala dintre lumina si magnetism si benzenul. Tot el a reusit prima lichefiere la nivelul temperaturii camere in cazul unui gaz.

Alfred Nobel. Cu totii am auzit de premiile Nobel, de cele mai asteptate si mai respectate premii pentru oameni de stiinta care au descoperit ceva revolutionar. Alfred nu a avut atat de mult noroc in viata. Chiar de la nastere familia sa nu a putut sa ii ofere prea multe, era prea saraca. Era foarte bolnav cand a fost mic si daca a supravietuit a fost doar datorita mamei sale foarte grijulii cu el.

Cam toata viata a fost bolnav. Educatia nu a fost nici ea una deosebita, a mers al o scoala pentru cei saraci si bataile din curtea scolii erau ceva obisnuit la el. Nici profesorii nu erau unii foarte buni, ii bateau pe micuti pentru orice greseala banala si asta zi de zi.

Cam toata averea sa a fost folosita pentru sustinerea Premiilor Nobel, a inventat dinamita si balistita, gelignita.

Harold Urey. Harold a pornit inca din copilarie dintr-o situatie financiara dezastruoasa. Tatal a decedat cand acesta avea sase ani. Dupa cinci ani de incercari mama a reusit sa isi faca o afacere cu niste pamant pe care cultiva ceapa si o vindea. Urey a facut si liceul doar pentru ca banii lasati de tatal sau erau doar pentru educatia copiiilor.

Si asa Harold a ajuns un om de stiinta care s-a preocupat de chimie. A descoperit deuteriul, si-a dat seama ca atmosfera e formata din hidrogen, amoniac, metan, apa. Cand fulgerul trece prin ele apar si reactii intre aceste elemente. Experimentul Miller-Urey a demonstrat teoria sa si i-a dat dreptate. Scanteia aparuta producea aminoacizi, baza vietii pe Terra.

Exit mobile version