Educatia formala nu a stat intotdeauna la baza formarii marilor personalitati din istorie

Ai carte, ai parte, spune o vorba din popor. Educatia formala pe care o primim cu totii de cand intram la scoala si pana cand terminam studiile, in functie de ciclurile pe care ne dorim sa le parcurgem, poate fi oricand un punct de plecare spre o viata mai usoara si un job mai bun. Numai ca educatia formala nu este pentru toata lumea. Sunt multe exemple de oameni celebri care au renuntat la ea si au reusit sa isi urmeze visul, au ajuns celebri si toata lumea ii respecta. Asta desi nu au avut o educatie formala solida si nu au tinut neaparat sa treaca prin scoala asa cum o faceau toti cei din jurul lor…

Inca din copilarie stim ca avem nevoie de educatie si de scoala ca sa reusim si sa fim si noi adulti capabili sa se descurce in orice situatie. Doar ca scoala si educatia s-ar putea sa puna stop unor idei, unor visuri. Si cand visul tau este mai puternic decat dorinta parintilor sau a societatii de a urma o scoala, de a avea o educatie formala la fel cum o are toata lumea, educatia este dintr-odata pe planul secund.

De-a lungul istoriei am avut o multime de oameni foarte importanti, ale caror nume sunt legate de inventii geniale, unele vitale pentru o societate moderna, pentru care educatia formala nu a fost chiar atat de importanta. In loc sa fie la fel ca toata lumea ei au ales alte cai si au reusit. Noroc? Poate. Dar mai degraba a fost vorba de ambitie, de curajul de a fi altfel si de dorinta de a pune pe primul plan ce simti si ce vrei sa faci.

Thomas Edison. E exemplul tipic de personalitate uriasa care nu a tinut prea mult la educatia formala. Om de afaceri si inventator cunoscut, Edison a ramas in istorie pentru becul sau si pentru camera de filmat, printre multe alte inventii interesante despre care ati auzit cu siguranta. Mama sa l-a invatat sa citeasca si sa scrie dupa ce a fost exmatriculat din scoala pe motiv ca invata prea incet. Mergea la biblioteca, citea mult, experimenta, lucra din greu pentru visul sau. A lucrat pe tren, a vandut ziare, tutun, bomboane. O sticla de fosfor din trenul sau a luat foc la un moment dat. Asa ca a renuntat si la trenuri si a schimbat alte cateva joburi pana sa se dedice in totalitate inventiilor sale celebre.

Fratii Wright. Ai auzit cu siguranta de Fratii Wright. Ei sunt cei care au pilot primul avion, prima masina de zburat le apartine. Orville Wright a fost exmatriculat si el din scoala elementara. Wilbur si Orville au mers la liceu insa, insa nu l-au terminat. Petreceau foarte mult timp privind pasarile care zburau pe cer, dupa care au ajuns sa zboare si sa inventeze primul mijloc modern de deplasare in aer. Ei s-au ocupat de sistemul de propulsie, de designul aripilor si de aerodinamica, desi nu facusera vreo facultate in acest sens.

Bill Gates. Fostul sef si fondator Microsoft, Bill Gates a renuntat la Harvard, a devenit miliardar si castiga vreo 20 de milioane de dolari zilnic. Programator de meserie, antreprenor si filantropist, Gates nu prea a fost asa preocupat de scoala cand era tanar si a incercat sa aduca o schimbare in privinta computerelor moderne. A reusit, astazi sustine si educatia si ajuta in toate felurile posibile lupta impotriva COVID-19. Educatia formala nu a fost, se pare, nici pentru el pe primul plan mereu.

Michael Dell. Poate ai in fata chiar acum un laptop sau un desktop pe care poti vedea sigla Dell. La 19 ani fondatorul Dell a renuntat la colegiu. Lui ii placeau calculatoarele, tehnologia, asa ca s-a concentrat pe pasiunea sa. Poate daca nu ar fi renuntat la studii nu am mai fi avut pe masa un Dell sau nu ne-am mai fi putut juca pe un laptop Dell cu performante excelente. Pentru el educatia formala era un obstacol in care unui vis prea mare.

Steve Jobs. Cofondator Apple Inc. si seful Apple multi ani, Jobs a renuntat si el la colegiu, asta desi era un elev foarte bun, care invata excelent. Nu i-a mai pasat de studii si a introdus pe piata Macintosh dupa luni de lucru si resurse dedicate doar pasiunii sale. Dispozitivele mobile au urmat si astazi toata lumea care isi permite are de la Apple cele mai tari computere si telefoane, tablete moderne. Ce s-ar fi intamplat daca Jobs nu renunta la studii? E o intrebare la care ne gandim mereu atunci cand avem in mana un iPhone…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *