Politicienii au primit de-a lungul timpului multe porecle pornind de la actiunile lor

Cand intri in politica iti asumi si expunerea uriasa pe care o vei avea, iti asumi critici, iti asumi esecuri. Dar cel mai important iti asumi si niste porecle. Dupa cum stim deja cam toti politicienii importanti au porecle. Ele vin fie de la contracandidati, fie de la colegi de partide, de formatiuni politice diverse, fie de la votanti, de la oamenii de rand.

Daca unele sunt usor de uitat, multe au ramas in istorie si le putem descoperi foarte usor in biografiile politicienilor.

Cum ajunge un politician sa primeasca o porecla? Raspunsul e foarte simplu: face un anumit lucru, spune ceva care nemultumeste pe cineva sau atrage simpatia si respectivul are o idee sa ii spuna x sau y. Porecla este un fel de caracterizare succinta, in ea surprinzi tot ce are mai bun sau mai rau un om. De regula poreclele au o doza de negativism si pot afecta imaginea individului care le primeste, fie ca vrea, fie ca nu vrea.

Politicienii stiu deja care le sunt poreclele si unii pot sa aiba un simt al umorului foarte bine dezvoltat si sa rada chiar daca se simt oarecum stanjeniti, jenati de porecla. Sunt si unii care se supara, care nu suporta sa isi auda porecla si unii pentru care poreclele chiar nu conteaza, cata vreme poti sa stai in functie si sa iti fie bine?.

Martin Van Ruin. Martin Van Buren a fost presedintele cu numarul pentru America. La putin timp dupa ce a reusit sa fie ales presedinte, Van Buren a trebuit sa faca fata unei economii care se prabusea. Panica din 1837, cand sute de banci si de afaceri au esuat din senin, a adus si cea mai grava recesiune pe care o vazuse America. Incercarile sale de a repune economia pe picioare nu au facut decat sa prelungeasca agonia in care intrase tara din punct de vedere economic. Criticii administratiei prezidentiale l-au pus la zid pentru incertitudinile economice din acele vremuri. Si asa din Martin Van Buren a devenit Martin Van Ruin pentru ca ruinat si a distrus economia tarii neputand sa gaseasca o cale de mijloc pentru a repune pe picioare o economie asa de puternica si de mare cum era cea americana…

Grant Predare Neconditionata. Ulysses S. Grant, fost general de razboi, a ajuns presedinte. Avea oricum niste initiale U.S cu o conotatie patriotica, dar ele au luat o cu totul alta turnura cand a avut succese in calitate de general al Uniunii. In 1862, Grant a devenit celebru in toata America dupa ce a reusit capturare Fort Donelson in Tennessee, cu un mesaj foarte bine ticluit trimis catre comandantul celeilalte armate: „Nu se pot accepta alti termeni decat o predare imediata si neconditionata. Asa a ajuns Grant sa fie numit Grant Predare Neconditionata si sa castige si alegerile pentru functia de presedinte dupa finalizarea Razboiului Civil.

Rutherfraud. Rutherford B. Hayes. Nu va spune numele nimic? Nu e nimic iesit din comun, a fost al 19-lea presedinte al SUA, dar nu prea s-a remarcat asa de tare. I-a urmat lui Grant si s-a remarcat prin modul in care a ajuns intr-un final la Casa Alba. Votul popular a fost de partea democratului Samuel Tilden, asa ca republicanul Hayes nu prea avea sanse. Dar alegerile din 1876 din America au fost surprinzatoare. Au fost voturi contestate in cateva state. Dupa luni de discutii, Congresul a reusit sa incropeasca o comisie care sa termine pentru totdeauna disputele si contrele, in 1877. Grupul respectiv a fost in favoarea lui Hayes, dar democratii nu erau multumiti. S-a ajuns la un compromis de ultima ora: democratii din sud au fost de acord sa il sustina pe Hayes doar daca cresteau fondurile alocate sudului democratic pentru dezvoltare si se oprea Reconstructia, de unde si controlul albilor in Sud. Democratii au continuat sa nu prea fie multumiti si l-au poreclit rapid pe Hayes Rutherfraud sau Fraudulenta Sa.

Slick (Smecherul) Willie. Presedintele Bill Clinton a avut multe porecle in toata cariera sa politica. Dar porecla Slick Willie pare a fi cea uitata. I se trage si de la celebra replica dintr-un interviu: „nimeni nu se poate uita la viata mea politica si poate spune ca nu am crezut in nimic”. Porecla a venit insa prin 1980, i-a fost data de un anume Paul Greenberg cat era guvernator de Arkansas. Clinton era omul cu doua fete, omul care nu prea spunea deloc adevarul si spunea altceva decat gandea. Si porecla l-a ajutat sa ajunga si la Casa Alba si s-a potrivit de minune cand a aparut scandalul cu Monica Lewinsky. Popularitatea lui Clinton s-a datorat poate si poreclelor sale si chiar si acestei porecle care a ramas in mintea oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *