Obiceiurile noastre influenteaza in mod decisiv starea noastra de bine si energia avuta

Energia se consuma intr-un ritm diferit in functie de fiecare persoana si de activitatile desfasurate. Exercitiile fizice, munca fizica, acestea sunt cele doua tipuri de activitate intensa care ne pot lasa fara energia necesara pentru a ajunge la capatul unei zile grele.

Insa nu doar activitatile fizice ne lasa fara energie, sunt si multe obiceiuri banale, pe care le facem zi de zi si care ne aduc in situatia in care nu mai putem merge mai departe pentru ca energia a disparut aproape in totalitate.

Ca sa functioneze corect si sa ne simtim bine pe tot parcursul zilei corpul nostru are nevoie de energie. Energia o produce consumand diverse preparate culinare, mancam pentru a avea cat mai multa energie si ne hidratam corect in asa fel incat toata ziua sa indeplinim sarcinile dorite.

Obiceiurile sunt fundamentele pentru ceea ce suntem noi ca persoana si ca profesionist. Stim deja ca suntem produsul obiceiurilor noastre zilnice si in fiecare zi incercam sa imbunatatim ceva la noi pentru a fi cat mai buni in ceea ce facem.

Primul pas spre schimbarea unor obiceiuri care ne „fura” din energia noastra zilnica este constientizarea lor. Doar asa stim ca suntem pe drumul cel bun si ca avem o sansa la o viata mai buna si mai multa energie pentru noi si pentru cei din jurul nostru. Care sunt aceste obiceiuri?

Luam lucrurile mult prea personal. De cate ori nu ni s-a intamplat sa atribuim orice comentariu, orice interactiune pe care o are o persoana cu noi si sa avem diverse sentimente de cupla, de teama. Toate aceste rezultate ale obiceiului gresit de a lua totul prea personal duc la extenuare si la pierderi mari de energie. Renuntam usor la acest obicei gandind rational si pozitiv si incercand sa vedem care e cauza unor interactiuni, unor esecuri, poate. Daca scapam de obiceiul in cauza putem sa scapam si de stres si sa avem interactiuni mai bune la locul de munca.

Nu putem uita trecutul. Din momentul in care a trecut orice eveniment se afla in trecut. Logic, nu? Insa sunt multi oameni care tot revin la trecut in mintea lor si isi amintesc de tot ce nu a fost bine, sunt furiosi si poarta pica celor care au incercat sa intervina in viata lor in vreun fel. Impactul psihologic e major, apare anxietatea, apar performantele scazute la locul de munca, nu mai putem sa ne concentram pe ce e important. Renuntand la acest obicei vom putea sa obtinem mai usor tot ce ne propunem. Gandim, asadar, in prezent si in viitor, si lasam trecutul in… trecut.

Ne facem griji mereu. Stim deja ca daca suntem prea preocupati, ingrijorati nu facem nimic, nu rezolvam nimic. Daca nu putem fi stapani pe ceva si ne-a „scapat din mana” mergem mai departe. Cand chiar putem face ceva trebuie sa ne oprim din a ne face atatea griji si sa actionam. Doar asa stim ca avem control asupra unor lucruri si suntem si mai putin stresati.

Dormim prea mult. De multe ori descoperim ca avem nevoie de odihna mai multa, dar nu trebuie sa exageram. Opt sau noua ore de somn sunt suficiente ca sa se refaca organismul, ce depaseste este destul de periculos. Daca dormim mult nu avem mai multa energie, nu avem rezerve de energie aparute din senin si nici nu suntem mai prezenti la trezire. Prea mult somn duce la letargie, ne trezim mai greu, pierdem ore importante din zi si incercam sa le acoperim pe cele ramase cu mai mult efort.

Ne plangem mai mereu. Este un alt obicei pe care il vedem in jurul nostru mult prea des de la un timp. Cand ceva nu merge cum vrem noi incepem si ne plangem, incercam sa gasim oamenii care ne asculta si care rezoneaza cu ce transmitem. Nimeni nu isi doreste sa fie in preajma unor oameni care se tot plang si nu iau atitudine, nu fac nimic sa indrepte situatia. Trebuie sa incercam sa facem ceva productiv in loc sa ne plangem si asa depasim si problema avuta si putem sa ne obisnuim cu ideea de a fi ceva mai bine organizati si mai siguri pe noi.

Ne gandim prea mult. Daca tot te-ai gandit o perioada la ceva si ai luat o decizie, ramai la ea. Nu e bine sa ne tot gandim si sa revenim la acelasi lucru. Devenim neproductivi, suntem stresati si anxiosi. Cand luam o decizie trebuie sa ne gandim si la riscuri, la rezultate si odata ce ne-am hotarat asupra ei sa o respectam intocmai, fara alte „bucle” de gandire.

Incercam constant sa le facem pe plac altora, sa ii multumim. E cel mai periculos obicei. Ramanem foarte usor fara energie si suntem mai stresati daca traim o viata in care zi de zi vrem sa facem pe plac tuturor celor care ne solicita ajutorul. Niciodata nu vom ajunge sa le facem pe plac tuturor. Mai bine ne indreptam spre propria persoana si incercam sa vedem ce putem face pentru noi. Esti fericit si mandru de ceea ce esti astazi? Asta e tot ce conteaza si daca cineva are ceva de zi in privinta acestei situatii, modului tau de a fi, e problema lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *