Site icon RATB

Obiceiuri care iti garanteaza succesul financiar

Succesul financiar apare mai usor daca ai obiceiuri financiare sanatoase pe care le poti respecta indiferent ce se intampla

Succesul financiar se atinge mai usor sau mai greu in functie de stilul de viata si de obiectivele fiecaruia. A avea succes in plan financiar inseamna, printre altele, a avea o viata fara lipsuri, a castiga bine, a avea suficiente resurse financiare pentru a cheltui si pe lucruri care iti fac placere.

Cum ajungi la succes financiar? Prin multa munca, prin curaj si ambitie, prin perseverenta, dar si prin conturarea unor obiceiuri care devin automatisme in timp si care te ajuta sa iti atingi toate obiectivele setate.

Succesul in plan financiar nu se obtine peste noapte. Niciun om de afaceri sau simplu angajat care a cunoscut succesul financiar nu a ajuns la el imediat. Au trecut luni, ani, a invatat din greseli, a reusit sa aiba o anumita educatie financiara solida inainte de a tinde spre succesul financiar. Succesul financiar nu este un ideal atat de greu de atins totusi.

Unii au acest tip de succes mai rapid, pentru ca ii favorizeaza si contextul in care se afla, poate gandirea si cunostintele din domeniul financiar ceva mai vaste si mai aplicate. Altii se chinuie toata viata si tot nu il au. Care e diferenta dintre aceste doua categorii? Obiceiurile pe care unii sau altii reusesc sau nu sa le dezvolte si sa le respecte indiferent ce se intampla in jurul lor.

Obiceiurile financiare sunt cultivate inca de la varste fragede, daca vrem sa cunoastem succesul in plan financiar mai tarziu. Nu e de ajuns sa tintim spre succes financiar cand suntem deja maturi si sa pornim de la zero cu o educatie financiara solida. Totul se cladeste pas cu pas, un obicei financiar sanatos se cristalizeaza destul de repede daca incercam sa il aplicam inca de cand suntem tineri sau mai micuti. Care ar fi acele obiceiuri financiare sanatoase care ar putea duce la succesul financiar garantat?

„Recalibreaza” asteptarile vizavi de salarii. Nu prea conteaza cat de multi bani reusesti sa faci intr-o viata. Conteaza cat de mul reusesti sa retii din acei bani dupa toate cheltuielile pentru lucrurile care conteaza cu adevarat in viata. Incearca sa planifici totul si sa te gandesti si la conturi de economii, la fonduri private de pensii unde poti sa cotizezi separat ca sa ai cat mai multi bani pusi deoparte pentru vremurile cand nu vei mai munci. Nu tinti mereu salarii foarte mari, care au si impozite uriase, mai ales daca esti in tari unde taxele si impozitele sunt excesiv de mari. Vezi ce cheltuiesti lunar, cat de scumpa e viata in locul in care te afli si invata sa ceri si sa negociezi un salariu care sa iti permita sa ai o viata linistita si dupa ce iesi la pensie.

Traieste modest. Cheltuieste fiecare banut cu cap. Nu cheltui doar pentru a impresiona, nu cheltui peste cat poti produce, gandeste-te si la economii ori de cate ori ai niste bani pe care nu ai in ce sa ii investesti. Sa ai o masina mai scumpa decat un apartament pe care il intretii cu greu, sa porti haine de firme, dar sa ai mai nimic in frigider, iata exemple de situatii in care banii au fost cheltuiti aproape fara rost. Mai bine traiesti modest si incerci sa ai de toate, exact atat cat iti permit veniturile, sa ai si de vacante, de conturi de economii, pentru copii. O viata modesta e intotdeauna mai buna decat una intr-un lux „fortat”.

Munceste din greu. Nu sta nicio perioada fara sa fii angajat, invata sa cauti mereu noi oportunitati pe piata muncii si sa iti doresti sa te dezvolti, sa evoluezi in domeniul tau. Munceste cat poti de bine si incearca sa ai randament excelent peste tot unde esti angajat. Chiar daca ai salariu mare si o munca aparent usoara incearca sa o faci mereu foarte bine, sa fii profesionist si sa lucrezi din greu la fiecare proiect pentru ca toate lucrurile sa iasa bine si tu sa fii multumit.

Investete in tine prin invatare. Cultivarea intereselor si pasiunilor va duce inevitabil la imbunatatirea carierelor si investitiilor. Incearca sa profiti de orice fel de oportunitate de specializare, sa inveti lucruri noi in permanenta si sa cauti noutati in domeniul tau de activitate, pe care sa le intelegi si sa ti le insusesti. Doar asa vei putea ajunge la succes financiar mai usor si vei putea spera si la o viata cu de toate.

Intelege de la inceput ca nu exista „scurtaturi” spre succesul financiar. Nu ai cum sa obtii succesul financiar instantaneu, dureaza destul de mult sa ajungi la niste rezultate notabile in acest sens. Fii atent la orice fel de cheltuieli, la creditare, la investitiile facute, nu cheltui foarte mult doar ca sa dovedesti ceva, sa „pari” altceva decat esti in realitate. Ca sa iti fie mai usor noteaza in fiecare zi intr-un calendar personal ce ai reusit sa faci, sa obtii in drumul tau spre succesul financiar mult asteptat. Asa vei monitoriza foarte simplu ce ai putut face si ce nu si vei avea asteptari realiste.

Exit mobile version