O dantura sanatoasa se mentine doar respectand cateva reguli simple

Dantura noastra este mai importanta decat ne inchipuim. Pe langa faptul ca ne ajuta sa putem mancam, sa vorbim si sa oferim sistemului digestiv o misiune mai usoara, dantura umana sustine si musculatura de la nivelul fetei si ne asigura o fizionomie impecabila. Ingrijirea dintilor este esentiala pentru a ne putea bucura de o viata normala si pentru a avea un zambet stralucitor. Obiceiurile zilnice pot influenta in bine sau in rau sanatatea danturii, depinde doar de noi sa le adoptam pe cele corecte.

O dantura sanatoasa in viata de adult se va obtine doar daca incepem sa avem grija de ea din copilarie. Dupa ce au aparut dintii de lapte ingrijirea zilnica a danturii e imperioasa. Orice incercare de a evita curatarea corecta poate duce la carii, la probleme dentare grave si la pierderea dintilor. Nu e o problema cand ai dinti de lapte, dar cand ai deja dantura definitiva s-ar putea sa nu fie atat de placut.

Obiceiurile zilnice care tin de igiena dentara trebuie insusite de la varste micute si trebuie cultivate si imbunatatite pe masura ce trec anii. Regulile de baza raman aceleasi pentru toata lumea, indiferent de varsta, igiena dentara riguroasa este deosebit de importanta si trebuie sa fie prioritara. Sunt de altfel cateva lucruri pe care s-ar putea sa le trecem cu vederea odata ce incepem sa intram intr-o viata de adult prea aglomerata ca sa ne mai gandim si la dantura noastra.

1. Periajul corect. Cand este dimineata si ai intarziat deja la job sau cand te-ai trezit prea tarziu si in 20 de minute incepe primul curs nu prea mai ai timp sa te gandesti la periajul dentar. Te grabesti, termini repede spalatul pe dinti si pleci. Specialistii spun ca un timp prea scurt alocat periajului dentar inseamna sanse mai mari pentru formarea placii dentare si pentru particule de mancare ramase in urma periajului care pot duce la carii si probleme gingivale. Pentru a avea periajul perfect periuta de dinti trebuie miscata circular, usor, cu presiune medie aplicata. De doua ori pe zi, timp de doua minute, de preferat dimineata si seara, trebuie sa ne facem timp pentru spalatul pe dinti. Se vor folosi periute de dinti moi, medii, care nu vor rani gingia si nu vor provoca probleme la nivelul smaltului dentar.

2. Periajul limbii. In timp ce mancam sau bem in cavitatea bucala avem foarte multe bacterii aflate acolo ca sa ne ajute sa avem un bol alimentar cat mai usor de digerat. Placa dentara, pe care o eliminam cand periem corect dintii ramane insa si pe limba. Daca ne uitam in oglinda vom vedea un strat alb pe ea, care pare sa acopere intreg muschiul. Limba poate fi periata si ea usor cu o periuta speciala sau cu partea destinata limbii de la o periuta clasica. Atentie sa nu existe periaj prea puternic sau prea adanc pentru ca s-ar putea sa aveti senzatia ca veti varsa, din cauza reflexului firesc aparut la nivelul zonei apropiate de gat.

3. Curatarea ambelor parti ale dintilor. Nu ne spalam doar pe o parte a dintilor, incercam sa ajungem cu periuta pe toate fetele dintelui. Din momentul in care ai periaj pe toate partile dintilor eviti si cariile ascunse aparute si problemele cu placa dentara sau cu gingivitele periculoase.

4. Folosirea produselor de igiena dentara cu fluor. Desi multi critica produsele pe baza de fluor pentru ingrijirea dentara, el este parte din viata noastra si organismul il foloseste in mod natural ca sa repare diverse probleme la nivelul cavitatii bucale. Apa de gura si pasta de dinti cu fluor trebuie sa fie mereu la indemana. Periajul timp de doua minute permite substantei din pasta de dinti si penetreze smaltul dentar si sa repare orice fel de „crapaturi” microscopice. La copii doar dupa sase ani se poate folosi in siguranta pasta de dinti cu fluor.

5. Bea apa. Fara sucuri sau bauturi prea acidulate, ele pot distruge smaltul dentar si pot cauza probleme grave. Fara bauturi foarte dulci sau foarte fierbinti daca vrem o dantura sanatoasa si rezistenta. Apa consumata cat mai des, mai ales dupa masa, va putea curata rapid orice particule de mancare si resturi si va hidrata intreg organismul, va iriga cavitatea bucala.

6. Asteapta pana incepi periajul dupa ce ai mancat, nu te grabi. Multa lume se spala pe dinti imediat dupa masa, dupa ce a baut diverse bauturi acide sau pline de zahar. Pe suprafata dentara raman urme ale acestor bauturi sau ale mancarurilor consumate. Cand periajul are loc imediat periuta de dinti nu va face decat sa imprastie acizii si zaharurile in toata gura. Smaltul isi pierde din consistenta pe moment din cauza substantelor din sucuri, din mancare, apar iritatii, smaltul nu mai poate proteja atat de bine dantura. E bine sa asteptam cel putin 30+ minute pana sa incepem periajul. Asa gura va fi curatata incet, incet cu ajutorul salivei si a proceselor care se intampla in cavitatea bucala dupa ce bolul alimentar a fost format si a plecat in sistemul digestiv. Smaltul isi recapata consistenta si nu mai lasa substantele din mancare, bautura sa atace dintii atat de puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *