Succesul in business poate fi mai greu de atins daca intervin obstacole de natura psihologica

Succesul in afaceri este idealul oricarui antreprenor. Daca se poate sa vina si repede si sa dureze cat mai mult, e cu atat mai bine. Afacerile de succes apar mai repede decat ne inchipuim. Ce fac oamenii care au succes in afaceri? Nimic special, doar muncesc si au idei pe care au curajul sa le puna in practica. Si cam atat. Succesul in afaceri e o chestiune de vointa si de ambitie, de curaj si de determinare, de rabdare.

Atingerea succesului dorit care prea departe uneori se datoreaza unor obstacole de care, de cele mai multe ori, nici nu suntem constienti in incercarea noastra de a avea o afacere care functioneaza cat mai bine.

Nu e imposibil sa ai succes in afaceri ca antreprenor. Ai doar foarte multe obstacole pe care trebuie sa le depasesti cat mai repede daca iti doresti ca afacerile tale sa mearga in directia corecta. Obstacolele sunt de natura financiara, sociala, economica si psihologice. Cele mai greu de depasit si cele mai periculoase sunt cele psihologice. E o lupta cu tine insuti mereu si daca o castigi vei putea sa faci absolut orice iti doresti.

Care ar fi aceste obstacole care ar putea sa zadarniceasca atingerea succesului in afaceri? Le vom vedea in randurile ce urmeaza.

Povara financiara a initierii unei afaceri determina aparitia unui stres emotional urias. Cand treci de la a castiga bani de la altii la a avea o afacere proprie si a incerca sa faci bani pentru tine este foarte dificil sa nu ajungi in situatii extrem de stresante, mai ales la inceput. Securitatea financiara e foarte importanta la inceput, trebuie sa ai un venit din care sa poti porni o afacere, sa ai castiguri lunare destul de mari ca sa ai o siguranta financiara si sa nu mai ai stresul atat de mare in privinta perspectivelor pe termen scurt. Stresul emotional este cel mai important obstacol, te paralizeaza si nu iti mai permite sa iei deciziile corecte de fiecare data. Daca ai trecut de el si ai reusit macar sa il controlezi vei avea cu siguranta tot ce ti-ai dorit in cariera ta de antreprenor.

Legi valorile personale de cele ale companiei. Da, cand incepi o afacere pe cont propriu este un lucru foarte personal. Te implici si incerci sa faci tot ce e posibil ca sa ai cele mai bune rezultate si un profit garantat. Valorile personale ar trebui sa fie tinute departe de valorile brandului, de valorile companiei, pentru a nu ajunge intr-un punct in care te identifici prea mult cu firma, cu brandul si nu mai reusesti sa construiesti si sa contribui la dezvoltarea afacerii. Valorile companiei si valorile personale ar trebui sa fie pe „aceeasi” linie, dar fiecare va avea „cutiuta” sa in mintea ta. Nu ai voie sa implici valorile personale in dezvoltarea brandului, valorile companiei sunt doar ale ei si pe ele le dezvolti, incerci sa le faci cunoscute si le integrezi in tot ce tine de branding. Cu cat linia de demarcatie dintre valorile personale si cele ale companiei e mai clara, cu atat vei reusi sa ajungi mai rapid la succesul dorit.

Paradoxul perfectiunii. Cel mai mare inamic al succesului e inertia. E important sa iei decizii rapide, corecte, sa fii rapid in gandire. Nu ai cum sa astepti planul perfect, trebuie sa actionezi acum si aici ca sa poti spera la o afacere merge in directia cea buna. Trebuie sa risti daca vrei sa ajungi la succes. Renunta la ideea de perfectiune si actioneaza fix cand e nevoie de interventia ta, nu te mai baza pe perfectiune daca vrei afaceri de succes. Perfectiunea e oricum un ideal pe care il vei atinge prea tarziu, doar daca muncesti si actionezi in momentele cheie. Nu te gandi mereu la ea si gandeste pe termen scurt, la companie, profit, ce poti face sa te dezvolti in toate directiile dorite.

Lipsa unei ghidari. Din momentul in care ai ales sa iti face propria afacere ai nevoie de ghidare de calitate ca sa reusesti sa o aduci in punctul pe care ti-l doresti. Nu ai cum sa reusesti de unul singur, fara cunostinte de specialitate si fara ceva directionari, studii si multa munca. Ghidarea este importanta indiferent ca ai deja experienta in afaceri sau ca esti la inceput de drum in antreprenoriat. Si ghidarea ti-o poate oferi doar cineva cu multa experienta in domeniul in care vrei sa activezi si sa te dezvolti. Trebuie sa o ceri si sa o primesti la inceput sau pe parcursul afacerii, daca la inceput nu ti-ai permis sau nu ai considerat ca ai nevoie. De ghidare ai nevoie mereu. In orice punct al afacerii tale, al dezvoltarii ei.

Prea multa munca. Ca antreprenor muncesti de zece ori mai mult decat ai munci cand esti angajat la o firma oarecare. Un obstacol important este munca in exces. Ea te tine departe de succes. Daca iti inchipui ca orele intregi petrecute zi si noapte doar pentru afacerea ta pe care iti doresti mult sa o „ridici” rapid vor ajuta la ceva, ei bine, avem o veste proasta pentru tine: vei obosi si nu vei ajunge niciodata la succes muncind foarte mult pentru nimic. Invata sa te concentrezi pe tine, pe ce e important pentru tine, munceste inteligent, nu neaparat mai mult si invata sa delegi sarcini, sa externalizezi tot ce poti externaliza. Muncesti pentru afacerea ta dar nu uiti complet si de viata ta, de tot ce vrei tu sa realizezi in ea. Si tine minte succesul vine mai usor cand esti relaxat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *