Operele de arta cele mai ciudate sunt si cele mai importante

De-a lungul istoriei artistii au reusit sa creeze multe controverse. In incercarea lor de a provoca oamenii, iubitorii de arta, sa priveasca viata dintr-o perspectiva diferita, artistii au reusit in egala masura sa rastoarne anumite structuri dominante din societatea timpurilor in care traiau. Controversele s-au mentinut pe masura ce s-au succedat si s-au dezvoltat curentele artistice.

Cele mai importante dintre ele au pornit insa de la opere celebre, pe care astazi le vedem in cele mai mari muzee ale lumii sau in albume de arta de top.

Nu esti un artist bun daca nu reusesti prin opera ta sa impui, sugerezi o noua perspectiva asupra realitatii. Originalitatea artistica va consta in aceasta putere de a surprinde detaliul sau generalul intr-o maniera in care nimeni nu a mai facut-o pana atunci. Si e normal sa ai controverse din moment ce fiecare are o perceptie subiectiva asupra realitatilor din jur si asupra societatii in general.

Multe controverse din istoria artei au aparut fie din niste preconceptii sau reguli duse la extrem, fie din cauza unor neintelegeri sau viziuni total diferite. Interesant este ca refuzul de a se conforma la niste reguli, la niste realitati existente in epoca a dus chiar la aparitia artei moderne sau a unor curente artistice respectate si apreciate peste ani. Pe cele mai rasunatoare dintre ele le veti putea citi si descoperi in randurile de mai jos.

1. Édouard Manet si opera „Le Dejeuner sur l’Herbe”, din 1863. Faimosul pictor Manet, precursor al impresionismului si ultimul pictor clasic, a avut o multime de opere care au fascinat lumea artistica. Multe dintre ele au fost si sunt expuse in diverse expozitii permanente gazduite de muzee din lumea intreaga. Le Dejeuner sur l’Herbe a fost respinsa la Salonul din Paris, din 1863, ajungand pana la urma la Salon des Refusés.

Evident, a fost un scandal urias avand in vedere importanta operei si numele urias din spatele sau. Prezenta unui nud de femei inconjurat de niste barbati imbracati in rochii apartinand epocii a scandalizat lumea artistica si publicul. Stilul lui Manet dezvaluit in opera a fost catalogat drept socant, contrastul dintre lumina si intuneric fiind foarte puternic. Manet nu a vrut sa se conformeze unor metode conventionale cand a pictat acest tablou. Aceasta neconformare a dus la aparitia Artei Moderne…

2. Marcel Duchamp si „Fountain”, din 1917. Fountain a fost o opera in care un obiect din viata de zi cu zi a ajuns sa fie ridicat la nivelul unei opere de arta doar pentru ca artistul decide ca e arta pura in acel obiect. Este cea mai controversata opera de arta din secolul al XX-lea. In 1917 Duchamp a adus un pisoar care poarta semnatura „R.Mutt”si l-a prezentat Societatii Artistilor Independenti.

Opera Fountain, in practica pisoarul, a fost refuzata imediat pentru ca… nu era o opera de arta. De la aceasta intamplare s-au tot pus intrebari despre ce anume defineste o opera de arta, cand ai o opera de arta si cum o diferentiezi, cine stabileste aceste diferente clare, ce societati sa organizatii, institutii.

3. Pablo Picasso si Guernica, din 1937. Guernica infatiseaza intr-o maniera originala masacrul dintr-un sat basc. Mai tarziu, opera a devenit simbol al oricarui oras bombardat. Este cea mai puternica reprezentare artistica si cel mai puternic strigat impotriva fascismului. Opera a starnit multe controverse din cauza mesajului puternic si criticilor atat de bine reprezentate pe o plansa.

In Spania a fost interzisa spre a fi expusa pana cand justitia a decis contrariul. In 1967 a ajuns sa fie expusa in MoMa. Insa cativa artisti au facut o petitie impotriva expunerii sale ca un protest impotriva Razboiului din Vietnam. In 2003, un tapet inspirat din Guernica a fost dezvelit la Natiunile Unite.

4. Jackson Pollock si „Blue Poles sau Number 11”, din 1952. Pollock a fost un pictor apartinand curentului abstract impresionist si e cunoscut pentru operele sale de actiune, unde totul pare ca e in miscare. Dezgustat si deziluzionat de umanitate dupa tot ce a insemnat al Doile Razboi Mondial, Pollock a inceput sa aduca in fiecare opera a sa irationalul conditiei omului modern.

Cea mai cunoscuta opera a sa e Blue Poles sau Number 11. Stilul sau radical din pictura a socat pe toata lumea, insa cu timpul a fost insusit de cultura de masa. Controverse au tot fost in jurul operelor sale, dar au continuat sa fie apreciate si expuse in cele mai valoroase si importante galerii ori muzee.

Guerrila Girls si „Do Women have to be naked to get into the Met. Museum?”, din 1989. Daca numele nu va spune nimic trebuie sa stiti ca aceste Guerrila Girls erau niste artisti, un grup de activisti feministi, care se foloseau de fapte, umor, vizual puternic ca sa expuna prejudecati legate de gen si de etnicitate. Alte lucruri pe care incercau sa le expuna erau coruptia din politica, arta, film, cultura pop.

In 1989 o opera a fost creata pentru Public Art Fund din New York. Ideea din spatele operei era de fapt un protest impotriva institutiilor muzeale care nu aveau suficienti artisti de sex feminin, dar si impotriva femeii vazute ca obiect. PAF a respins opera pentru ca era prea provocatoare. Ca sa o expuna totusi, Guerrila Girls au inchiriat spatii publicitare in mijloace de transport din New York si asa opera a ajuns la publicul tinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *