Site icon RATB

Opere de arta faimoase care au fost distruse in conditii neasteptate

Multe opere de arta nu au mai ajuns sa fie expuse intr-o galerie de arta

Operele de arta sunt expuse mereu in galerii de arta, in muzee. Acolo te astepti sa le vezi si stii ca sunt foarte bine intretinute si conservate. Dar nu toate operele de arta au „norocul” de a fi intr-o galerie sau intr-un muzeu. De-a lungul anilor au fost multe picturi, opere de arte celebre care nu au mai ajuns sa fie vazute de generatii de iubitori de arta din cauza unor greseli banale sau din cauza ghinionului de a se afla la locul nepotrivit…

Operele de arta sunt valoroase atat timp cat sunt conservate si pastrate in conditii cat mai bune. Valoarea unei opere de arta dispare daca aceasta este intr-o stare de degradare avansata sau daca este distrusa intr-un fel sau altul. O opera de arta va fi mereu ca o comoara pentru cei care o detin, pentru institutiile care vor sa o foloseasca in expozitii. Doar ca nu de putine ori nu prea stim sa pastram astfel de comori si neglijenta sau neatentia, o serie de circumstante nefavorabile pot duce la distrugerea lor totala. Iata in continuare doar cateva exemple de opere de arta care nu au mai ajuns sa fie privite si de generatiile din ziua de astazi.

Washington trecand Delaware-ul de Emanuel Leutze. Pictura in ulei il infatisa pe George Washington in timp ce incerca sa treaca apele reci ale raului Delawere, in timpul Bataliei de la Trenton. Cei care viziteaza Muzeul Metropolitan de Arta din New York vor vedea tabloul urias, in aripa americana a institutiei, insa nu e vorba de original. Imigrant german, Leutze si-a petrecut copilaria in SUA si s-a intors acasa in timp ce incepuse lucrul la cele trei versiuni ale picturii. Prima versiune a supravietuit un an. In 1850 un incediu a distrus studioul artistului si panza pictata a trebuit taiata din rama ca sa fie salvata, asa ca nu a mai fost intreaga. A fost restaurata rapid si cumparata in Germania, unde a ramas pana la Al Doilea Razboi Mondial. In 1942 bombardamentele din Bremen, unde se afla panza au distrus total opera de arta. Pictura sa era despre razboi si culmea a fost distrusa in timpul… razboiului.

Cioplitorii de piatra de Gustave Coubert. Este cea mai importanta lucrare de acest fel din istorie. Este de un realism incredibil, infatiseaza o scena din viata de zi cu zi a cioplitorului in piatra. La 30-80 de ani de la crearea sa aceasta opera si multe altele au fost cumparate de un om de afaceri german. El locuia in Dresda si a donat operele colectiei de arta de la Gemäldegalerie Alte Meister. In 1945 americanii si englezii au bombardat Dresda. In urma bombardamentelor au murit peste 25.000 de oamni si centrul orasului a fost distrus. Pictura celebra si aproape toate celelalte picturi au fost facute scrum in urma bombardamentelor. Si astazi mai sunt 450 de opera de arta din galeriile de arta din Dresda care nu au fost recuperate.

Pictura in ulei fara titlu de Lucian Freud. Cand o pictura de Freud a ajuns in Londra in anul 2000 toata lumea era foarte incantata si de abia astepta sa o vada. Colectionarii de arta erau cu ochii pe ea si pe orice de Freud, asta pentru ca in urma cu doi ani o pictura apartinand lui Freud se vanduse cu 5.8 milioane de dolari in New York. Insa opera de arta nu a ajuns sa fie licitata. A fost plasata gresit undeva intr-un depozit in care erau tinute lazi goale gata de aruncare. Doi muncitori au distrus opera de arta dupa ce au introdus-o intr-o masinarie de zdrobit. Dupa ce pictura nu a mai ajuns la licitatie s-au vizualizat rapid inregistrarile video si s-a observat greseala muncitorilor. A fost o eroare umana regretabila, dar opera de arta extrem de valoroasa s-a pierdut in cateva secunde.

Le Peintre/Pictorul de Pablo Picasso. In septembrie 1998 pilotii unui avion elvetian zburau de la New York la Geneva. La un moment dat au notificat turnul de control ca aparuse o situatie de urgenta la bord, chiar in cabina pilotilor: era fum. O defectiune la sistemul electric a determinat prabusirea avionului in Oceanul Atlantic la nici 10 minute de la raportarea defectiunii. 229 de pasageri si toti membrii echipajului au murit. Pe lista de bunuri de la bordul avionului se aflau, printre altele, kilograme bune de aur, bani, diamante, ceasuri, bijuterii si o pictura de Picasso. Le Peintre era una dintre cele sase picturi din 1963 care ilustra un pictor in timp ce picta. Opera pierduta valora 1.5 milioane de dolari. S-au depus eforturi considerabile pentru a gasi pictura, dar pana in ziua de astazi nimeni nu a dat de ea. Oricum, potrivit reprezentantilor autoritatilor elvetiene, pictura s-ar fi deteriorat rapid in conditii meteo nefavorabile.

Exit mobile version