Drepturile copiiilor sunt aparate cu ajutorul unor organizatii internationale care lupta pentru garantarea acestora

Asa cum adultii au anumite drepturi fundamentale, garantate de constitutii, asa si copiii au drepturi, garantate si ele de legislatie. De multe ori insa drepturile copiilor nu sunt respectate si sunt ignorate in anumite contexte.

Atunci intervin organizatiile internationale a caror misiune este una singura: protejarea drepturilor si constientizarea lor in randul copiilor. Aceste organizatii au reprezentante in multe tari si echipe active care incearca sa previna orice incalcare a drepturilor fundamentale ale copilului.

Daca pana acum te-ai gandit ca doar adultii au drepturi, pe care le regasesti si in constitutii de multe ori, trebuie sa stii ca si micutii au drepturi. Chiar daca au o varsta la care nu pot lua decizii pe cont propriu ei au drepturi care trebuie respectate si protejate cu orice pret. Care sunt drepturile copilului? Sa isi cunoasca parintii si sa fie crescut de acestia, sa aiba unde locui, sa aiba haine, mancare de calitate, sa nu fie obligati sa munceasca.

Copiii au dreptul la educatie adaptata aptitudinilor sau abilitatilor lor, au dreptul la opinie, la un cuvant de spus in tot ce tine de aspectele care ii pot afecta, au dreptul la ingrijire speciala cand au nevoi speciale. Copilul trebuie sa fie protejat impotriva violentei, sa primeasca ingrijiri medicale, sa fie protejat de efectele tutunului, alcoolului, drogurilor. Orice copil are dreptul la religie si la propria cultura, are dreptul sa aiba nationalitatea sa, numele sau. Nu trebuie sa existe discriminare de niciun fel la adresa lui, are dreptul sa vorbeasca si sa fie ascultat oricand, are dreptul la viata privata.

De asemenea, copiii au dreptul sa mentina relatia cu familia, la avocat in sali de judecata si audieri, sa isi cunoasca toate drepturile si sa ii fie explicate.

Toate aceste drepturi pot fi incalcate de multe ori, asa ca e nevoie de organizatii care sa supravegheze activ tot ce se intampla cu micutii. In randurile ce urmeaza vei descoperi cateva dintre cele mai importante organizatii care apara drepturile copiilor peste tot in lume.

ECPAT International. Este o organizatie internationala care si-a propus sa impiedice exploatarea sexuala a copiilor. Secretariatul international este amplasat in Bangkok, organizatia functioneaza in toata lumea si incearca sa rezolve multiple probleme: exploatarea on-line a copiilor, vanzarea si traficul de copii, turismul sexual cu minori. Copii sunt invatati despre drepturile lor si le sunt aparate toate drepturile constitutionale. ECPAT are prezenta in 95 de tari, 100 de organizatii membre. In fiecare tara unde este prezenta organizatia publica rapoarte si studii legate de drepturile copiilor si de abuzurile la care sunt supusi. Sunt protejate drepturile copiilor prin politici publice sustinute, rapoarte, campanii in social media, articole publicate, educatie etc.

CRIN. Reteaua Internationala a Drepturilor Copilului sau CRIN incearca sa protejeze drepturile copiilor prin cercetare, arta si sustinere in instante. Copiii trebuie sa fie recunoscuti ca indivizi cu drepturi umane, drepturile lor sunt importante peste tot in lume si trebuie protejate cu orice pret. Asta isi propune organizatia internationala. Se implica in tot ce tine de accesul la justitie, de reproducere asistata, de integritate corporala, de drepturi politice si civile, de privarea de libertate, de violenta sexuala etc. CRIN realizeaza raportari, colecteaza date, ofera statistici bazate pe cercetare si ajuta alte organizatii care apara drepturile omului sa se ocupe si de drepturile copiilor. Organizatia are si o galerie de arta on-line care reprezinta si sustine drepturile si individualitatea copiilor.

DCI. Este o organizatie care isi propune sa imbunatateasca respectarea drepturilor copiilor prin implementarea eficienta a Conventiei Natiunilor Unite legata de Drepturile Copiilor. Patru sunt prioritatile sale: justitie pentru copii, violenta impotriva copiilor, copiii in miscare si copiii afectati de conflicte armate. La acestea se adauga unele secundare: copiii privati de libertate, participarea copiilor si genul. Secretariatul international este amplasat in Geneva, avand Sectiuni Nationale si membrii asociati peste tot in lume. In fiecare tara sunt sustinute drepturile copiilor si se pledeaza pentru transparenta, sustenabilitate si transformari sociale. Se publica mereu rapoarte legate de drepturile copiilor si de protectia acestora.

PLAN International. Are sedii in 76 de tari, este o organizatie internationala puternica ce isi propune sa apere drepturile copiilor. Scopul organizatiei este de a oferi putere copiilor ca sa initieze schimbari, de a pregati copiii sa raspunda la crize si la probleme curente, de a ajuta copiii sa se dezvolte in adulti care se pot descurca in noua societate. PLAN promoveaza de cate ori are ocazia educatia pentru copii, incetarea violentelor, activismul tinerilor, sanatatea sexuala si drepturi copiilor. Ajuta mereu copiii din tarile unde e prezenta in caz de urgente. PLAN are si un hub on-line cu povesti, resurse, instrumente pentru toti cei care vor sa se implice in campanii. Exista 50 de birouri nationale, 4 hub-uri regionale, 20 de organizatii nationale separate de stuctura principala a PLAN.

Salvati copiii. Ai auzit cu siguranta de aceasta organizatie cu ramificatii in toata lumea. Ea isi propune sa protejeze si sa imbunatateasca vietile copiilor. Are personal activ in 120 de tari, inclusiv in Romania, multe programe interesante care au ca scop ajutorul copiilor in orice situatii. Se lupta in permanenta pentru supravietuire, invatare, protectie in cazul copiilor. Prin programe, raspuns imediat la urgente, apararea unor drepturi fundamentale se incearca protejeaza cu orice pret a copiilor aflati in situatii dificile. Copii, comunitatile, guvernele, familiile, alte organizatii internationale sunt antrenate in gasirea celor mai bune solutii pentru respectarea drepturilor lor. Sunt publicate rapoarte permanente, se fac analize serioase, liderii si guvernele sunt invitate sa isi asume actiuni care sa ajute in mod real copiii. Salvati Copiii incurajeaza exprimarea, copiii pot sa povesteasca despre experientele lor, pot sa fie incurajati sa invete si sa constientizeze drepturile lor prin comunicare si exprimare libera.

UNICEF. Isi propune sa imbunatateasca vietile copiilor si ale familiilor lor in baza respectarii Conventiei Natiunilor Unite legata de Drepturil Copilului. Organizatia are initiative, campanii si prezenta in peste 190 de tari, luptand in permanenta pentru drepturile copiilor, pentru respectarea lor, pentru protectie si pentru incluziune, pentru acces la educatie, pentru rezolvarea urgentelor in care sunt implicati si minorii. UNICEF colaboreaza cu guverne si lideri pentru a atinge scopul principal, imbunatatirea respectarii drepturilor copilului si protejarea acestora. Tot UNICEF incearca sa ofere resurse pentru copii in zonele unde nu exista acces la mancare, medicamente, in situatii de urgenta. Organizatia internationala se ocupa de cercetari si realizeaza rapoarte complexe pentru a realiza programe cat mai utile in folosul copiilor. Se publica si povesti, studii despre problemele pe care le au copiii din toata lumea.

One thought on “Organizatii internationale care apara drepturile copiilor”
  1. As dori, daca se poate face ceva in privința purtării măștii la copii de școala primara și cu nevoi speciale! Este inacceptabil ca acești copii sa nu fie scutiți de la purtarea măștii in situația in care este foarte greu sau uneori imposibil ca acești copii sa funcționeze bine cu masca pe fata! După ce ca toată lumea ii da la o parte și sunt marginalizați foarte tare, nici măcar acest lucru nu e făcut pt ei. Mulțumesc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *