Desi multe persoane infectate cu SARS-CoV-2 s-au recuperat relativ rapid si au reusit sa revina la o viata normala, efectele secundare ale COVID-19 continua sa apara chiar si dupa vindecare. De la respiratie ingreunata pana la oboseala si probleme neurologice, toate se aduna pe o lista a simptomatologiei care persista luni intregi dupa ce am trecut prin COVID-19.
Recent, oamenii de stiinta americani au descoperit faptul ca riscul de mortalitate este crescut in primele sase luni dupa ce un pacient a fost diagnosticat.
COVID-19 este una dintre cele mai periculoase si mai grave boli pe care le-a cunoscut omenirea in ultimii 20 de ani. Cu un numar al deceselor ajuns deja la peste 3 milioane si infectari ce depasesc 145 de milioane global, COVID-19 ramane o afectiune care nu poate fi controlata si care reuseste sa se „reinventeze”-apar noi variante ale coronavirusului si noi simptome asociate cu infectarile.
Cu atat de multe variante de SARS-CoV-2 in circulatie in intreaga lume nu e de mirare ca numarul cazurilor creste de la o zi la alta si sistemele sanitare nationale nu mai pot face fata fluxului urias de pacienti. Mai grav este faptul ca noul coronavirus ataca orice fel de persoane, sanatoase, vulnerabile, copii, adulti, tineri, determinand un numar de infectari care depaseste orice fel de scenariu la care s-au gandit specialistii la inceputul pandemiei, in 2020.
Unul dintre factorii ingrijoratori, descoperit mai nou de catre oamenii de stiinta americani, este riscul de deces in primele sase luni dupa confirmarea infectarilor. Intr-un studiu ce a implicat peste 87.000 de pacienti care au avut COVID-19 si aproape 5 milioane de pacienti „de control” s-a demonstrat clar faptul ca la sase luni de la diagnosticare riscul de deces este unul real si nu depinde de severitatea bolii.
Avem deja date legate de problemele care apar din cauza COVID-19 in privinta ritmului cardiac, sanatatii mintale, organelor vitale din corp. Daca mai adaugam si pe cele oferite de studiul amintit putem obtine o imagine clara asupra pericolului pus de SARS-CoV-2 la nivel individual. Riscul de deces creste cu pana la 60% in primele sase luni de la infectari. Asta inseamana ca opt oameni din 1.000 de pacienti diagnosticati vor muri. Dintre cei care au fost spitalizati si au reusit sa supravietuiasca si sa treaca de primele 30 de zile de boala, 29 au murit din 1.000 de pacienti in urmatoarele sase luni.
Mai vorbim si despre complicatii foarte multe ce raman dupa ce am trecut prin boala, de istoricul medical al fiecarui pacient, dar si de rezistenta sistemului imunitar la atacul noului coronavirus. Desi la inceput SARS-CoV-2 era tratat ca un virus respirator, care afecteaza sistemul respirator, s-a constatat in timp ca noul coronavirus piate afecta toate organele din corp. De la sistemul respirator, la cel nervos, metabolismul, sistemul cardiovascular, gastrointestinal, muscular si scheletal, toate au suferit imediat ce organismul a fost infectat cu SARS-CoV-2.
Spre deosebire de o simpla infectare cu virusul gripal sezonier, dupa o infectare cu SARS-CoV-2 pacientii au avut un risc cu 50% mai mare de deces in primele sase luni de la diagnosticare. Problemele medicale severe pe termen lung au fost o alta problema semnalata, care ar fi putut duce la inrautatirea starii de sanatate de la o zi la alta si la decesul prematur. Cu cat severitatea bolii a fost mai mare, cu atat a crescut si riscul pe termen lung, chiar si dupa cele sase luni studiate.
Riscul de deces poate sa fie mult mai mic daca se depisteaza la timp infectarile, daca exista un program sustinut de informare in privinta vaccinarii si a avantajelor ei. Nu avem cum sa reducem aceste riscuri asociate cu noul coronavirus fara o atitutidine cat mai corecta fata de situatia in care ne aflam.
La orice fel de simptome trebuie sa ne prezentam la medic, izolarea si igiena personala trebuie sa fie respectate chiar si dupa ce am trecut prin boala, masca trebuie purtata permanent, chiar si in locuinta, daca sunt mai multi membri vulnerabili, care ar putea fi infectati foarte usor.
Si inca un lucru important: putem vedea o imbunatatire considerabila a ratei de deces chiar si in primele luni de la diagnosticare daca luam in serios boala si incercam sa ne protejam cum putem mai bine. Teoriile conspiratiei, scepticismul si nepasarea pot fi fatale pentru multi oameni, pentru rudele sau prietenii nostri. Informatiile corecte, verificate, documentarea in privinta virusului, in privinta vaccinurilor direct de la sursele de incredere, toate pot ajuta la o scadere a riscului de mortalitate intr-o perioada scurta de timp.