Saracia extrema va fi din ce in ce mai greu de combatut in contextul epidemiologic actual

Pandemia de COVID-19 nu a insemnat doar decesul a mii de oameni peste tot in lume, zeci de cazuri de infectari zilnice si lockdown generalizat. Odata cu declararea ei a aparut si o alta problema pe care nu o rezolvasem in trecut: saracia extrema generalizata de data aceasta. Saracia era prezenta de ani buni peste tot in lume, aveam zone, tari care se confruntau cu ea si incercau sa ii faca fata. Doar ca pandemia de COVID-19 a adaugat o dimensiune noua, saracia extrema globala, foarte greu de combatut in situatia in care ne aflam din punct de vedere economic. Care au fost insa motivele pentru care pandemia de COVID-19 a dus la acutizarea problemelor legate de saracia extrema pe tot globul?

In momentul de fata pandemia ameninta sa arunce in saracie peste 100 de milioane de oameni si numarul se poate tripla pana la finele anului sau pana in 2022 daca avem si un val patru extrem de periculos peste tot in lume. A intelege impactul pandemiei de COVID-19 asupra saraciei globale poate fi un pas important spre prevenirea unei saracii extreme generalizate in urma pandemiei care nu se mai termina.

Motivele pentru care pandemia a adus cu ea si saracia extrema in multe colturi ale lumii sunt numeroase. Pe cele mai importante le vei descoperi in randurile ce urmeaza.

Din cauza COVID-19 saracia extrema se va generaliza la nivel global si va fi cea mai grava din acest secol. Intre 2008 si 2013 saracia globala a scazut, peste 100 de milioane de oameni pe an reusind sa iasa din aceasta situatie complicata si sa se descurce mai bine. Deja in 2015 aveam doar 10% din totalul populatiei in saracie extrema. In 2019, inainte de pandemie, aveam doar un procent de 8.4%. Dupa declararea pandemiei de COVID-19 in 2020 saracia extrema a devenit iarasi fenomen ingrijorator si s-a ajuns si la rate de 9% din totalul populatiei globale. Economiile nationale, locale nu dau semne de revenire, vine valul 4 al pandemiei, poate si alte valuri si saracia va fi o problema majora peste tot. Singurul moment din istorie cand saracia extrema a fost una greu de controlat a fost cel dintre anii 1997 si 1998, dupa criza financiara asiatica, cand numarul celor care traiau in saracie extrema a crescut cu pana la 1.5%.

Pandemia a acutizat diferenta de gen. Este de asteptat ca pandemia de COVID-19 sa afecteze mai mult femeile decat barbatii care se confrunta deja cu saracia. Chiar inainte de pandemie femeile aveau sanse cu 4% mai mari decat barbatii sa traiasca in saracie extrema in viitorul apropiat. Deja pana in 2022, 2023 peste 400 de milioane de femei si fete vor trai in saracie, dintre acestea peste 40 de milioane ajungand in aceasta situatie doar datorita pandemiei. Numarul femeilor sarace va creste in urmatoarea perioada si cu 9% daca pandemia va continua sa faca ravagii in toata lumea si sa afecteze economiile.

Populatia urbana se va confrunta cu saracia extrema. Inainte de pandemie intalneam saracia in zonele rurale. Dar dupa declararea pandemiei de COVID-19 saracia globala s-a extins si in zonele urbane. Orasenii sunt noii saraci ai lumii, asta datorita lockdown-urilor frecvente si activitatilor economice puse pe pauza luni intregi in ultimul an. 30% din noua populatie care va cunoaste saracia dusa la extrem va veni de la oras, asta estimeaza expertii in economie.

Foametea cauzata de saracie va ajunge la cote extreme in lume. Saracia duce la malnutritie si la foamete, deja aveam inainte de pandemie peste 800 de milioane de oameni care nu aveau ce mananca in fiecare zi. Dupa pandemia declarata in 2020 numarul lor se va mari cu cel putin 130 de milioane, foametea va fi una greu de imaginat in zone unde erau probleme grave inainte de pandemie. 265 de milioane de oameni vor avea nevoie de ajutor ca sa supravietuiasca de la o zi la alta…

Peste jumatate din procentul celor saraci va veni din randurile tarilor cu situatii economice bune inainte de pandemie. Tarile care nu se descurcau atat de bine economic inainte de pandemie si aveau deja procente mari de populatie saraca vor avea probleme si mai mari in pandemie, 82 de procente din noua populatie saraca va veni fix din aceste tari. Pentru a avea un procent scazut al celor care ajung in saracie din cauza pandemiei de COVID-19 statele si liderii lor ar trebui sa actioneze cat mai curand si sa incerce o reechilibrare a economiei si o sustinere a celor care au mare nevoie de joburi, de bani, de mancare. Nu stim cand se va termina pandemia de COVID-19, asa ca masurile luate trebuie sa fie urgente si cat mai bine gandite pentru a iesi cu bine si din aceasta perioada foarte dificila pe care o traversam cu totii, cum putem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *