2020 a fost poate cel mai greu an pentru intreaga planeta. Cu un virus care cucerea stat dupa stat si tot mai multe cazuri de infectari aparute de nicaieri viata s-a transformat radical. Apartamente transformate peste noapte in birouri, sufrageriile transformate in clase si elevi in fata camerelor web, masti purtate permanent si distantare sociala, carantina, stari de urgenta. Cam asa a aratat un 2020 atipic, un an in care am invatat o multime de lucruri noi.
De la 2021 ne asteptam deja la altceva, la o imbunatatire a situatiei. Dar va fi 2021 diferit in comparatie cu 2020, din perspectiva pandemiei?
In 2020 noul coronavirus a facut ce a vrut din noi. Ne-a tinut in case, ne-a pus in pericol locurile de munca, nu ne-a mai permis sa socializam, sa ne imbratisam. Dar a trecut ce a fost mai greu, acomodarea cu noua situatie si a venit si 2021. L-am asteptat cu sperante si cu o nevoie foarte mare de libertate si de siguranta.
Cat de diferit va fi 2021 fata de 2020, nu stim inca. Important este sa vedem niste imbunatatiri ale situatiei actuale, sa vedem diferente notabile in cele mai importante domenii de activitate. Cateva diferente vom vedea cu siguranta si le putem anticipa. Depinde doar de noi si de autoritati, de oamenii de stiinta cat de multe vor fi si cat de semnificative. Ce diferente vom vedea cu siguranta daca ne uitam spre 2020?
1. Vor fi tratamente noi pentru COVID-19 si SARS-CoV-2. Am aflat inca din primele luni ca boala generata de SARS-CoV-2 nu e doar una care ataca sistemul respirator, e o boala care ataca, pe rand, toate organele vitale. Asa ca obtinerea unui tratament „universal” a fost o mare provocare.
In 2021 vom avea noi tratamente, vom avea vaccinuri administrate populatiei, vor aparea si alte vaccinuri pentru a putea lupta eficient si cu celelalte variante ale coronavirusului. Anticorpii monoclonali vor ajunge sa fie integrati in tot mai multe tratamente, oamenii de stiinta vor cauta noi modalitati de a „ataca” noul coronavirus si de a pune capat crizei sanitare globale.
2. Terapiile vor fi administrate mai eficient. Oamenii de stiinta incearca deja sa vada daca administrarea de antivirale inainte de aparitia simptomelor COVID-19 ar putea conduce la o schema de tratament eficienta, care previne infectarea.
Nu suntem departe de un viitor in care, odata ce ai fost depistat cu COVID-19 vei putea sa iti iei un banal medicament si de la farmacie. Si cand nu vom mai depinde de injectii vom fi cu un pas inainte in castigarea luptei cu SARS-CoV-2.
3. Doctorii vor fi mai bine pregatiti si vor actiona mai rapid. De la inceputul epidemiei si pandemiei de SARS-CoV-2 medicii au tot invatat, au incercat tot felul de metode de tratament si s-au specializat in ajutarea pacientilor depistati pozitiv la COVID-19.
Asa ca ne asteptam ca in 2021 sa avem medici care iau decizii mai rapid, care stiu exact ce sa faca indiferent cat de grave sunt cazurile si care salveaza mai multi oameni. Se fac si multe schimburi de experienta virtuale, medicii si oamenii de stiinta lucreaz cot la cot pentru a putea oferi cele mai bune tratamente, deci mergem in directia cea buna.
4. Testarea pentru depistarea prezentei SARS-CoV-2 in organism va fi mai rapida si mai accesibila. Avem deja teste rapide, testare in masa, teste cu rezultate in cateva ore. Si numarul testelor se va inmulti in 2021. Anul acesta testarea va putea fi facuta si acasa-si se face deja in multe tari, te vei putea testa indiferent unde te afli si vei afla daca esti infectat sau nu pe loc sau in cateva ore.
Testele rapide mai au si „rateuri”, dar deja se lucreaza la perfectionarea lor, asa ca ne vom putea testa rapid si vom sti sigur daca avem sau nu SARS-CoV-2. Ideea este sa putem testa oriunde, chiar si in locuri izolate, in comunitati la care se ajunge mai greu, pentru ca toata lumea sa aiba sansa la un tratament adecvat.
5. Vaccinare si vaccinuri, la foc automat in 2021. Deja avem vaccinare in curs in toata lumea cu vaccinurile de la Moderna si Pfizer-BioNTech. Pana la mijlocul anului in curs aproape toata populatia globala va avea acces la vaccin si se va putea vaccina fara probleme.
In lunile ce urmeaza se asteapta deja raspunsuri legate de protectia oferita de vaccinuri, cat de mult va tine imunitatea, si legate de impiedicarea transmiterii SARS-CoV-2 in comunitati. Si vor mai fi cu siguranta si vaccinuri noi, pentru ca avem si variante noi de SARS-CoV-2 in lume, dar si metode mai eficiente de imunizare sau de testare pentru o vaccinare cu eficienta crescuta.
Ce va ramane la fel in 2021? Stim deja: masca, purtarea obligatorie peste tot, distantarea sociala, spalatul pe maini si curatarea suprafetelor pe care le atingem frecvent. Se mai adauga evitarea zonelor aglomerate, mai ales cele interioare, unde nu exista o circulatie a aerului sau aerisire constanta.
Desigur, vom avea carantina unde e cazul, vom avea restrictii pe timp de noapte, unde se impune o astfel de decizie, vom avea scoli inchise sau partial functionale, vom avea scoala on-line inca cateva luni, cu siguranta.
La fel de important in 2021 va fi sa te vaccinezi impotriva gripei sezoniere. Vaccinul va ajuta sistemul imunitar uman sa nu mai aiba asupra sa o presiune atat de mare.