Daca in 2021 incepeam anul cu speranta ca pandemia se va termina in decursul celor 12 luni si traiam o vara in care cazurile de infectare au scazut iarasi extrem de mult, a venit toamna si am avut iarasi un numar urias de infectari, dar si o noua tulpina, Omicron. Asa ca in 2022 nu ne asteptam deloc la ceva bun mai ales ca numarul de variante care vor mai aparea intre timp s-ar putea sa fie destul de mare. Cu toate astea sunt si cateva raze de speranta de care ne putem agata…
2022 este cu siguranta anul in care trebuie sa punem in aplicare ce am invatat in 2021 in privinta pandemiei de COVID-19. Cu alte cuvinte, trebuie sa invatam din greseli si sa ne ferim cat putem de alte valuri si mai agresive decat cele din prezent. La ce ne putem astepta in 2022? Nu putem sti cu siguranta, e o incertitudine mare in care am ajuns sa traim din cauza SARS-CoV-2 si care nu ne permite sa facem niciun fel de plan in avans pe foarte multe luni. Ce stim cu siguranta sunt cateva lucruri evidente, de care ar trebui sa tinem cont de acum incolo.
Tratarea COVID-19 ar putea deveni ceva mai simpla. Avem deja la inceput de 2022 doua noi tratamente impotriva COVID-19. O pastila aprobata deja care vine de la Pfizer si care poate preveni cazurile grave de infectare cu SARS-CoV-2 mai ales la pacientii cu risc mare de complicatii in urma infectarilor. Dar avem si alt tratament oral, de la Merck, cel putin in SUA, care a primit si el unda verde de la autoritatile americane din domeniu.
Pana acum aveam tratamente care se puteau oferi pacientilor doar in urma injectarii sau in spital, cand era deja prea tarziu, cazurile ajunse acolo erau grave deja. Noile pastile de la Merck si Pfizer vor fi disponibile in curand si in farmacii, eliberandu-se pe baza de reteta, iar tratamentul avand loc acasa. Pastilele ar putea fi una dintre variantele de a mai tempera cazurile grave care ajung in spitale chiar si in urma infectarilor cu tulpina Omicron. Ceva important de retinut in privinta pastilelor: nu previn COVID-19 si deci vaccinarea ramane in continuare cea mai buna modalitate de a preveni infectarea cu SARS-CoV-2, indiferent de tulpina si de varianta.
Testarea acasa, cheia pentru prevenirea unui numar urias de infectari in 2022. Testele antigen sunt din ce in ce mai cautate, se pot face si acasa si astfel sansele de contact cu un pacient infectat deja scad. Testele obisnuite PCR pot oferi rezultate concrete dupa cateva zile, asa ca testele rapide pentru acasa pot sa iti spuna daca nu cumva te-ai infectat cat asteptai rezultatul de la testul PCR, care ar fi fost negativ de altfel. In SUA s-a luat deja decizia comandarii unui numar foarte mare de teste antigen pentru acasa si distribuirea lor in mod gratuit celor care vor sa se testeze in mod regulat. Doar o testare in masa si intr-un numar foarte mare va impiedica raspandirea fulgeratoare a tulpinii Omicron si a variantei Delta in randul populatiei globale… Si in 2022 putem sa ajungem la extrem de multe teste facute daca ne invatam cu testarea antigen acasa in permanenta inainte de a socializa si a merge oriunde venim in contact cu persoane posibil vulnerabile…
Doza Booster, pe primul plan in 2022. Expertii si oamenii de stiinta au dovedit deja ca doza Booster facuta la timp poate sa ne protejeze de infectarea cu tulpina Omicron si de simptome severe ale infectarilor. Mutatiile foarte multe pe care le are deja tulpina Omicron o fac sa fie mult mai greu de depistat si de combatut de sistemul imunitar uman. Daca avem facuta si doza booster avem si mai multi anticorpi care detecteaza imediat incercarea de infectare si ne ajuta sa avem simptome foarte usoare sau chiar deloc daca totusi ajungem sa ne infectam.
In primavara s-ar putea sa avem si un vaccin facut special pentru tulpina Omicron, de la Pfizer si Moderna, dar mai avem de asteptat pana atunci si singura modalitate de a ne proteja ramane vaccinarea cu trei doze in cazul Pfizer si Moderna si cu doua doze unice, in cazul Johnson.
Long COVID, urmarile infectarii cu SARS-CoV-2 vor fi analizate mai atent. Multi pacienti care au trecut prin COVID-19 se recupereaza de abia la cateva saptamani dupa ce infectia va fi trecut. Dar 30% dintre cei care supravietuiesc nu se recupereaza nici dupa cateva luni sau chiar un an si raman cu sechele. Probleme cu respiratia, probleme cu sistemul nervos, cu functionarea normala a creierului sau chiar imposibilitatea de a mai desfasura in mod normal activitatile de zi cu zi, iata doar cateva efecte ale Long COVID. In 2022 se va studia acest fenomen si se vor demara noi programe de recuperare pentru pacientii care prezinta simptome tipice Long COVID. Cu cat reusim sa limitam efectele pe termen lung ale COVID-19, cu atat avem sanse sa vedem pacienti recuperati rapid dupa infectari si tratamente adecvate si oameni care isi pot desfasura activitatile fara probleme si fara teama de a ajunge din nou pe un pat de spital.
Marea problema in 2022: alte variante SARS-CoV-2. Expertii deja au avertizat ca in 2022 nu ne vom opri la Omicron si vom tot invata alte litere din alfabetul grecesc pentru ca vor aparea variante noi ale SARS-CoV-2. Din moment ce avem un virus care se raspandeste peste tot in lume si mai putin de jumatate din populatia globala vaccinata e firesc sa avem o multime de alte variante care vor tot aparea si ne vor face viata un calvar. Unele tulpini care vor mai fi detectate s-ar putea sa nu fie asa de periculoase precum varianta Delta, asa ca nu trebuie sa ne temem neaparat de toate. Problema e cu acele tulpini sau variante care reusesc sa treaca de mecanismul nostru de protectie si de orice vaccin, tratament pe care l-am pregatit deja pentru COVID-19 si sa ne aduca in cateva ore pe patul de spital fara sanse de supravietuire…
Momentan, Delta si Omicron nu au reusit sa „scape” de vaccinuri si de tratamentele oferite pacientilor, vaccinul inca e cea mai buna arma impotriva lor. Protectia e sfanta si e de baza in 2022. Fara expunere in locuri aglomerate, masca purtata in asa fel incat sa acopere nasul si gura, masti de calitate purtate mereu si schimbate des, igiena impecabila la nivel corporal si mai ales in zona mainilor, fara maini aduse in zona gurii sau a nasului cand suntem afara. Se pastreaza distantarea sociala de 1.5-2 metri, indiferent unde suntem si la orice simptom solicitam testare.
Ideea de baza in 2022: flexibilitatea. Nu stim ce se va intampla si incotro se va indrepta pandemia, daca vom avea si mai multe valuri si mai agresive decat cele ce le vedem deja in prezent si le traim. Dar e de datoria noastra sa ne adaptam din mers si sa speram ca invingem pandemia COVID-19 doar prin responsabilitate si prin respectarea regulilor impuse de autoritatile nationale. Tinta noastra si pentru 2022, si pentru anii ce vor urma este una singura: endemie in loc de pandemie si epidemie.